• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Re: Izbor hibrida kukuruza za sjetvu 2008

Mister No kaže:
..uspio sam nabaviti nesto a24...jos mi treba nesto 462..paket ili dva i sutra rjesavam sjetvu..nadam se ne prekasno :? ..
U pravu si ..meni nije bitna stabljika vec prinos zrna..
Htio sam jos nesto pitati...posto nije bacena urea prije,da li se sada baca sirom ili samo po redu kukuruza zajedno sa 15-com?Kako je bolje to napraviti?Na koliki razmak si ti sadio tu sortu?Imam imt sijacicu imt 634.22,ali ne znam bas sve detalje rada oko toga..pa ce sve ovo biti kao proucavanje kako to sve ide.Rekli su mi da je to ok sadilica za kukuruz i da ce sve biti ok.
Sorry sto gnjavim..no uvijek vjerujem praksi koju ti i ostali na forumu imate...dok sam ja pocetnik :)

pitanjce jedno u kojoj je fazi priprema zemlje :?: , pitam zbog te ureje, ako nije pripremljena zemlja baci širom ureju i zatanjuraj ili zadrljaj :!: ako je pripremljena samo npk smije u red i to najviše 300 kg na ha, ureja ne smije jer su to soli, bla bla bla i bude ti kukuruz tzv izgorio, rađe onda odi samo sa npk i kultivacija sa kanom kad nikne
razmak sadnje, odi na 18 cm, još nije kasno, gledam kukuruze kod nas još kunjaju jer su hladne noči

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373

bogec kaže:
pitanjce jedno u kojoj je fazi priprema zemlje :?: , pitam zbog te ureje, ako nije pripremljena zemlja baci širom ureju i zatanjuraj ili zadrljaj :!: ako je pripremljena samo npk smije u red i to najviše 300 kg na ha, ureja ne smije jer su to soli, bla bla bla i bude ti kukuruz tzv izgorio, rađe onda odi samo sa npk i kultivacija sa kanom kad nikne
razmak sadnje, odi na 18 cm, još nije kasno, gledam kukuruze kod nas još kunjaju jer su hladne noči

..priprema je u fazi oranja...odnosno nema pripreme :oops: ...nazalost nije orano u jesen jer je bilo tehnickih problema,sto se nece dogoditi ove jeseni.
Dakle priprema od pocetka...znaci oranje pa na to urea,pa zadrljati(tanjurati),i onda npk najvise 300kg na ha..i to je za sjetvu to zar ne?
Mislim da cu ipak odustati(osim ako ne mogu drugacije)od a24-osim ako se drugacije pokaze-na duze staze...jer uzeo sam za probu nedavno suseni(ne prirodno vec susara...ne znam ima li kakve veze pa zato to navodim) m34 i dao kokicama...i vrlo je slaba nesivost(znam dobro omjere zitarica itd.-tu nije problem)dok sa zlatkom ili 462 nesu predobro i vrlo je velika kvaliteta jajeta....tako da ove price o pioneru i sl.su iste kao i kod druge genetski modificirane hrane...znam preeeevise o tome(cim sakupim neke linkove-kada pronadem o tome..staviti cu ovdje ako nekoga zanima)...
i ako to ne bude ove godine ok sa a24 mislim da cu pozdraviti amere sto se tice mene osobno(ne zbog patriotizma-vec sto imam previse dokaza o stetnosti mod.genetske strukture+ako se pokaze da moje koke ne nose istu kolicinu jaja..no to je druga tema).Za kolicinu su odlicno odradili posao..ali za kvalitetu(sto se tice peradi-jaja)vidim da to nema smisla sa ovim kukuruzom koji je kupljen...ili je krivac suseni kukuruz...ili je covjek rekao krivu sortu(za krave i sl.)
Jednadzba je jednostavna i tada cu vidjeti sto je problem.
Urea..jos nisam citao kemijski sastav :D ..no zelio bi ipak nesto baciti jer bolje drzi vlagu...
Koliko je sada preporucljivo toga baciti na ha s obrzitom na moju situaciju obrade zemlje?Moze li vrlo malo i da li ima onda nekakav ucinak?
Ili je bolje ne igrati se sa time uopce i samo staviti npk i kan kasnije?
Kultivator nemam,pa cu malo trenirati po njivi :mrgreen:
Negdje sam citao na forumu,pa to moram pitati tebe...netko je rekao da ova zemlja puno bolje zadrzava vlagu od one u slavoniji...vojvodini...istina?i naravno...moram pitati zasto? :scratch :mrgreen: :mrgreen:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

