Re: šljivarstvo
Pozdrav svima!
Imam 2350 šljiva i odlučio sam sa vama podijeliti iskustvo.
-Sadnice obavezno prikratiti na željenu visinu nakon sadnje a kasnije intenzivno rezati jer što više režete voćka više raste. Kolci i stupovi za koje bi trebali vezati sadnicu mislim da nisu potrebni u "normalnom" sklopu (400-800kom/ha).
-Imam slijedeći sortiment koji je posađen u zimu 2005. odnosno prolječe 2006. godine i za koji ću iznijeti svoja iskustva :
-Herman (kod mene) dolazi početkom srpnja,okruglastog srdnje-krupnog ploda crvenkasto plave boje, stabla slabo bujna i još uvijek malo rodna, krošnja se može lijepo oblikovati.Dobro se prodaje (velika cijena), srednje ukusna.
-Katinka (kod mene) dolazi oko 10. srpnja , šljivolika ,plavo ljubičasta mirisna , sitna .Stablo vrlo bujno i neukrotivo
(raste kao metla) vrlo teška za oblikovanje krošnje. Teško se prodaje kao konzumna s obzim da je plod sitan a otkupljivači konzumne robe žele što veče plodove , premda je Katinka šljiva sa vrlo izraženom aromom i dobro izbalansiranim odnosom šečera i kiselina odnosno vrlo ukusna, za preradu dolazi rano (otkup šljive za preradu počinje od 15.kolovoza) .
- Top-Hit (kod mene) slabije bujnog stabla ,lijepo se može oblikovati krošnja, plod je vrlo krupan svijetloplav krupniji i svijetliji od prezidenta , dolazi početkom rujna (kao stolna),postiže dobru cijenu kao konzumna šljiva.
- Čačanska najbolja (kod mene) vrlo bujno stablo može se lijepo oblikovati krošnja premda zahtjeva oštru rezidbu,obilno rodi ,plod je izrazito krupan ,tamnoplav ne pretjerano sladak, dospijeva oko 10. kolovoza kao konzumna a može se održati na stablu i nakon 15. te ju otkupljuju i prerađivaći.
- Čačanska rodna (kod mene) bujna dosta zahtjevna što se tiče rezidbe i formiranja krošnje, vrlo ukusna po mom mišljenju idealna zamjena za bistricu, ako ne prerodi krupna , lijepo obojena, dolazi za stolnu upotrebu u prvoj dekadi kolovoza a na stablu ostane i nakon 15. kolovoza.
- Top-King (kod mene) bujno stablo lijepo razgranato lako za oblikovanje krošnje ,plod tamno plav srednje krupnoće,
rodnija od gore navedenih sorti (trenutno) na okus nakisela ali mjerenjem ustanovlejn 21 briks šečera 15. kolovoza
kada još uvijek može ići i na stol.
Prema mojim iskustvima rane i kasne sorte postižu dobru cijenu na tržištu konzumnog voća ako su krupne ,sorte koje dolaze za stolnu upotrebu početkom kolovoza odnosno da 15. ,mislim da je bolje tržiti kao industrijske te za te namjene treba slagati sortiment.Za industijeu šljiva mora biti potpuno zrela dok za stolnu upotrebu otkupljivači žele tvrdu šljivu koja je čak 30% i više zeleno obojena, a samim tim kisela i potpuno neukusna.Mišljenja sam da je jednostavnija i isplativija berba i plasman šljive za preradu naročito sorti koje dolaze kad je mala cijena šljiva.