• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Re: Sjetva kukuruza 2009

Mike kaže:
breza kaže:
evo kak sam ja došel do te cifre 7-20-30 500kg=2900 kuna
urea 300kg= 850
15-15-15 200kg= 800
sjeme 75000 zrna = 970
herbicid = 600
obrada =1000
berba =1000
sušenje 10 tona*140 kuna =1400 to ispadne=9520 kuna
tu očito nema nekih stavki koje bi trebalo pribrojiti ali i ja sam od onih koji ne računaju baš sve jer im je tak pri srcu lakše pa nek me kolege nadopune :D
po meni ok,sve štima,ali pod uvjetom da ti prskanje uspije od prve,i da ti je zemlja prethodne godine bila prskana totalnim herbicidom,ali to se nemože baš na svim parcelama ostvariti tak da bih ja dodao još koju tisućicu na zaštitu,i od korova,a i od u zadnje vrijeme sve "popularnije" kukuruzne zlatice. :scratch

sedmicu kod 99% seljaka makni jer ju ne meču :!: mnogi smanjuju i 15icu, tako da ostaje urea i kan, to je realno stanje ulaganja kod seljaka, neki više neki čak i manje od toga

a prinos začudo imaju na uštrb plodnosti zemlje, ali ljudima je bitno danas , ne razmišljaju u budučnost :!: :shock:

mike kako prskanje nebi uspjelo od prve, kod mene uvijek uspije, bilo sa radazinom extra, lumaxom il čim več, nema ponavljanja, čak idem sa smanjenom dozom na ha

protiv kukuruzne zlatice nema nigdje u svijetu ni jednog preparata (ako ga netko reklamira kao da je za to, zaboravite)
jedina uspješna mjera protiv zlatice je plodored i samo plodored :!: :D
kod nas nema prirodnog neprijatelja zlatice a to je parazitske osica kojoj su amerikanci podigli spomenik jer ona jedina uništava zlaticu :!:

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410

Ja ove godine sijem i BC-ove i Pioneerove hibride i to izraženo u vrečicama od 25000 zrna izgleda ovako:
BC-10 vrečica 6661-za silažu cijele stabljike
4 vrečice 572
4 vrečice 566
3 vrečice Klipana
Pioneer-4 vrečice 37M34
4 vrečice 36B08
3 vrečice 36R10
3 vrečice 37F73
Od herbicida koristim motivel(0,7 l/ral) u kombinaciji s cambiom(1,2 l/ral) i to daje odlične rezultate!
Gnojidba se zadnje tri godine bazira na 150 kg 15-15-15 i 200 kg uree po rali, na neka polja je i izvezen stanjak!

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

Postao/la bogec dana 10 ožu 2009, 20:50
mike kako prskanje nebi uspjelo od prve, kod mene uvijek uspije, bilo sa radazinom extra, lumaxom il čim več, nema ponavljanja, čak idem sa smanjenom dozom na ha

neznam,svaka čast,al ja obavezno,ne na svim parcelama moram ići korektivno,protiv abutilona i divljeg sirka :scratch
lani sam išel z lumaxom i bilo je super,ali abutilon mi svejedno poslije se digel,pa sam ga moral z equipom dokusuriti. :scratch :evil:

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

nego jedno pitanje,kaj se to zbiva sa Osječkim hibridima,na našem kraju ih uopće nema za kupit,samo po narudžbi :scratch
vele trgovci da ih niko ne traži pa ih ove godine ne nabavljaju,ja ih sijem dosta,pogotovo na parcele uz Dravu radi divljači 8)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Mike kaže:
nego jedno pitanje,kaj se to zbiva sa Osječkim hibridima,na našem kraju ih uopće nema za kupit,samo po narudžbi :scratch
vele trgovci da ih niko ne traži pa ih ove godine ne nabavljaju,ja ih sijem dosta,pogotovo na parcele uz Dravu radi divljači 8)

Kod saraje ti osječki budu u četvrtak, tj sutra došli, bude ih i u kloštru i u đurđevcu, budi brz i kupi si, on ti je najjeftiniji u okolici!!

slafko

Član
Tu od
22 Kol 2008
Poruka
275

Ima tko iskustva sa novosadskim hibridima? U pitanju su NS 3014 i NS 4015...

Cijena je dosta povoljna pa zato pitam (260 kn vrećica sa 30.000 zrna).

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

ŠANANA kaže:
Mike kaže:

Kod saraje ti osječki budu u četvrtak, tj sutra došli, bude ih i u kloštru i u đurđevcu, budi brz i kupi si, on ti je najjeftiniji u okolici!!
ma naručil sem već v Graminei...270 kn vrečica 25 000 zrna 8)

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520

Kod nas je sličan slučaj smo nije da ih ne bude, ima ih al je velika potražnja ( pogotovo ovih kako ih ja zove zicer sorti kao 596 ) pa se razgrabi. Ostanu ovi " ne provjereni " tj. novi OS hibridi.