Mister No kaže:
Mislim da cu ipak odustati(osim ako ne mogu drugacije)od a24-osim ako se drugacije pokaze-na duze staze...jer uzeo sam za probu nedavno suseni(ne prirodno vec susara...ne znam ima li kakve veze pa zato to navodim) m34 i dao kokicama...i vrlo je slaba nesivost(znam dobro omjere zitarica itd.-tu nije problem)dok sa zlatkom ili 462 nesu predobro i vrlo je velika kvaliteta jajeta....tako da ove price o pioneru i sl.su iste kao i kod druge genetski modificirane hrane...znam preeeevise o tome(cim sakupim neke linkove-kada pronadem o tome..staviti cu ovdje ako nekoga zanima)...
i ako to ne bude ove godine ok sa a24 mislim da cu pozdraviti amere sto se tice mene osobno(ne zbog patriotizma-vec sto imam previse dokaza o stetnosti mod.genetske strukture+ako se pokaze da moje koke ne nose istu kolicinu jaja..no to je druga tema).Za kolicinu su odlicno odradili posao..ali za kvalitetu(sto se tice peradi-jaja)vidim da to nema smisla sa ovim kukuruzom koji je kupljen...ili je krivac suseni kukuruz...ili je covjek rekao krivu sortu(za krave i sl.)
Jednadzba je jednostavna i tada cu vidjeti sto je problem.
Urea..jos nisam citao kemijski sastav :D ..no zelio bi ipak nesto baciti jer bolje drzi vlagu...
Koliko je sada preporucljivo toga baciti na ha s obrzitom na moju situaciju obrade zemlje?Moze li vrlo malo i da li ima onda nekakav ucinak?
Ili je bolje ne igrati se sa time uopce i samo staviti npk i kan kasnije?
Kultivator nemam,pa cu malo trenirati po njivi :mrgreen:
Negdje sam citao na forumu,pa to moram pitati tebe...netko je rekao da ova zemlja puno bolje zadrzava vlagu od one u slavoniji...vojvodini...istina?i naravno...moram pitati zasto? :scratch :mrgreen: :mrgreen:

ovako stoje stvari , u europi se nesmije prodavat genetski modificirano sjeme i nema ga u prodaji, iako su pioneer dekalb i još neki u užoj ili široj grupaciji monsanto, hibridi koji se prodaju u europi su dobiveni klasičnim metodama oplemenjivanja, tak da nemaš brige oko toga :D isto ko i bc ili osječki, inače se ne smije prodavat :!: :!: :!:
to su gluparije kad ljudi kažu da je nešto genetski modificirano ako jako dobro rodi, to se dobije križanjem, zna se koje se svojstvo traži, koji je dominantni a koji racesivni gen za neko svojstvo , zna se koje metode križanja koriste, tu je bitna samooplodnost ili stranooplodnost, homozigotnost ili heterozigotnost, bla bla bla .........

kod nas tlo zadržava vlagu jer ima takva fizikalna svojstva, naime tu prevladavaju pseudogleji što na zaravni što obronačni, sadrže više čestica gline, bolje zadržavaju vlagu ali se sporije suše npr u jesen i prolječe tak da kasnije možemo na polje, dok smo u ljetu u prednosti.

