• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Re: Sjetva kukuruza 2009

Ero kaže:
Neznam ljudi što bih vam rekao kod nas u Slavoniji sije se sve i svašta.
Ja osobno sijem pionirove hibride i nekako sam s njima najzadovoljnjiji.No prošle godine nisam mogao naći B 23: s kojim sam bio najzadovoljnjiji pa smo sijali glavninu F 02 nije bio loš s obzirom na stresne temperature ali kada smo radili silažu nije mi se svidio jer je već klip bio dosta sazreo pa mi je u silaži dosta okominke ili kao to drugi zovu neznam.
Sada imam na mjestima pokvarene silaže i to neodređeno negdje u sredini negdje pri kraju i tako .Gledajući u nekom postotku nije to puno 2-3 % ali mi ide na živce što je moram prebirati i odbacivati ono( plavo-zeleno )pokvareno.
Tretirano je s Sano inokulantima kao i svake godine ali sada neznam šta se desilo pa vas molim da malo to prokomentarišete i date neke smjernice koji se vama hibrid za silažu sviđa.
Hvala.

evo me tu sam, dotrčao sam polako :mrgreen:

ovako nisu uopče potrebni nikakvi inokulanti, najbolji inokulant je onaj koji gazi sa traktorom, taj mora bit onaj koji tu silažu grabi jer samo on če odredit kad nova prikolica ulazi u silos, a kad on gazi i svi drugi čekaju.
taj se posao radi jedan il dva dana i mora se napravit kak spada, kad se staje za ručak, onaj koji gazi ne smije stat, kad se istrpava ne jednom kraju masa, na drugom taj gazi, natrpat keksa i piče u traktor i udri gore dolje, gore dolje pa ako treba i po noči.
ja ne mečem inokulante pa je silaža izvrsna, ali gazim ju samo ja jer ju ja i grabim i dajem kravama

ok nekad zna bit pokvarenog zbog rupica na najlonu, zbog zemlje ako se je unjela u masu il tak nečeg, to nije ništ strašno, samo zezancija za odvajanje, oduzima vrijeme, ali kad se kvari po cjeloj dužini onda je problem

ja sam silirao pioneer w05, dobar je i m34 i k38

u trgovine su stigli kukuruzi i tu kod nas se svašta kupuje ali prednjači pioneer , pogotovo kod mlađih poljoprivrednika i stočara, i to a24, h24 i m34, kasne grupe se sve više izbacuju pogotvo u intenzivnijem uzgoju kultura jer se želi što prije maknit sa polja, a prinosi sa ranijim grupama su isto tako jako dobri, samo su drugačiji sklopovi i malo gnojidba

cjene što sam vidio danas u dučanima su skoro iste ko i lani

al pazi jednu stvar blentavu, prvo dođe kukuruz za prodaju a zob ko zna kad če doč :scratch

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202

Bogec hvala za savjet:
Ja sam svoju silažu gazio s džonijem i gazim i kod drugih ali ove godine nije bio problem gaženje mislim da je u pitanju bilo suha stabljika --premda je na oko izgledala zeleno.Silaža je tvrda kao kamen nemoš vile u nju ubosti neki je tu drugi problem.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Gledajući u nekom postotku nije to puno 2-3 % ali mi ide na živce što je moram prebirati i odbacivati ono( plavo-zeleno )pokvareno.
Tretirano je s Sano inokulantima kao i svake godine ali sada neznam šta se desilo pa vas molim da malo to prokomentarišete i date neke smjernice koji se vama hibrid za silažu sviđa.

Auuuuu, pa puno je to 2-3 posto, oču reć nije puno ak gledaš na cijenu silaže, puno je vremenski za to odvajati, a i ti baciš pokvareni dio i opet ti je jedan dio zdravog zaražen mitotoksinima.

Mislim da je tu problem suh kukuruz, možda su neke plijesni bile na kukuruzu već, a možda ste kipali na prevelike hrpe, u pravilu max debljina novog sloja silaže ti nebi smjela biti deblja od 30 cm.

