tatko nisam siguran da je to šarka, proljetos mi je bila voditeljica savjetodavne službe i detaljno mi objasnila na mojoj stanley kako izgleda šarka. jedinstvena je po tome što na listovima formira krugove raznih veličina koji su bojom skoro žućkasti a u sredini kruga list je gotovo prirodne boje. budem sutra kod sebe poslikao pa ću staviti slike y):
na drugoj slici plod šljive koji se nalazi ispod suhog lista ima kao smeđi nabor. kod mene toga ima dosta ove godine a neznam šta je. znaš li ti :drink:
tatkodvd, daj presjek ploda i izgled ploda na slici, ja sam sebi nakalemio dosta sorti ali nisam zapisivao do ove godine. ako mi pošalješ tražene slikice, ko zna možda ju i imam :icon_thumright:
Čim stignem slikam sadnice, trenutno su posađene. Pošto sam dobio kalem grančice, a želji biti siguran 100% dali je to ta sorta. Lik mi je totalno nepouzdan što mi je dao grančice, pa zato najviše pitam da li da kalemim još ako jeste ta sorta ili da batalim.
Uglavno list kod Kinga se dosta razlikuje od ostalih, ima kao neke bijle dlačice po sebi i na granama i na listu. Liči kao da je vrlo, vrlo blago uhvatila pepelnica, tačnije kao pepeljak što bude oko ploda šljive.
da, mislio sam na plod, normalno se razvija ali mi bilo čudno što toga nisam imao prije. što se monilije tiče nju sam za laxu poduzeo sve i super sam zadovoljan jedino me još strah fructigene pogotovo na sangue di drago (svježa krv). uredno i obilno mi cvate i rodi ali me poj.be svake godine kada dozrijeva. ove godine sam konačno počeo stvarati bazu slika sa vremenom početka zriobe tako da za ubuduće mogu tempirati zadnja prskanja s obzirom na karencu sredstava
Na mojoj trogodišnjoj šljivi pojavila se neka pjegavost, pa molim za pomoč. O čemu se radi?
Danas sam posjekao tri stabla Stenli i jedno Čaćanku, koje su imale simptome šarke. Sad su mi ostala dva stabla Čaćanke i jedno Stenli, koje su za sada zdrave. Mislite li da su mogle ostati nezaražene iako su rasle u neposrednoj blizini?