300kg npk najviše na ha ako ideš sa sijačicom sa deponatorom jer sve gnojievo je blizo sjemena

prirodno i sušeno u sušari, ima razlike neke, pošto ti treba za perad pogledaj u prospekt koji su za perad, kod nas su svi zlatka napustili jer je mali prinos i teško se bere

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373

bogec kaže:
ovako stoje stvari , u europi se nesmije prodavat genetski modificirano sjeme i nema ga u prodaji, iako su pioneer dekalb i još neki u užoj ili široj grupaciji monsanto, hibridi koji se prodaju u europi su dobiveni klasičnim metodama oplemenjivanja, tak da nemaš brige oko toga :D isto ko i bc ili osječki, inače se ne smije prodavat :!: :!: :!:
to su gluparije kad ljudi kažu da je nešto genetski modificirano ako jako dobro rodi, to se dobije križanjem, zna se koje se svojstvo traži, koji je dominantni a koji racesivni gen za neko svojstvo , zna se koje metode križanja koriste, tu je bitna samooplodnost ili stranooplodnost, homozigotnost ili heterozigotnost, bla bla bla .........

kod nas tlo zadržava vlagu jer ima takva fizikalna svojstva, naime tu prevladavaju pseudogleji što na zaravni što obronačni, sadrže više čestica gline, bolje zadržavaju vlagu ali se sporije suše npr u jesen i prolječe tak da kasnije možemo na polje, dok smo u ljetu u prednosti.

300kg npk najviše na ha ako ideš sa sijačicom sa deponatorom jer sve gnojievo je blizo sjemena

prirodno i sušeno u sušari, ima razlike neke, pošto ti treba za perad pogledaj u prospekt koji su za perad, kod nas su svi zlatka napustili jer je mali prinos i teško se bere

Odlicno..informacija vise koju cijenim..
o zabrani prodaje gmo sjemena...i opcenitim zabranama i sl..hm..Vjerujem da postoje zakoni i sl..a o tome da li netko to postiva ili ne i koliko je to doslo do nas to je druga strana medalje.Gmo sam duugo istrazivao...srecom sada ima puno toga na netu za skinuti,pa se lakse dode do toga...i ima informacija da je i sjeme doslo do hr..srecom medijski je eksponirano pa je uklonjeno...no ja sam se tada usmjerio na proizvod..narocito onaj koji je u mojoj konzumaciji i prehrani stalno zastupljen-o sjemenu imam manje informacija...ali...da ne ispadne da insinuiram...ne vjerujem da "ljudi iz sjene" :evil: nisu upleli svoje prste i u monopol koji se zove kukuruz(ove gluposti oko biodizela sve govore)..koliko je to doslo do nas-to je druga stvar.
Ovo o urodu nesto znam,nesto ne.Osnovni dokaz da li je nesto modificirano ili ne je u reprodukciji sjemena...postaje nova vrsta koja ne moze nastaviti svoju vrstu-to vrijedi i za biljke i za zivotinje...to je vec poznati primjer rajcice sa genom jedne vrste ribe i sl...vec krizanjem se dobiju odlicni urodi tako da modifikacija nije potrebna...ali modifikacija je pokrenuta kako bi se lakse kontrolirale bolesti koje iz njih nastaju(citaj namjerno prouzrocene)i lakse vladalo svijetom...
Vjerujem da ovi sastojci zemlje i zadrzavanje vlage ce u buducnosti ici nama u prilog zbog zatopljavanja...no mene je zanimalo zbog pravilnog pristupa obradi tla...
Sijacica ima deponator...zemlja je i vise nego vlazna i odlicna(sto je i mene iznenadilo..valjda zbog hladnijih noci)...razbacana je na oranje urea i zatim prodrljano..i sadnja.Uzeo sam 462...