H

Helena

Guest

Mi smo zadovoljni sa Pioneer hibridima koje sijeomo isključivo za silažu a to su :Clarica ,PR37H24,za ovu sezonu smo naručili novi iz asortimana PR38B12,

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

Helena kaže:
Mi smo zadovoljni sa Pioneer hibridima koje sijeomo isključivo za silažu a to su :Clarica ,PR37H24,za ovu sezonu smo naručili novi iz asortimana PR38B12,

dobar izbor :D rani :D samo deri gusto i jača gnojidba npk i budu milina i za zrno i za silažu :D

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202

Ja sam danas odlučio i uplatio sjeme jer je bio zadnji dan s popustom od 20 % u Prvči. Odluka je bila kao i uvijek ista jer uglavnom sijem samo Pioneer sjeme.Za zrno sam uplatio ovu neku novu sortu F38, a za raniju silažu sam uzeo F73 i nešto kasniju sortu koju mogu ukombinirati i u silažu i u branje u klipu a to je B23 kojeg sam sijao nekoliko godina unazad i nikad me nije iznevjerio.
Sva sam sjemena naručio da se tretiraju s Pončom jer kažu da malo pomaže oko problema s zlaticom pa budemo vidjeli.
Kukuruza sijem oko 20 hektara i to samo za proizvodnju hrane za krave a inače ga ne prodajem.
Mario kad si već dotaknuo temu oko silaže može biti da je negdje i bilo deblje od 30 cm jer smo to traktorskim prednjim utovarivačem razgrtali pa je to tako kako je jer kod nas ti nemožeš naći radnika da bih ga platio a sami nestignemo jer posao je kako i sami znate da se s što manje vremena napravi što više .
Moguće je da mi je i pored ona 2-3% pokvarenog još i toksično i ono okolo toga što oko nemože primjetiti ali tak je kak je malo preberemo pa na hranjenje.
Moje kravice su prosječne sada imam 30 muznih krava od kojih se muz oko 24 a ostale su u suhostaju i proizvodnja mi je dnevna 600 l. +10 ili -10 zavisno od dana uglavnom ja sam prezadovoljan---------Nisu kao nečije koje daju po 45 l :lol: :lol: :lol: :lol:

K

KRESO

Guest

ja potičem hrvatsko gospodarstvo stoga sijem samo BC i Osječke hibride , jer svi su oni tu negdje po prinosima i kvaliteti ...preporučio bi svima BC pajdaš ....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Uu, pajdaš se kod mene nije baš iskazao najbolje kod nas ide masovno 5982 i 4982 kojeg ja sijem i dobro urodi!!! ;)

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202

Krešo i ja potičem Hrvatsko gospodarstvo a sjemena koja mi koristimo i koja možemo kupiti su proizvedena u Hrvatskoj i dorađena u Osiječkom pogonu Pioneer a i ta su sjemena s naših njiva i njih dorađuju i prodaju radnici iz Hrvatske.
Ali i ako griješim svejedno su to za moje gospodarstvo najbolja i najjeftinija sjemena jer mi to vrate dobrim urodom i dobrom kvalitetom zrna.
No odlična su i druga sjemena koja ja ne omalovažavam.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,895

samo da se nadovežem Pioneer je hrv.sjeme tu se proizvodi (podrijetlo je ilowa) izvozi se u eu mislim da sam dobro zapamtio kod predavanja.... :scratch

K

KRESO

Guest

Ero kaže:
Krešo i ja potičem Hrvatsko gospodarstvo a sjemena koja mi koristimo i koja možemo kupiti su proizvedena u Hrvatskoj i dorađena u Osiječkom pogonu Pioneer a i ta su sjemena s naših njiva i njih dorađuju i prodaju radnici iz Hrvatske.
Ali i ako griješim svejedno su to za moje gospodarstvo najbolja i najjeftinija sjemena jer mi to vrate dobrim urodom i dobrom kvalitetom zrna.
No odlična su i druga sjemena koja ja ne omalovažavam.

a kud ide lova od prodaje sjemena he,he...nevolim Pioneer zato što je razvikan previše ,a po kvaliteti sam našao puno bolje hibride iz ostalih firmi...ali svatko ima svoju računicu tak da....

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

kod nas u srijedu dolazi sjeme u jednoj trgovini- a24 324kune, b08 309kuna

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202

breza kaže:
kod nas u srijedu dolazi sjeme u jednoj trgovini- a24 324kune, b08 309kuna
Evo da vam napišem da sam ja platio sijeme ----F 38
B 23
F 73 svi su iz prve cjenovne grupe po cijeni od 289,60 kn sa PDV i još sam nadoplatio tretiranje svake vrećice od 25000 zrna sa 105 kn preparatom "Pončo"
Kupljeno u "Prvča" trgovini.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Mi oduvjek sijemo BC hibride :D :!: :!:
Super smo zadovoljni.

