• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2007.-2008.-2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272
Re: Sjetva kukuruza 2009

danas posađen prvi kukuruz u ataru,
lane sam prvoga posadio 1.4. eto ove god kasnim dan, :blackeye

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410

koliko dugo treba da nikne kukuruz sijan ovak ranih datuma :?:
NIje te strah kasnih proljetnih mrazeva :!:

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

gmiža kaže:
koliko dugo treba da nikne kukuruz sijan ovak ranih datuma :?:
NIje te strah kasnih proljetnih mrazeva :!:

nisam sebi sijao, tako da,
sebi planiram poslije 15-oga

B

bok123

Guest

kod nas tek sade krumpir. Očekuje se akcija tek poslije Uskrsa.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Mi startamo poslije Uskrsa :!:
kod sebe imam oko 15 rali, kod djeda oko 17 rali + uslužno imam za sada oko 45 rali dogovoreno, a svaki dan me netko dođe pitat za sjetvu :mrgreen:
Danas sam kupio i nešto sjemena, Bc 4982, Bc 5982, Bc 566, Florenciu, svega skupa 10 paketa :D

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

ŠANANA kaže:
Mi startamo poslije Uskrsa :!:
kod sebe imam oko 15 rali, kod djeda oko 17 rali + uslužno imam za sada oko 45 rali dogovoreno, a svaki dan me netko dođe pitat za sjetvu :mrgreen:
Danas sam kupio i nešto sjemena, Bc 4982, Bc 5982, Bc 566, Florenciu, svega skupa 10 paketa :D

rođo nešto mi se tvoji hibridi ne uklapaju u sistem gospodarenja koji želiš postiči, meni ovo više liči na čisto ratarenje i kojem se želi dobit što više zrna, sa što manjim sklopom, a ujedno jako dugom vegetacijom

i ti misliš posijat 10 paketa na 15 rali :shock: ok neču se miješati

ja sijem što ranije hibride u što gušćem sklopu i nitko mi ne može reči da kasniji hibridi imaju veče prinose, to nek svatko svojoj babi priča, dva manja kipa imaju više zrna od jednog velikog i tu su u velikoj prednosti rani hibridi, koji i u standardnoj proizvodnji ne zaostaju za kasnim hibridima, ali kod kasnih hibrida se javlja efekat kasnog skidanja a samim time i kašnjenja u obradi i jesenskoj sjetvi

sijem naravno sve pioneer, što ranije to bolje, a ostalo prepustite bogecu ;)

a kad ču sijat, e to je malo egzaktno pitanje, jer se moja sjetva prostire od početka svibnja pa do lipnja, ali što ima više hranjiva u tlu to treba manje vode za izgradnju kilograma suhe tvari, i ja vas sve stižem i prestižem, čak i kad sijem u lipnju
tu se stvara triplex efekt, prije kukuruza i polje su kulture koje su intenzivne , i to kod stočara donosi podosta koristi, ali može i kod snalažljivih ratara, u svakom slučaju............................. :D

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

a, ne ne ne, to je za nekih 7 rali, za spremit u virjan, iliti koš, a ono glavno kaj se bude siliralo i šrotalo to tek slijedi, naravno po grašku ide neki extra hibrid, naravno pioneer za silažu :D

polako mr. bogec, to je znači za nekih polovicu potreba, ostalo bude idući tjedan kupljeno, još je u fazi razmišljanja koji hibrid bude dao kvalitetnu silažu u najboljem roku, jer još planiram kad skinem silažu posijat boxera na tu parcelu, da bude ono 3 usjeva godišnje :mrgreen: , naravno, kukuruz do fao 350 maximalno ;) ;)

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,895

Pošto sijete uslužno kukuruz pneumatskim sijaćicama?
moja cijena je 160kn/ral

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

kod mene siju i do 180 kn/ral, al ja ću po 150 kn/ral :!:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571

Evo pšto če na ovaj duži komad kukuruzi a na krači soja ovaj video ču ovdje stavit:
[youtube:37tws9tf]UgzHCmcSVMc[/youtube:37tws9tf]

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330

Dva pitanja!
Što mogu posijati od kukuruza da mi sazrije do kraja 8 mjeseca tako da iza njega mogu posijati DTS!
Da li postoji neka varijanta sjemena da mi kukuruz bude tolko suh nakon berbe npr. u 10 mjesecu da ga mogu kombajnirati u zrnu i bez sušenja u vreće ili silos! Zemlja je srednje teška i ne previše vlažna! Bar do 10 mj. :?: :?: :?: :D :D :D

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
238

Do osmog mjeseca kukuruz grupe 200 i rana sjetva ali sve ti je upitno kako će ispast ovisi kakva će godina bit, a ovo drugo neznam ima puno kombinacija. Teško je imat dvije berbe i sjetve u godini ako to pokušavaš nije ovo Brazil bez uvrede.

