kod nas nema berača, u cijelom gradu imaju dva i niti jedan ne vrši usluge. a kombajna kolko oš, možeš birat. mislio sam ja i da neki berač uzmem, ali za 8-10 kj i nešto malo usluga, ne isplati se, a i teško je nać nešto što nije uništeno. prije koje godine smo brali, lik je došo u 8 navečer, nabrzinu proletio, više polomio nego pobro i uzeo 600 kn/kj... katastrofa živa. a sad sam prošo iza kombajna, nema deset klipova na čitavoj njivi.
@krešo, i nama je bila strašno visoka vlaga ove godine (26 - 27%), ali na povodnoj zemlji, kasno posijani i kasno ovršeni. dobro, imo sam nekih zdravstvenih problema, pa mi je sve otišlo u p.m. dobro da se išta izvuklo, osim dugova. zato bi htio sijat nešto što brže otpušta vlagu, pa i ako bude preko 17% barem me neće oderat ko malog mačka na sušenju.
@tomi, sve je pripremljeno, nema ostavljanja za iduću godinu. ostalo je možda još 1 kj moje zemlje i ovo što sam sad dobio. a i to ću vjerojatno ovih dana ako bude po prognozi. prošle godine se oralo u proljeće i bacali smo urea-u, ali iskreno, bio mi je bolji kukuruz tamo di je nisam baco, ali za to ima više razloga... od sada, urea samo ako je kukuruz bio predkultura. trenutno mi je lakše podnjet 1-2t manje po ha nego da u startu potrošim pare za koje nisam siguran da ću ih vratit. predprošle godine smo na jednoj njivi imali 60 kg, a sve se moralo platit, od sjemena do zaštite, normalno. a mogla bi konačno i analiza zemlje... a bc sijem što smo zadovoljni prinosima, a i ne želim financirat strane megakompanije pored naših. prijatelj je sijo dravu ove godine i dosta je dobro ispalo, što je je...