KUPUJMO HRVATSKO :mrgreen: :mrgreen:
Obrisan neispravan link.

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202

Mario pitao bih te samo nešto pod tim sloganom kupujmo hrvatsko.
Koju marku traktora voziš i čiji plug imaš i odakle su tvoje krave s kojima si u proizvodnji mlijeka i s kojim sjemenima sjemenite krave i tako dalje i tako dalje...
Normalno da kupujem u trgovini hranu i druge prehrambene proizvode koji se proizvode u nas.
Kad već uspoređujete Firmu Pioneer možemo li usporediti i firmu --neznam kako se sada zove a možda i isto "Dukat" koji je sada u tuđim rukama predajete li i njima mlijeko.
Nebi tomu bilo kraja. Ja sam već napisao kupujem i kupovat ću što je najbolje za moje gospodarstvo pa može biti bilo čije.

V

Vedran

Guest

KRESO koje Osječke hibride siješ, mi smo sijali os 499.

K

KRESO

Guest

Vedran kaže:
KRESO koje Osječke hibride siješ, mi smo sijali os 499, nije loš prinos, ali veeeeeeeelika vlaga za tu grupu.
nmislio sam ovaj novi "Drava" lani sam sijao neki 4xx sad se nemogu sjetiti i vlaga je bila oko 20-22.....
inače ovako ako radiš kukuruz za prodaju tj ako ti treba sa malo vlage posij RWA "kuxar" ... Ja sam ga imao prinos je dobar ali vaga je bila oko 17% ......

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149

Ero kaže:
Neznam ljudi što bih vam rekao kod nas u Slavoniji sije se sve i svašta.
Ja osobno sijem pionirove hibride i nekako sam s njima najzadovoljnjiji.No prošle godine nisam mogao naći B 23: s kojim sam bio najzadovoljnjiji pa smo sijali glavninu F 02 nije bio loš s obzirom na stresne temperature ali kada smo radili silažu nije mi se svidio jer je već klip bio dosta sazreo pa mi je u silaži dosta okominke ili kao to drugi zovu neznam.
Sada imam na mjestima pokvarene silaže i to neodređeno negdje u sredini negdje pri kraju i tako .Gledajući u nekom postotku nije to puno 2-3 % ali mi ide na živce što je moram prebirati i odbacivati ono( plavo-zeleno )pokvareno.
Hvala.

Da kazem da kod preporuke hibrida kazete iz kojeg djela Hr ste. Jer recimo sto se sije na istoku Hr nemoze da se sije zapadnije, mislim moze ali nemoze da zavrsi fiziolosku zriobu pa ni za silazu nije dobar.

Za B23 znam da je dobar ali prosle godine je bilo malo sjemena tog hibrida i za 3-4 dana je nestalo. Po pionirovoj tabeli gdje ocjenjuju probavljivost i kvalitetu silaze je na vrhu. Mislim da tvoj problem nije u zrelosti vec ako prosetas po njivi neki hibridi kukuruza su zarazeni nekim gljivicnim bolestima vec na njivi i mislim da je to razlog tvog problema a ne slabo gazenje. Takodje sto je zreliji kukuruz treba sve sitnije da se sjecka, iz knjige koju je postao institut.

Prosle godine sam bio na predavanju o Osjeckim hibridima i bilo je price o nekom iz druga polovina FAO 500 grupe, navodno ima najvise lakoprobavljivih proteina pa sam posijao jednu povrsinu, nije mi se bas previse svidio i mislio sam da ga vise ne sijem , ali dok sam njega hranio u srotu nekoliko mjeseci bjelancevine su mi bile cak preko 3,7%,masnoca 4,2-4,3%. Kad sam ga potrosio i poceo da trosim pionir, samo je kukuruz drugi sve ostalo je identicno ,bjelancevine su mi pale na 3,5% a masnoca porasla na 4,6% koju ne placaju pa se nesto mislim da ga ponovno sijem:) , mislim da je samo do kukuruza ali ko zna.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh