• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šljivarstvo

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kod mene se pojavile lisne uši. Popustio preparat poslije ovih kiša. Jeste li znali da je u šljivi registrirano samo 3 insekticida? Užas i sramota! Niti jedaniz vremena Jugoslavije. Tako za rješavanje lisnih uši morat keširati poprilično para na Coargen, Teppeki ili Primor.

Primor
Na voćkama, vinovoj lozi, povrću (osim salate, radiča, mrkve, celera i peršina u zaštićenom prostoru) i ukrasnom bilju u koncentraciji sredstva 0,04-0,06 % (40-60 g u 100 l vode). Tijekom iste vegetacije na istoj površini ili nasadu smije se primjenjivati najviše:
- dva puta: na koštičavim voćkama, salati, grašku, paprici, korjenastom povrću,

Cca 300 kn prskanje za lisne uši za šljive.

Teppeki 14 g na 100 litara cijena Biogal 65 kn.

Ne znam što bi napisao...

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
tatkodvd, daj presjek ploda i izgled ploda na slici, ja sam sebi nakalemio dosta sorti ali nisam zapisivao do ove godine. ako mi pošalješ tražene slikice, ko zna možda ju i imam :icon_thumright:

Posljednje uređivanje od moderatora:

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
Kod mene se pojavile lisne uši. Popustio preparat poslije ovih kiša. Jeste li znali da je u šljivi registrirano samo 3 insekticida? Užas i sramota! Niti jedaniz vremena Jugoslavije. Tako za rješavanje lisnih uši morat keširati poprilično para na Coargen, Teppeki ili Primor.

Primor
Na voćkama, vinovoj lozi, povrću (osim salate, radiča, mrkve, celera i peršina u zaštićenom prostoru) i ukrasnom bilju u koncentraciji sredstva 0,04-0,06 % (40-60 g u 100 l vode). Tijekom iste vegetacije na istoj površini ili nasadu smije se primjenjivati najviše:
- dva puta: na koštičavim voćkama, salati, grašku, paprici, korjenastom povrću,

Cca 300 kn prskanje za lisne uši za šljive.

Teppeki 14 g na 100 litara cijena Biogal 65 kn.

Ne znam što bi napisao...

kontam, hvala bogu kod mene ove godine se samo pojavilo malo crnih lisnih ušiju ali sam ih razdužio odrezivanjem jer ih je bilo malo :icon_thumright:

drakicmarkic

Novi član
Tu od
4 Pro 2013
Poruka
10
Dana 07.05. prskao sam šljive sa GALMIN. Znam da sam pogriješio (čitam da se koristi u jesen za zimsko prskanje), samo pitanje hoće li imati posledica za šljive ovo prskanje? Ščjive sam sadio u jesen i ovo im je prva godina.

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
neće kolega, samo bačen novac :s:

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
tatkodvd, daj presjek ploda i izgled ploda na slici, ja sam sebi nakalemio dosta sorti ali nisam zapisivao do ove godine. ako mi pošalješ tražene slikice, ko zna možda ju i imam :icon_thumright:

Čim stignem slikam sadnice, trenutno su posađene. Pošto sam dobio kalem grančice, a želji biti siguran 100% dali je to ta sorta. Lik mi je totalno nepouzdan što mi je dao grančice, pa zato najviše pitam da li da kalemim još ako jeste ta sorta ili da batalim.

Uglavno list kod Kinga se dosta razlikuje od ostalih, ima kao neke bijle dlačice po sebi i na granama i na listu. Liči kao da je vrlo, vrlo blago uhvatila pepelnica, tačnije kao pepeljak što bude oko ploda šljive.

Posljednje uređivanje:

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Dali postoji mogučnost da netko napise nesto u vidu neke tablice sa vremenom prskanja
mi smo prskali jedino sa crvenim uljem pocetkom 4 mj, imamo malo i vocke su sada druga god ali za ubuduće da znam

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
syngenta, herbos, bayer stranice itd, itd...:eek::

Anthrax

Novi član
Tu od
12 Ruj 2013
Poruka
26
Na šljivi (president) mi se javljaju male crne točkice (ko karijes za zubu recimo) na plodovima. Dio sam optrgal a dio je tata pošprical. Sad neznam točno s čim pa ak može neki savjet?
Hvala

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
usljed kiša, vjetra stablo šljive promjera debla 20cm se nagnulo za cca 20 stupnjeva.ispravio sam ga i podupro.ima li tko iskustva da li će voćka ostati na mjestu kads etlo osuši ili??

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
imam isti slučaj sa jednom jabukom. mislim da će se oporavti jer je količina oborina bila tako velika da korijenje nije pokidano nego se samo izvuklo i zgužvalo pa će se nakon nekog vremena ponovo stabilizirati i raširiti :icon_super:

Tu od
19 Sij 2013
Poruka
173
kod mene je 2012god. usled klizanje zemlje jedna tresnja stara 7god isto bila se nagela jasam je traktorom ispravio i podupro sada raste ko strela bez ikakvih posledica

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Samo ispraviti ,i onda će se učvrstiti sa novim korjenjem.
Čak može biti i pozitivno za voćku :)

zdrave

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
80
Bude se oporavila, samo dobro poduprijeti. Meni je tako predlani pred berbu pala jabuka Idared na m9 podlozi stara skoro 20 godina i dalje normalno raste i rodi. Ako se je jabuka na m9 oporavila onda če se i šljiva.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Taj karijes na šljivi ukoliko je jedan po šljivi ti je šljivina osica. Nema spasa tom plodu. Inaće ispravljao sam i ja čačansku ljepoticu. Poz

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
ajde ljudi recite mi šta mi grize peteljku na ruth gersteteru (neznam dali sam dobro napiso), znam da nije kulturno psovati ali bih najradije naslago cijeli katolički kalendar. imam dva komada, rodile ko šuge i sada ih neki k.... ždere. najradije bih odero nekim insekticidom pa makar ih niti ja ne jeo. ako netko može pomoći unaprijed zahvaljujem:icon_pray:

zlatko2

Član
Tu od
10 Velj 2013
Poruka
90
Na mojoj trogodišnjoj šljivi pojavila se neka pjegavost, pa molim za pomoč. O čemu se radi?

Na vrh