M

MF595

Guest

Da li itko od vas osigurava usjeve?
naime, lani sam imao najljepši kukuruz (pioneer) u posljednjih 5-6 god., sve agrotehničke mjere izvedene na vrijeme, u lipnju je bio prekrasne tamno zelene boje, čist, bez korova ..al onda dolazi kobni 25. 6. i polusatna tuča koja je uništila 99 % uroda

T

tomonh

Guest

Da naravno. Preveliki su novci u igri. Županija plača 1/4,i država bi trebala vratiti 1/4,pa bi nakraju trabalo ispasti malo više od 1ookn/ha. Kolega je koperiral prošlu godinu pa mu je osiguranje obvezno. Čovjek u našem kraju dobil oko 40000kn za 11ha kukuruza,a procjenili mu štetu na oko 25%,nakraju je dobro prošo.

B

Bobo

Guest

Kakva su iskustva s BC288B kukuruzima? Pise u katalogu da se lako bere beracem, sto mi svakako pase. Ali bih htio cuti vasa iskustva, ako ga je itko od vas ikada i sijao.

Kukuruze sam nasao dosta povoljno (210Kn) ali dok sam dosao ostala je samo jedna vrecica 354, pa sam uzeo i 3 vrecice 288B jer mi se to cini kao najblizi hidbir 354...

Jesam li dobro izabrao ili nisam?

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430

Ja bi sijao fao grupu 300 jedino ako do 15.05. ne bi uspio posijati grupu 400.Grupa 300 nikad ne može dati prinos kao 400. Jedina prednost je ako ga hoćeš ranije skidati radi iduće kulture.Ove godine ću posijati samo 10-tak ha kukuruza i neću sijati nijedan bc ,ne zbog prinosa već zbog slabijeg otpuštanja vlage u jesen.Ako bi sijao kukuruz za vlastitu stoku onda bih posijao neki tvrdunac ili polutvrdunac kojeg stoka rado jede.

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410

bobo neznam zakaj si se odlučio za taj hibrid pogotovo ako ideš u normalnim rokovima sjetve jer mi se čini da bi on mogao biti idealan izbor za postrnu sjetvu :!: :?:
Kod nas se u normalnim rokovima sjetve siju večinom hibridi fao grupa 400, 500; i 600-za kukuruznu silažu iako mogu dozrijet i za spravljanje silaže zrna :roll:

B

Bobo

Guest

BC 288B je kukuruz FAO grupe 340
BC 354 je kukuruz FAO grupe 350

Gledao sam u katalogu prinose ljudi koje osobno poznajem i ni malo ne bjeze ostalim hibridima...
354 je vrlo dobar kukuruz, a i kako vidim da je i 288B. ne razumijem cemu skepticnost u pogledu ovog hibrida...

Odlucio sam se za ovaj hibrid jer izbora nije bilo puno, a ostala je samo jedna vrecica 354, i pregledavajuci po katalogu odlucio sam se za 288B jer je slicna grupa dozrijevanja, trebao bi se lako brati beracem i pogodan je za ishranu stoke, jer sadrzi puno proteina i masti...

Cjena je bila glavni faktor i ja sam bio ovjeren da nisam pogrijesio...

Molim da obrazlozite razlike izmedju vrlo popularnog (bar u mom kraju) 354 i 288B koji su skoro pa isti hibridi, ako je BC katalogu vjerovati i prinosima ljudi iz mog kraja...

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

za 288B nemem reći,ali 354 je fenomenalan hibrid,ne zahtjeva neku preobilnu gnojidbu,klip solidan,zrno lijepo crveno,za branje beračom nemreš boljeg samo poželjeti,a ni prinosi ne zaostaju puno za nekim vrhunskim hibridima 8)

B

bok123

Guest

Ove godine miješam sve. Od pioneera, BC , Osiječkog pa i jedan paket NS. Javim vam u jesen što je ispalo.

T

tomonh

Guest

Jučer sam bio u Prvči išo po špric. Pitam ljude jel se puno sije. Bili dvoje kolega i veli jedan da ga je nagovoril pa bu opet sijal 20rali,a drugi je rekel da bu sve kaj ima kuruza. Vele da ju budu sad posijali,a ako bu loše nikad više."moš mislit".Tak su ko lolek i bolek,neznaju kaj bi izabrali od hibrida. Tam je sad akcija na sve. Osječki OD 190-230kn,Poiner 1.cjenovna 307kn,kws oko 250-280kn. Danas im još dolazi druga tura bc-a i osječkih. Ja za svoje potrebe posijem 1-2 ha niže grupe u prvim rokovima,pokombajniram u zrnu i stavim u đambo vreče i ništ joj nije jel je niska vlaga.

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

354 koke ne vole jesti iz neznam kojeg razloga :cry:

T

tomonh

Guest

Rođak jel to prvi april :lol: :lol: :lol:

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,895

ovako mi sijemo kukuruz :
-svakih 4-6god. pognijim stajskim gnojem oko 30t i više na kj.
-plodored mi je jedna godina kukuruz druga godina pšenica,ječam....
-ove godine idem s 100kg/kj UREA;200kg/kj 15-15-15;KAN po potrebi
-sijat će se nakon 3god. opet BC i to 418B,4982,5982
i standarno pioneer H24,M34,F73,K67(70% površina)
-zaštita bila LUMAX ali do sad idem na nest drugo valjda
-obrada :rotodrljača tvrda tla i sjetvospremač lakša tla

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh