đuka kaže:
bogec kaže:
tak da ču ove godine sijat ne samu zob več sa graškom za zrno i to oko 5 rali.
bogec i ja ću sijat 2,5 rali za zrno htio bih zasijati maksimalno moguće graška u smjesi (vjerojatno Gold) pa me zanima koliko treba sjemena graška a koliko pak zobi (da ne dođe do polijeganja graška) po jutru
e ovako ajmo redom, el ti želiš sijat jari grašak za sjeme samog ili u smjesi sam žitaricom :?:
jari graškovi su niski i oni se drže jedan za drugog mrežom vitica tako da ne trebaju potporanj ko visoki grašak koji je preko metar visine, jari grašak ti neče legnut osim ak ga nevreme ne dotuče.
kod sjetve čistog graška ja mečem oko 100 kg na ral to je max maximuma, ideš za zaštitom protiv trave , gnojidba kod sjetve 15ica 200 kg na ha, i kad krene 100 kg kana il ga možeš dat sa 15icom.napravi bakterizaciju jer grašak bude dozorio pa če ti ostavit 150 do 300 kg dušika u tlu (asimilacija dušika počinje u cvatnji), .
e da u cvatnji prskanje protiv žiška ali o tome kasnije jer se treba pazit šta se radi a još nisi ni posijao. :!:
i kad to sve napraviš imaš sjemensku robu za tržište sjemenom :!:
a ako siješ sa zobi i ne budeš kosio za zeleno nego kombajnirao onda ovak, na ha 130 kg zobi i cca 70 kg graška, gnojidbu malo pojačaš zbog zobi,tu nema prskanja nikakvog. :!:
stvar je u tome da dobiš proteinsku komponentu u zobi, odlično za krave i što je još zanimljivije dvije kulture za žetvu na istoj parceli u isto vrijeme. :!: :!:
moguči mali problem a to je sortiment, ono rana sorta kasna i tak to , pa se može dogodit da grašak prije malo dozori pa se mahune počmu otvarati i zrno ispadat (meni se to nije dogodilo), pa ima manje graška u zobi, ali ako se to dogodi nakon žetve ti samo baci malo zobi na taj strnjak pa to lagano zatanjuraj, to če niknit i to pokosi u rujnu, nakon toga posij ljulj i budeš ga kosio još na jesen :!:
grašak ne treba preradu ko soja, samo ga samelješ i mješaš u šrot, sadrži esencijalne aminokiseline kao soja(po značaju kao životinjske, znači organizam ih ne može sam sintetizirati več se moraju unesti hranom)
:!:
vidim ti bi sijao gold taj je osječki, buš se vozio do osjeka, ja sam svog rezervirao.