Pozdrav.
Jučer sam rastavio muzejske motorne škare Stihl HS 60 AV electronic iz razloga što već duži niz godina uslijed rada duljeg od 5 min dolazi do gašenja, te se ne mogu upaliti bar pola sata dok se stroj ne ohladi.
Škare koliko dugo rade, a potrebne su mi možda sat godišnje, svaki rad prelazi u muku. Nikada nisu otvarane, vjerovatno jer moj pokojni otac nije imao ključeve za torks vijke.
Unutra je bilo svega i svačega, lišća i buba, filter zraka neprepoznatljivo prljav (sumnjam da je bilo svježeg protoka), kućište škara je iznutra masno pretpostavljam od nesagorene preuljene mješavine koja je bljuvala na auspuh, dok je crijevo dovoda goriva u rezervoar potpuno suho i ispravno (planiram promjeniti filter goriva).
Ono što sam uočio, a šaljem i slike, da su rebra cilindra u svom donjem dijelu zamuljana uljem (dvotaktolom), što se onda razbacalo i u kućište u kojem se okreće magnet i gdje se nalazi elektronika paljenja (nije prešlo na lončić kvačila i papuče, sve je suvo), slike.
Sumnjam da je krivac ovome općem nauljenju stradala brtva auspuha (pretpostavljam da je azbestna) ili eventualno da propušta odmah ispod na brtvi cilindra (što je manje vjerovatno jer zauljenje počinje od višlje).
Sada dolazimo do vaših sugestija. Da li je moguće da je ovo nauljenje uzrokuje povećanje radne temperatute na rebrima cilindra a samim time prijenos temperature na elektroniku paljenja/magnet koje onda rezultira zatajenjem paljenja i gašenjem stroja.
Druga solucija, koliko trebam biti zabrinut sa stanjem semeringa, prema tehničkom crtežu postoje dva na radilici, jedan prema starteru gdje sve izgleda bezprijekorno uredno i čisto, drugi semering je prema magnetu/lončiću kvačila i papučicama gdje sam napisao da je sve zauljeno pa ne mogu ocjeniti da li kod postizanja radne temperature stroja dolazi do propuštanja semeringa, gubitka kompresije i gašenja.
Naravno da je potrebno sve očistiti ali sada je prilika dok je sve ovako nedirnuto detektirati kvar i suziti mogućnosti opet kasnijeg rastavljanja i mrdanja.
Cilindar, klip i karike pogledom kroz otvor auspuha izgledaju bezprijekorno bez riseva. Radilica nema lufta koliko je mrdam u svim smjerovima.