Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena.
Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga.
Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️
iskljucivo sijem pioneer i to tvrdi zuban pr37m34 i pr38a24 izvanredni su za ishranu , prekrupa je zuckaste boje a ne kao kod bc408 da je gore sama ljuska , tj. pljeva. klipovi su manji nego na bc 408, ali sijem gusci sklop pa na kraju dobijem vise ai brzo otpustaju vlagu i vrlo lako se ciste od komusine pa su prikladni za berbu beracem.jedino cu ove godine probati neku losiju na pola jutra, jer imam jednu parcelu gdje mi barem 1/3 ako ne i vise uniste divlje svinje, a susjed je imao bc408 i njemu nije sruseno ni 1 %.
Ja sijem neke Pioneer hibride , bilo koji dobijem pod ruku .
Kako ja sijem jako malo kukuruza ( jutro , dva ) onda mi je svejedno .
Sijem samo za par bravaca koje držimo kuči i da mi ostane za podjeliti prijateljima po koji metar ili tonu .
Bc 304, 354, 394, 408 B, 418 B, 462, 462B, 492, 4982, Jumbo, Pajdaš, Bc 566 i još neke!
Ja ih sijem i za pokuse , inače nebi imao toliko različitih hibrida!
ja sam prošle godine prvi put, a evo i ove godine, usijao Galilee.
to je izvanredan hibrid za stoku (tvrdunac), malo je manje rodan (20%), ali se dosta ušpara na superkoncetratima jer ga svinje izuzetno dobro jedu. problem je što je dosta kasan (600), a ako se bere u klipu, dosta se teško šuška kida.imam još klipa na tavanu i kad ga skidam na njemu je još 99%zrna - jako je čvrst i zdravog je izgleda.
za zelenu silažu sijem ZP 704 i OS 617 ponajviše zbog dobrog odnosa cijene i dobivene mase
imam još 2 kj za berbu u zrnu PR37M34, jako rodan, ali skupo sjeme (kod nas je 25000 oko 310 kn, a u Bosni 51 KM)
ma ne znam,vjerojatno je sladak...tako smo mi jene godine sijali pioneer Stira i to je bilo za stoku prefino,jela ga je samo tako...a i imao je jako kvalitetno zrno,a ostali koji su ga sijali u brdu,gdje ima svinja sav je bio porušen...
zaboravio sam spomenuti da sijem 25000biljaka Stire i to na njivi za zelenu silažu (sijem ju u krug pa tu Stiru površim ranije zbog potrebnih prohoda za silokombajn), Stira je kod nas najpopularniji rani hibrid
ja sam prije sijao stiru , prosle godine sam je zamijenio sa PR38A24 ista FAO grupa ali puno kvalitetniji hibrid, inace sam ove godine placao prvu grupu pionira 270 kn.
tako i mi,jer se ne isplati bez 100 jutara,jer treba platit sušenje,a i treba dosta gnojiva,jedino ako imaš svoju sušaru,onda se isplati u ljeto prodavati,kad je cijena visoka...
da,znam ga..to je iz mog kraja...čuj taj ti čovjek svake godine ima sve više zemlje,jer ljudi neče da rade, a i krči šikare koje rastu i pretvara u oranice.i ima ogromne silose,sušare i glavni je kupac kukuruza u našem kraju.
takva se proizvodnja isplati,jer on prodaje taj kukuruz kad ga najmanje ima,tako da je tu debela para...a kao što sam rekao stalno se širi i krči šikare i za to još dobije nagrade iz opčine(novčana sredstva) a i obradivu površinu...to je posao...
U subotu i jučer pripremljenoi i posijano 4 ha kukuruza. Sijan je pioneer i bc. Neznam točno koja vrsta jer ih je tata nabavio ispod pulta pa nisu bili u original vrečicama. Zemlja se odlično pripremila. Dva prolaza tanjuračom i poravnato sa zubačom i sij. Po meni možda i malo presitno, dobro pa nema kiše jer bi vjerovatno stvorila koru na zemlji.
Ja več par godina sijem pioneer i to A24, F70, H67, R92.
Sadim Pioneer jer u jesen kad ga prodajem zadržava puno manje vlage od npr. BC-a. Ukupno sijem 16 ha kukuruza, i za sad sam posijao 9 ha
mada nisi mene pitao , ja sam prosle i pretprosle godine pomagao bratu prilikom vozenja i pretprosle je bila oko 25 % (neki koji su imali bc nije isla ispod 30,) a prosle se kretala od 24 do 27 %. pioneer A24
Ok , ti govoriš o nekim normalnim primjerima , mene zanima najmanja izmjerena vlaga zrna kukuruza u jesenskoj vrševini kombajnom ?
Da li netko pamti takav podatak ?