• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

smjesa za svinje

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Čest problem sa sirutkom je da nakon nekog vremena svinje ne žele jesti ništa drugo.
Sad kakvi su tvoji izvori sirutke(da li ćeš je imati cijeli period hranjenja) i dal će htjet jesti hranu koju si sam proizveo.
Nadam se da sam u krivu ali da te pripremim na moguće probleme..
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,218
Izvor su koze, a očekujem da bi išlo negdije do kraj devetog mjeseca, ali šteta ju bacat.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,756
A da im samo pomiješaš vodu u smjesu ? Možda im smeta suha hrana. Sad imam jednu nazimicu zbog koje moram davati vlažnu smjesu jer stalno gura hranu i suha joj začepi nosnice.
 

LAKI

  
Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Daj im surutku slobodno,surutka ima dosta belančevina i svinje je obožavaju a u mlevenu hranu pomešaj premix bar zbog mirisa da bi bolje jeli a ne bi bilo loše i malo soje da staviš jer bez nje nema dovoljno proteina a kasnije kad malo porastu možeš ima smanjivati premiks jer će onda jesti sve što ima
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,218
Dečki neki dan sam spremao smjesu za prasce, i ubacim stočnog graška oko 15kg,na ječam zob kukuruz pšenicu , i jedu ludo, još ako pospem s premiksom poližu do kraja, čak više nisu ludi za kruhom.
 

Hju64

Aktivni član
Tu od
13 Svi 2020
Poruka
130
Pozdrav, pošto sam čuo i pročitao neke stvari da je uljana repica u koncentraciji većoj od 6% štetna i da smanjuje prirast, a nemam sojinu sačmu, jel ima tko iskustva i daje li ju svojim svinjama?
Trenutno radim sljedeću smjesu:
40% kukuruz
25% ječam
10% posije
25% krmna smjesa S40

pošto sam nabavio nazimicu i vidim da je preporuka 30% jel da joj posebno miješam?
Za sad je tako, tvoim za sebe, ali planiram proširiti proizvodnju pa je svaka preporuka dobro došla, hvala unaprijed!
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Nazimice od 30 do 70 kg trebaju smjesu s 19% proteina, od 70 do 110 kg 16% te od 110 pa do pripusta 15%, nisam nikad radio sa tim dopunskim krmnim smjesama jer me je dosta jeftinije došlo sa premiksom pa plus stočni grašak za svinje od 50 kg na više a ispod 50 kombinacija soje i stočnog graška. Ako proizvođač tako preporuča onda se najbolje toga i držati, a mislim da ti je onda jednostavnije raditi smjesu kao za tovljenike pa njoj samo još dodati 5% tog S40

Nazimice iz moje bivše firme P I C C a m b o r o u g h 42

MPjcnti.jpg


Te T o p i g s N o r s v i n T N 7 0 iz trenutne firme

oqiRTE9.jpg


8qYsAzE.jpg
 
Posljednje uređivanje:

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
173
Imam jedno lagano pitanje pa da ne otvaram novu temu pitat ču ovdje, vezano je za hranu. Pravim od starog betonskog čardaka ambar za zrno. Visok je 1.5 metara od zemlje, kao što sam rekao betonski je. Gdje su prije bile drvene letvice sada je ozidano sa ciglom da može držati zrno. Kapacitet bi bio oko 12T. Pitanje je da li trebam kakvu izolaciju dodatnu iznutra ili vani? Jer govore mi da ce zrno vuči vlagu preko betona? I ako treba šta bi bilo najpovoljnije? Predlažu mi oblaganje sa osb pločama. Ali ako može samo neka impregnacija betona i cigle zadovoljiti onda di mi bilo lakše i jeftinije. Ili neka još bolja ideja ima? Hvala!
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,218
Vidim zadnje vrijeme da ova moja ekipa tovljenika od svih žitarica najviše vole raž, ja osobno najviše guram ječam, odnosno miješam svega, raži pšenice zobi ječma kukuruza čak i stočnog graška, graška najmanje pa kukuruza za njim, ječma najviše, i tako probao sve te artikle pojedinačno i vidim da raž najbolje jedu.
 

oboliti

Aktivni član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
258
Za smjesu miješam kukuruz oko 65% tritikale 35% i na to dodam 10% soje i sano premium 10%, to kad sameljem ovo prvo. Dodajem i vitaminsko-mineralni dodatak ali mi je jedan muški najveći počeo slabije stajati, kad se digne "pleše" i slab je na zadnje noge. Ima netko prijedlog za neki dodatak da ga malo "dignem", znam da mu treba kalcije i minerala pošto je najviše napredovao a ja sam ih dosta forsirao sa hranom.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,629
Nisi dobro shvatil (i ja sam tak razmišljl u prvom čitanju).
Glavne dvije stavke su omjer kukuruza i tritikala. Taj iznos daje 100% osnovne količine, a na to se dodaju ostale komponente. ;)
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Nekad se treba pomiriti s time da postoje životinje kojima razvoj kostiju ne prati kilažu koju postižu,i dolazi do toga da je preteška životinja i da kosti nisu "pratile" razvoj.
Ili ga stavi na dijetu,ili dok ide ide,pa u škrinju,kobase il za što je već namijenjen.

Na neke stvari je sada teško utjecati(popraviti).
Naročito ako je od starta hranjen izbalansirano,tj po preporuci proizvođača ili iz iskustva kako hranite pa niste imali ovakvih problema.
 

oboliti

Aktivni član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
258
Da mi nebi nagadjali najbolje da napise u kg
20 KG kukuruz+10 kg tritikale samljeveno na mlin na kamen mekano, na to ide 3 l sojine sačme + 6 l sano premium + 80 dkg vamax-a. na obrok dobiju 5 l te smjese i oko podne 2 l zrno tritikala. Ujutro i uvečer gomila trave. Prasci landras, rekli su da su švedski ali nisam previše siguran, ženska može biti ali muški je više okrugli, vjerovatno na piatrena pa zato ide jače u kilažu i slabi na noge.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,218
Dečki, imam priliku nabaviti neku manju količinu soje, tek pred neki dan kombajnirana, čovjek mi daje.
E sad pitanje je kako ju miješati s ostalim žitaricama, čovjek mi govori da ju treba pržiti kao kavu prije nego ju serviram pred prasce. :unsure:
 

Hju64

Aktivni član
Tu od
13 Svi 2020
Poruka
130
da, toksična je inače, pogledaj imaš home made patenata na youtubeu za prženje...ovisi o kategoriji svinja kak se miješa, ak imaš zaa sebe u tovu 16% do 110 kg, 12% nakon 110 kg jer ne mogu probavit više pa bezveze bacaš...
 

Najnoviji postovi

Na vrh