pokus oko kukuruza i koka sam napravio osobno...na istu kolicinu kukuruze+mjesavina ostalih zitarica-bez namirnica ziv.porijekla..hipervitamina i sl.stvari koje povecavaju ulazne troskove(eko pristup prehrani jer je takvo namijenjeno trzistu)-
zlatko i m34 su vrlo razliciti..sto bi ja rekao dijametralno suprotni...naime...sa zlatkom koke nesu 3 i vise puta vise(neke pasmine i vise od 4 puta vise kod susenog kukuruza)...hm...da li toliko vise urodi pionir...to je upitno...kome treba kolicina jasno je sto ce uzeti...mene zanima prvenstveno kvaliteta za mene i zato imam ovaj izbor.Zlatka necu saditi jer nije toliko bolji od 462...a i nisam znao da se tesko ubire plod-hvala za inf.(kada skupim osobnih iskustva uz dovoljno strucnih savjeta onda cu jednom moci reci sto je najbolje)...a iduce godine cu vidjeti neki polutvrdunac od pionira.
Uglavnom..ovo je moje prvo samostalno prakticno iskustvo i vjerujem da ce biti sve ok...
Hvala ti sto si podijelio svoje znanje sa mnom...sada cu ti dati malo da predahnes...do jeseni...a onda...jecam...psenica...milion pitanja... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...ako ne zavrsim kao ovaj smajli :blackeye onda imam reflekse slagiranog konja... :mrgreen:

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

vidi se koliko je napredovao u mjesec dana :D

DSC01111.jpg

DSC01112.jpg

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
uf pa to je spremno za silirati :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vidim dobre zemlje tu imate..

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

he,he dođi pa siliraj ako ti treba :) ;)

S

seljaček

Guest

TX75 kaže:
vidi se koliko je napredovao u mjesec dana :D

DSC01111.jpg

DSC01112.jpg
gdje su te parcele kada je sijano i koliko je visok ovaj kukuruz na drugoj slici.

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

seljaček, stranica ispred

DSC00342.jpg

a kukuruz ima oko metar

DSC01113.jpg

Č

Čugi

Guest

R10

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

jučer sam malo obilazil kuruzu i što ona banda od moljca u suradnji sa vjetrom uradi za ne vjerovat

B

Bobo

Guest

Mi smo na jednom malom komadu imali moljca, te je stari to ledjnom prskalicom poprskao. (komad je vrlo vrlo mal), a moljac nam je dosao sa susjedne njive...

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

malo osvježiti temu ;)

DSC01556.jpg

DSC01546.jpg

DSC01553.jpg

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

lijepo...
koja je to vrsta???

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

e sječam se to su oni koji su niknuli u travnju :!: super kukuruz, i super mi je slika klipa

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Ovo je Pioneer W05 ! :mrgreen:

aNaNa028.jpg

aNaNa029.jpg

Lijepo je porastao, u odnosu na imt 540 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

dobra :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: 8)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

ovaj 540 je iz pepsi generacije :mrgreen:

jako dobar kukuruz, ja sam ga sijao w05 nakon graška, i kak se ja coljam s poslom to je bilo oko 1.6., kukuruzi su ko gora visoki, divota za vidjet

šanana nemoj w05 ostavljat za branje u klipu il suho zrno jer neče poklopit klip dolje pa ide kiša unutra , to je za siliranje hibrid ili za vlažno zrno za u silose il vreče, tu če bit silaže i silaže :D

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Bogec, majstore, to sam specijal posijal (w05 i r10) samo za silažu, kvalitetno i visoki prinosi, kako kažeš :mrgreen: :mrgreen: !! :mrgreen:

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

marko hurlimann xa86 kaže:
lijepo...
koja je to vrsta???

nebi ti trenutno znao reći,,javim ti kad saznam, :blackeye

bogec kaže:
e sječam se to su oni koji su niknuli u travnju :!: super kukuruz, i super mi je slika klipa

jeste to je taj, :)
na proljetno oranje je posijan,,super se drži

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh