kakva su vam iskustva u sjetvi kukuruza sa i bez dodavanja gnojiva u sijacicu?
jasno, da se to isto gnojivo umjesto u sijacicu, baci sirom na brazdu?
Odkad znam za sebe i radim na polju nikad gnojivo nismo stavljali u sijačicu uvjek razbacamo u predsjetvenoj pripremi i to je to i nikad ne kultiviramo, a prinosi uvijek oko 10 t/ha.[/QUOTE
a bacaš stanjak još ili?i koliko bacaš u predsjetvenoj pripremi gnojiva?
U kolko puno,kolko ti hektara onda sadiš kuruza?
'evo kontre'
stavljam gnojivo u sijaćicu npk7-20-30,15-15-15,i ureu s time da se dobro izmješa(max.75kg/kj,probao sam i Kan ali on se lako topi a Urea gotovo i ne
ove god.bude ovako sedmica i urea zaorana,15-15-15 u dozator i Kan u prihrani
Ureje se ne bi smijela stavljati u sijačicu jer kako i sam veliš da ti je izgorilo sijeme samo mješanac u sijačicu.
Meni je od uree izgorjelo sjeme, možda zbog toga jer nisam miješao i stavio malo previše, oko 40 posto, dakle 75 posto 15-15-15 i 25 posto uree?
evo mi smo prošlu godinu išli sa 8-16-24 = 500 kg/ha-rasipačem;15-15-15=300 kg/ha-sijačica;UREA=250 kg/ha i kad smo išli špricat još smo uzeli oko 1000 kg Uree koju smo raspodjelili na sve površine i dodali u špricanju i pokazalo se jako dobro,sijali smo 38 ha kukuruza.
A kak je prošlu godinu bila kiša,a nas u posavini kiša ubije ja sam imao prosječni prinos 9800 kg/ha SUHOG ZRNA.
A kad je idealna godina znao sam imat prosjek prinosa i preko 12000 kg/ha suhog zrna.
evo mi smo prošlu godinu išli sa 8-16-24 = 500 kg/ha-rasipačem;15-15-15=300 kg/ha-sijačica;UREA=250 kg/ha i kad smo išli špricat još smo uzeli oko 1000 kg Uree koju smo raspodjelili na sve površine i dodali u špricanju i pokazalo se jako dobro,sijali smo 38 ha kukuruza.
A kak je prošlu godinu bila kiša,a nas u posavini kiša ubije ja sam imao prosječni prinos 9800 kg/ha SUHOG ZRNA.
A kad je idealna godina znao sam imat prosjek prinosa i preko 12000 kg/ha suhog zrna.
1. pitanje. ove godine sijem pioneer F58. iskustva?
2. pitanje. kako sam čuo da je formulacija stajskog gnoja otprilike npk 0,5-0,2-0,5 te da se prve godine iskoristi oko 50% gnojiva (druge 30 i treće 20) jel to znači da ako bi zaorao 80t stajnjaka na hektar i zatanjurao 50 tona da bi mi to bilo dovoljno za solidan ili pak odličan prinos (naime iz stajnjaka bi dobio u prvoj godini (50%) po toj računici oko 130 kg fosfora što je ekvivalent 650kg 7-20-30?