• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šljivarstvo

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
Re: šljivarstvo

vidim da kolege lješnjaci međusobno razmjenjuju iskustva o sredstvima,vremenu i zaštiti svojih nasada ,pa predlažem da isto učinimo i mi šljivari,ja sam ovaj tjedan preventivno prskao sa baycorom i rogorom uz okvašivač i folijarno gnojivo,bacio 100KG/ha kana,pala kiša pa ću sutra zafrezati

J

Jadranko

Guest

ajde da i ja ubacim sliku od moga vocnjaka..
slikano prije tjedan dana..

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Lijepo lijepo, nego da vas pitam, bi li prodali šljivik 1 ha za 8 000 eura druga ili treća godina starosti?

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

@jadranko
nisu li ti one starije malo previsoko puštene?
što je to posađeno na žicu?

@kontam
ja svoje nebih prodao, jer kada budu u full rodu to bi bila godišnja zarada,ali svatko zna svoje :partyman: :drinkers: a i žena bi me ubila što nema rakije,hehehehe

B

Boris

Guest

UF kad gledam tu Vašu slavonsku oplodnju ljut sam ko pas, kod mene u Sjevernoj Lici vegetacija krene kasnije bistrica je ove godine ljepo ocvjetala i taman kad su se počeli zametati plodovi kiša u tjedan dana u nekoliko navrata je sve opustošila nije bilo čak ni vjetra ni nevremena jednostavno jaka kiša i ja sad jadan neznam koju granu šljive da slikam da se pohvalim sa zametnutim plodovima. A niš idem plakat u šljivik a Vama sretno sa urodom...

Dali ima koga iz Like da iznese svoja iskustva sa šljivom ove godine..

E da znam da nije mjesto ali imam 20 stabala viljamovke pa me napala ispod lista buha, uš kovrčaju se listovi mravi se hrane medonosnom rosom s čim da špricam a da je najmanje štetno, jer nastojim da uopće nešpricam a sad ću morati, probao malo s otopinom koprive ali ništa morati će neka kemija, koji savjet bi bio ok

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

najjednostavnije pitaš u ljekarni koji insekticid pa će ti reći ali mislim da nećeš pogrješiti ako uzmeš Moris,Rogor,Lino,King.......pozdrav

W

wajbul

Guest

evo ,nakon teške muke doveo sam u red,malo hondina freza ,malo motikavel :oops: a sunce prži.

W

wajbul

Guest

zvonis01 kaže:
lijepo :prayer: ,al nije vrag da si sve sa hondom frezao?
sve,Honda f 420 i motika uz šljivu,

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Svaka čast majstore za tu hondu. Nego nešto se promišljam da podignem umjesto 1 ha šljive što sam planirao na 2-3 ha. Danas u emisiji Dan za Danom dobro kaže g. Krpina, šljiva odlično uspjeva kod nas, čak kvalitet joj opada na jugu. Samo su Srbi jaki izvoznici, ali opet ima i potražnje. Jednostavnija je za ulaganje, prve investicije su manje i tako... Nakupi se parametra za šljivik :)

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

Kontam kaže:
Svaka čast majstore za tu hondu. Nego nešto se promišljam da podignem umjesto 1 ha šljive što sam planirao na 2-3 ha. Danas u emisiji Dan za Danom dobro kaže g. Krpina, šljiva odlično uspjeva kod nas, čak kvalitet joj opada na jugu. Samo su Srbi jaki izvoznici, ali opet ima i potražnje. Jednostavnija je za ulaganje, prve investicije su manje i tako... Nakupi se parametra za šljivik :)
...slažem se, još kada bi otkupna cijena bila 4 kn i plaćanje unutar 30 dana...no kod nas je to znanstvena fantastika :D

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Mislim da nema razloga da cijena ne bude kao i za višnju.Oko 3,5 kn po kilogramu. _Naravno da će tu biti koplja, ali samo neka je veće količine. Cjenim svakog kupca i poštujem ga abnormalno, ali šljiva nema raizika, što se ne proda osuši se, zamrzne se ili se napravi kompot. Ide manji broj stabala po hektaru nego kod jabuke, tako da su i prinosi manji, berba nije baš jednostavna a ako je mehanizirana nije učinkovita, ima tu caka...