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330

Znam!
Čuo sam se sa savjetnicima iz BC-a i kažu da puknem Bc 244 i da je on već krajem 8 mjeseca suh ko barut! A za branje kombajnom pa u vreće nema šanse kažu jer vlaga ostaje oko 17 % što još nije dovoljno! Budem probao posijati u subotu pa da vidimo!
Neki kažu da je rano - moram malo riskirati!
Koja je najbolja varijata za gnojidbu?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

Jaga kaže:
Dva pitanja!
Što mogu posijati od kukuruza da mi sazrije do kraja 8 mjeseca tako da iza njega mogu posijati DTS!
Da li postoji neka varijanta sjemena da mi kukuruz bude tolko suh nakon berbe npr. u 10 mjesecu da ga mogu kombajnirati u zrnu i bez sušenja u vreće ili silos! Zemlja je srednje teška i ne previše vlažna! Bar do 10 mj. :?: :?: :?: :D :D :D

rođo posij nešto iz grupe 290 od pioneera, oni jako brzo otpuštaju vlagu, mislim da imaju claricu i još neke hibride, a imaju podosta jak prinos, oni su kod mene redoviti u mojoj brzoj rotaciji, i uz odgovarajuču agrotehniku i gustoču na 16 u redu ne zaostaju za kasnijim hibridima po prinosu

nakon toga posij ljulj ili dts šta želiš, btw ja sam sijao ljulj dva dana prije svih svetih pa je fenomenalan, ne treba se držat sijepo datuma več uvijeta na polju a tu su puno širi spektri pogleda, tak da češ mirne duše imat sve agrotehničke rokove, a konji če bit happy :D vjeruj mi:D

ali ako želiš hibride bc ja te podržavam, to je tvoj izbor :D

ronin rođo
ja imam i do tri žetve godišnje,a to nema ni brazil, na istoj parceli
u prolječe grašak i zob, to kosim, nakon toga kukuruz grupa 290, meljem vlažni šrot ili siliram, ljulj, jesenski otkos, ali to sve treba znat, treba imat onaj klik, onaj efekat što čini razliku, a ja to podosta dugo prezentiram na forumu, a mogu reči da je član cabage taj sistem u sklopu povrča jako dobro unovčio, uglavnom kak se to snađe, ali jako je lako izvedivo :!: bili mi brazil ili ne

malo znanstvene statistike, u keniji za mjesec dana od nicanja zrna paprike je berba, šta bi tek bilo da ja živim u tim uvijetima, ja bi sijao 12 puta godišnje :shock: jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :D

istraživanja su napravljena od strane naših znanstvenika i potvrđena, a i to nešto govori, pogotovo meni :D

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330

Hvala Bogec!
Budem vidio dal imaju pioneera kod mene u poljoapoteci! Ako nemaju onda 244! Nadam se da nebu tolko loš?
Daj mi neku preporuku za gnojidbu, al ne bi išao max zbog love! Zemlja je inače stajala par godina, u jesen sam je prošao malčerom, bacio jedno 150 kg/ha 7-mice pa podorao. Dal da bacim jedno 200 kg 15-15-15 pod tanjuraču i poslije Kan prihrana?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

Jaga kaže:
Hvala Bogec!
Budem vidio dal imaju pioneera kod mene u poljoapoteci! Ako nemaju onda 244! Nadam se da nebu tolko loš?
Daj mi neku preporuku za gnojidbu, al ne bi išao max zbog love! Zemlja je inače stajala par godina, u jesen sam je prošao malčerom, bacio jedno 150 kg/ha 7-mice pa podorao. Dal da bacim jedno 200 kg 15-15-15 pod tanjuraču i poslije Kan prihrana?

hibridi su podosta slični, neke nijanse odlučuju o sve mu tome, ali to ovisi kako če šta doč od izražaja ovisno o uvijetima na polju

baci ureu i npk pod tanjuraču, uree kojih 100kg na ral, a npk 15 ice isto tako na ral jer imaš u zemlji 7ice, i onda kultivacija sa kanom kojih 100kg na ral

tanjuraj dublje, kukuruz voli dublju obradu, prije pusti korijen dolje gdje ima vlage

to je neka okvirna gnojidba, ovisno o tvojim mogučnostima da se znaš orjentirat

ral je 0,56 ha

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330

Jučer sam bio na njivi! Iza mene se prašilo nenormalno - zemlja je suha ko barut!
Ak ne padne kiša nebude dobro!

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh