• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2013.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
A ima dosta posla da, pogotovo krunjenje, to je najteze jos, ali ipak se nesto vise dobije na ljeto dok ljudima vec pocinje faliti kukuruz u ishrani. mi svake godine spremamo 12, 13 jutara u klipu, a tu jedan susjed sprema u koseve 35, 40 jutara i sve to kruni na godinu..

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Kico, sto ju ne spremas u koseve pa ju na ljeto okrunis i prodas? koliko kukuruza sadis?

Nemam koseve vec tavane i silose. Na tavane gdje je nekad isao klip sada ide zrno i mogu ga max ostavit doma mozda 50-60 tona a za jos 150-200 tona nemam smjestaj tako da ili prodajem u jesen ak je cijena donekle ok ili placam skladiste i kao cekam bolju cijenu koja puno puta nebude bolja vec :(n): a pritom se mora platit sve troskove. Najgore u cijeloj toj prici je sto nema pravila i sto je svaka godina drugacija.

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Kico kada ste spremali klip na tavan, do koje debljine ste isli, a da se ne pokvari?

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Nisam mjerio ali sigurnih 80cm. Vidis to i od godine ako je berbi zeleniji kukuruz ne ostavljas ga na debelo a ako je suvlji onda krkaj koliko beton moze drzat. Suho zrno trpamo nesto preko pol metra debljine nesmije se vise zbog tereta da nest ne popusti.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
U nedjelju sam prošao od Jastrebarskog do Lužana pa Požega i Gradiška i koliko sam vidio jako malo je pobrano. Ja znam koji je razlog kod mene, još je zelen i puno vlage, a je li tako i kod drugih. Izgleda da ga je kišovit rujan povratio iz mrtvih.

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
U nedjelju sam prošao od Jastrebarskog do Lužana pa Požega i Gradiška i koliko sam vidio jako malo je pobrano. Ja znam koji je razlog kod mene, još je zelen i puno vlage, a je li tako i kod drugih. Izgleda da ga je kišovit rujan povratio iz mrtvih.

Kod mene je dosta toga pobrano u okolici Velike Gorice jer je šudrovat teren pa ga je večinom suša spalila, ali ima i parcela na kojem se još uvjek zeleni ko u 7 mjesecu, imam takve 3 rali i neznam kaj da radim, trebal bi tam sijat ječam i počet pomalo orat za ječam a bojim se pobrat kukuruz jer je još dosta vlažan, kaj misliš jel se bude pokvaril u kukuržnjaku? širina kukuružnjaka je 90cm...

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
Ako kukuružnjak ima dobru promaju nebi se smio upljesniviti.

pa ima, al velim ti kod mene je šudrovat teren i uvjek se kuruza rano vere a nisam imal ovak dugo zelenu kuruzu s tim da je i kasna fao grupa tak da neznam kaj da radim, malo sam neplanski sijal i nisam razmisljal, da sam znal metnul bi raniju sortu na tim parcelama,....

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
E moj Borna, da je znati kao zjati. Da sam ja znao za Uskrs da će onaj povodanj brzo proći ne bih mjenjao kasniji hibrid za raniji i imao bih više uroda. Vidi ti na njemu do kuda mu je crta zrenja, znači na tamnijoj strani zrna gdje se vidi tamnija boja a gdje svjetlija, pa ako je pri dnu i još ako zrno ia vrhu ima crnu točku slobodno beri. Par hladnijih dana sa vjetrom će ga osušiti.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
bok, kak ste zadovoljni sa osječkim kukuruzom, planiram ga za drugu godinu.
Zanima me os 378 i tvrtkom. :icon_pidu:

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
E moj Borna, da je znati kao zjati. Da sam ja znao za Uskrs da će onaj povodanj brzo proći ne bih mjenjao kasniji hibrid za raniji i imao bih više uroda. Vidi ti na njemu do kuda mu je crta zrenja, znači na tamnijoj strani zrna gdje se vidi tamnija boja a gdje svjetlija, pa ako je pri dnu i još ako zrno ia vrhu ima crnu točku slobodno beri. Par hladnijih dana sa vjetrom će ga osušiti.

Ma zrel je on ali još uvjek mi se čini nekak prevlažan, kad stalno pada kiša.... budem odfural na mjerenje vlage pa budem vidio...

ursus35

Član
Tu od
28 Pro 2012
Poruka
112
kako izračunati koliko je ''metara'' zrna ili klipa (svejedno), 3.50m3 kukuruza koliko sam izmjerio u prikolici? dakle 3.50 kubika klipa bih trebao pretvoriti u metre... hvala

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Rečeno ti je to u ovoj temi:
1 m3 klipa ima oko 500kg

Dakle oko 17 metri (metričkih centi) klipa.
Ako je zrno, onda zapremina puta hektolitarska težina.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Zašto se uvijek vraćamo na isto. Postoji mogučnost da se u tražilicu ukuca traženi pojam i dobije se rezultat. To je isto kao priča da li Ursus ima 45 ili 60 ks. I onda se na to potroši dvije stranice a ne zna se tko je pametniji.

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Danas sam obrao jedan komad, i na dosta klipova ima kao one bjele smeti, pljensi ili šta već.. a ima i na parcelama oko mene isto, jel to od vlage, ili je neka bolest napala?

Mireek

Član
Tu od
6 Ruj 2011
Poruka
390
Danas krenuo sa branjem komada od hektara, pobrali vise od pola i onda nas kisa zaustavila. Zasad dobio 11 bunkera od t40, ostalo za jos mozda 3, sve u svemu zadovoljan.....vidjet cemo kako ce se ostalo pokazat sto cu brat u zrnu.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Danas sam obrao jedan komad, i na dosta klipova ima kao one bjele smeti, pljensi ili šta već.. a ima i na parcelama oko mene isto, jel to od vlage, ili je neka bolest napala?
Ako je bijelo i ima ga pretežno po vrhovima onda je plijesan a vjerojatni razlog su ove kiše.

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Nebi se štel preveć faliti ali mislim da čišće i bolje nemože

ne citirati slike

lp

zwer

PS uspio sam bez zagrade:(giggle):

Jako ljepo je čisto, meni bere susjed sa dvorednim burgonom i on ove godine isto super očisti, čak i osječke hibride za koje sam čuo da se malo lošije čiste.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Sve vam ovisi o vrsti kukuruza,pajdaš i osječka drava se super čiste,to sam išao uslužno brati čak sam se i iznenadio kako čisto bilo,dok pionir malo se teže očisti ali isto nema puno smeča ni perušine

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh