• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
887
Znaci cca 190hp-a bez vatrogasnog aparata lijepo nemogu se naiznenadjivat.
Vidiš - do ovog posta - nikada o vatrogasnom aparatu na traktoru nisam razmišljao (na kombajnu ga imam u kabini).... sada je samo pitanje kud ga metit, jer na 4755 pogodnih mjesta baš i nema preveć. Trebalo bi nešto smislit. A što se tiče vatrogasnog aparata - potpuno je svejedno koliko konja ima traktor....
Nego koji tip aparata uzeti za traktor?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,028
Ja nemrem vjerovati da se ti @Axial nisi toga dosjetil i uz sav oprez kak živiš (čitam napisano) da nemaš aparat pri ruci.

Na 4755 ako nigdje drugdje mjesto nebi našel ja bi ga na blatobran zašarafil ili na haubu, zatvoril bi bočni pogled iz kabine komadom lima...nebitno, bitno je da je pri ruci kad zatreba.
Mnogi kombajni su imali nosač izvana na stranici i tu je bil aparat, danas su kabine pa je lakše....

Tip i gramažu pp aparata za traktor bi ja uzel istu ko i za kombajn.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
887
Aparat za gašenje na traktoru nikada mi nije izgledao kao nešto prijeko potrebno.... sve do sada. Mislim da izvana jedino ima smisla ubaciti ga negdje na stepenice (ili možda sa druge strane oko kutije za alat?) ali sam aparat onda mora imati neku svoju zaštitu/ kutiju. ABC će biti OK?

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,588
Ja sam na sve traktore si stavio 1,5 kg aparate, nije nešto puno, a ni skupo, a ipak nešto može spriječit. Ovisi kako se zapali, nekad neće ni 9 kg pomoći. Kolegi se zapalio traktor u žetvi zbog instalacije, počeo mu gorit oko volana i isključio sklopku za masu i ugasio sa tim od 1,5 kg.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
887
Jedna poslovica kaže da se svaki požar u jednom trenutku može ugasiti čašom vode.... samo treba imati pri ruci čašu vode, u tom trenutku....

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
4,101
Ako ćete poslušati savjet osobe koja je duži niz godina u vatrogastvu i tu je neki kurčić, ima položeno svakojakih pizdarija i educira se...

Kombinirajte aparate, naglasak je na CO2 jer ne ostavlja nikakve rezidualne ostatke, dakle ugušuje vatru oduzimanjem kisika, idealno za traktore. Jer je sve lako dostupno.

ABC i CO2 kombo za kombajne, ABC samo u slučaju da se zapali nešto do čega je fizički teško doći, a CO2 za sve što je lako dostupno.

ABC prah je u svome sastavu monoamonijev fosfat iliti MAP i mješa se sa ostalim aditivima, ali njegova osnova je problematična jer je blago do srednje korozivan, a nije baš lagan za sapiranje jer sadrži higrofobne aditive.

CO2 je teži, pa treba i bolji nosač jer je 5kg CO2 cca. 15kg težak, a 6kg ABC je 9kg. Svakako vertikalni nosač, obložen gumom i guma koja osigurava fiksaciju aparata da ne igra cajku.

CO2 je idealan za instalacije i elektroniku, može proći i za krutine i tekućinu, ali može se desiti da dođe do ponovnog zapaljenja istog materijala jer nema retardanta koji prekriva gorivu tvar, samo oduzima kisik.

Dobra šema su i PZ aparati s pjenom koji su sve ćešće prisutni u automobilima.

Nekada su i mali 2.5kg aparati razlika između par žica ili remen za pokrpati od potpunog zapaljenja i uništenja stroja/vozila.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,825
Jednom je došao jedan vozač sa kamionom u našu firmu, i cijela kabina iznutra bijela, i on polbijeli, kaže da mu se aktivirao vatrogasni aparat u kabini sam u vožnji, i znam da je poslije bilo muke za to počistiti

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,735
Nama se u firmi u dva auta dogodilo isto.... jebiga..gazda ne da zasarafiti nosac za PP aparat pa se kotura po podu dok nekoga ne ubije u sudaru

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
887
dobro..... koji aparat izabrati da traje duže ili da je trajno upotrebljiv / bez servisa? Imam obavezan aparat u vozilu i taj je potrošio daleko više love na redovita održavanja, nego je vrijednost aparata (da ne spominjem aparat koji mi uopće nisu htjeli primiti na servis pa sam morao kupovati novi).... postoji li nekakav aparat koji dugo traje a da se ne mora svake godine redovito održavati i da svo vrijeme ostane upotrebljiv? Znam da puno tražim ali ionako moram kupiti pa da kupim nešto pošteno.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,735
Poslusaj vatrogasca. Ona zna.
Svaki se mora atestirati jednom godisnje.
Moja dva u garazi su atestirana prije 15 godina i vjerujem da su i dalje ispravni...nema tu kaj crknuti, tesko da bu patrona ispustila, a prah nejde van dok ona ne pukne.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
4,130
Dok se vi tu dogovorite koji aparat bi zeli, traktor bi vam već zgorel..
Kaj god da imate nutri i ak se reagira odma more spasiti od širenja požara. Čak i litra obične vode 💪

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
510
Gledaj aparat nemoj atestirsti nego kupis novi kad istekna atest pa imas i stari i novi nakon par godina imas puno aparata za gasenje😁 a vjerujem da im nije nista nakon par godina

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,028
Kod mene je pod pankom stajal 20 godina.
Pojavil se čovjek koji može ampulu vagnuti bez da naljepnicu stavi pa sam mu usput uvalil i toga.
Jedino kaj je na njemu trebalo zamjeniti je bil drot koji služi kao osigurač a ujedno na njega blomba ide. Stari se negde izvadil pa sam na njegovo mjesto stavil šarafič kaj bi bila nemoguča misija za izvuči. Najvjerojatnije bi posegnul za onim drugim ali ako bi i taj zatrebal problemi.

Kak veli ekipa, ako se na vreme reagira dosta je čaša vode, a ponekad i da puhneš može pomoči. Aparat nije svemoguč, ali spasil je mnoge strojeve ma kakve god oznake na sebi imal i za koje svrhe bil namjenjen.

Najnoviji postovi

Na vrh