bogec
Aktivni član
- Tu od
- 16 Stu 2007
- Poruka
- 2,276
Re: Sjetva kukuruza 2009
evo me tu sam, dotrčao sam polako :mrgreen:
ovako nisu uopče potrebni nikakvi inokulanti, najbolji inokulant je onaj koji gazi sa traktorom, taj mora bit onaj koji tu silažu grabi jer samo on če odredit kad nova prikolica ulazi u silos, a kad on gazi i svi drugi čekaju.
taj se posao radi jedan il dva dana i mora se napravit kak spada, kad se staje za ručak, onaj koji gazi ne smije stat, kad se istrpava ne jednom kraju masa, na drugom taj gazi, natrpat keksa i piče u traktor i udri gore dolje, gore dolje pa ako treba i po noči.
ja ne mečem inokulante pa je silaža izvrsna, ali gazim ju samo ja jer ju ja i grabim i dajem kravama
ok nekad zna bit pokvarenog zbog rupica na najlonu, zbog zemlje ako se je unjela u masu il tak nečeg, to nije ništ strašno, samo zezancija za odvajanje, oduzima vrijeme, ali kad se kvari po cjeloj dužini onda je problem
ja sam silirao pioneer w05, dobar je i m34 i k38
u trgovine su stigli kukuruzi i tu kod nas se svašta kupuje ali prednjači pioneer , pogotovo kod mlađih poljoprivrednika i stočara, i to a24, h24 i m34, kasne grupe se sve više izbacuju pogotvo u intenzivnijem uzgoju kultura jer se želi što prije maknit sa polja, a prinosi sa ranijim grupama su isto tako jako dobri, samo su drugačiji sklopovi i malo gnojidba
cjene što sam vidio danas u dučanima su skoro iste ko i lani
al pazi jednu stvar blentavu, prvo dođe kukuruz za prodaju a zob ko zna kad če doč :scratch
Ero kaže:Neznam ljudi što bih vam rekao kod nas u Slavoniji sije se sve i svašta.
Ja osobno sijem pionirove hibride i nekako sam s njima najzadovoljnjiji.No prošle godine nisam mogao naći B 23: s kojim sam bio najzadovoljnjiji pa smo sijali glavninu F 02 nije bio loš s obzirom na stresne temperature ali kada smo radili silažu nije mi se svidio jer je već klip bio dosta sazreo pa mi je u silaži dosta okominke ili kao to drugi zovu neznam.
Sada imam na mjestima pokvarene silaže i to neodređeno negdje u sredini negdje pri kraju i tako .Gledajući u nekom postotku nije to puno 2-3 % ali mi ide na živce što je moram prebirati i odbacivati ono( plavo-zeleno )pokvareno.
Tretirano je s Sano inokulantima kao i svake godine ali sada neznam šta se desilo pa vas molim da malo to prokomentarišete i date neke smjernice koji se vama hibrid za silažu sviđa.
Hvala.
evo me tu sam, dotrčao sam polako :mrgreen:
ovako nisu uopče potrebni nikakvi inokulanti, najbolji inokulant je onaj koji gazi sa traktorom, taj mora bit onaj koji tu silažu grabi jer samo on če odredit kad nova prikolica ulazi u silos, a kad on gazi i svi drugi čekaju.
taj se posao radi jedan il dva dana i mora se napravit kak spada, kad se staje za ručak, onaj koji gazi ne smije stat, kad se istrpava ne jednom kraju masa, na drugom taj gazi, natrpat keksa i piče u traktor i udri gore dolje, gore dolje pa ako treba i po noči.
ja ne mečem inokulante pa je silaža izvrsna, ali gazim ju samo ja jer ju ja i grabim i dajem kravama
ok nekad zna bit pokvarenog zbog rupica na najlonu, zbog zemlje ako se je unjela u masu il tak nečeg, to nije ništ strašno, samo zezancija za odvajanje, oduzima vrijeme, ali kad se kvari po cjeloj dužini onda je problem
ja sam silirao pioneer w05, dobar je i m34 i k38
u trgovine su stigli kukuruzi i tu kod nas se svašta kupuje ali prednjači pioneer , pogotovo kod mlađih poljoprivrednika i stočara, i to a24, h24 i m34, kasne grupe se sve više izbacuju pogotvo u intenzivnijem uzgoju kultura jer se želi što prije maknit sa polja, a prinosi sa ranijim grupama su isto tako jako dobri, samo su drugačiji sklopovi i malo gnojidba
cjene što sam vidio danas u dučanima su skoro iste ko i lani
al pazi jednu stvar blentavu, prvo dođe kukuruz za prodaju a zob ko zna kad če doč :scratch