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

Kontam kaže:
Mislim da nema razloga da cijena ne bude kao i za višnju.Oko 3,5 kn po kilogramu. _Naravno da će tu biti koplja, ali samo neka je veće količine. Cjenim svakog kupca i poštujem ga abnormalno, ali šljiva nema raizika, što se ne proda osuši se, zamrzne se ili se napravi kompot. Ide manji broj stabala po hektaru nego kod jabuke, tako da su i prinosi manji, berba nije baš jednostavna a ako je mehanizirana nije učinkovita, ima tu caka...
...u tome i jest stvar...višnja se bere tresačima što je daleko jeftinije od ručne berbe šljive, pa još sa peteljkom i očuvanim maškom... :idea:

B

Boris

Guest

...slažem se, još kada bi otkupna cijena bila 4 kn i plaćanje unutar 30 dana...no kod nas je to znanstvena fantastika

Neznam, definitivno s srpskim čačanskim sortama cijena nikad neće biti 4 kn ali bistrica bi mogla doseći tu cijenu čisto zbog odnosa ponude i potražnje.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Problemi kod šljive! Kasno stupa u rod. Skupa obrada tla (zbog bujnosti), nemogućnost zaštitne mreže. Stablo jako bujno, zadnje ali ne i najmanje važno, što većina ne zna ili ne smatra važnim je da traži jako jako puno vode!!! 700 mm godišnje minimum a ne bi imala ništa protiv i za 1000 mm. To vam je duplo više od trešnje, marelice, višnje i breskve. Možda se susrećete sa ljudima koji kažu da šljivu ne treba navodnjavati, ali to vam je čista greška. Vjerovatno ju nije isplativo navodnjavati, ali to je druga priča. Kad se stavi suma sumarus, ako netko hoće količine šljive za izvoz trebao bi platiti 50 centi za prvu klasu. Kod klasiranja se ne treba zamarati jer u šljivi nitko osim Srba ne može reći što je prva a što druga klasa. Znači trgovci i stranci bi trebali biti zadovoljni sa onim što god mi kažemo. Ako im nije po volji uvijek mogu otići po TOP sorte u njemačku :) Kod šljive ne treba zaboraviti da ima kao i višnja antocijanine (štite od UV zračenja kao i ostalih radioaktivnih zračenja i tako dalje...) Osim toga šljiva je jedno od zdravijeg voća za novu populaciju i nove bolesti nastale od stresa i loše prehrane. I moglo bi se o šljivamo tako pisati...

W

wajbul

Guest

Kontam kaže:
Problemi kod šljive! Kasno stupa u rod. Skupa obrada tla (zbog bujnosti), nemogućnost zaštitne mreže. Stablo jako bujno, zadnje ali ne i najmanje važno, što većina ne zna ili ne smatra važnim je da traži jako jako puno vode!!! 700 mm godišnje minimum a ne bi imala ništa protiv i za 1000 mm. To vam je duplo više od trešnje, marelice, višnje i breskve. Možda se susrećete sa ljudima koji kažu da šljivu ne treba navodnjavati, ali to vam je čista greška. Vjerovatno ju nije isplativo navodnjavati, ali to je druga priča. Kad se stavi suma sumarus, ako netko hoće količine šljive za izvoz trebao bi platiti 50 centi za prvu klasu. Kod klasiranja se ne treba zamarati jer u šljivi nitko osim Srba ne može reći što je prva a što druga klasa. Znači trgovci i stranci bi trebali biti zadovoljni sa onim što god mi kažemo. Ako im nije po volji uvijek mogu otići po TOP sorte u njemačku :) Kod šljive ne treba zaboraviti da ima kao i višnja antocijanine (štite od UV zračenja kao i ostalih radioaktivnih zračenja i tako dalje...) Osim toga šljiva je jedno od zdravijeg voća za novu populaciju i nove bolesti nastale od stresa i loše prehrane. I moglo bi se o šljivamo tako pisati...
ovo mi je nešto poznato... :scratch

W

wajbul

Guest

Počele se grane savijati,samo da nebude leda i jakog vjetra. :scratch

Najnoviji postovi

Na vrh