• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Snaga traktora pri oranju

B

Bobo

Guest
ROKI kaže:
Nije LTZ nego VTZ. Vladimirec, a ne Lipetski.

Tako je! zaznuo sam se... Znam da je bilo nekih suradnji medju njima, pa mijesam neke stvari. Uglavnom od svih tih *TZ traktora, MTZ je zakon, i to samo probrani modeli.
 
S

seljaček

Guest
Kod mene je optimalno 1cm zahvata pluga 1ks traktora na dubini od 35 cm na "ravnom" terenu na uzbrdici moraš ići sporije na nizbrdici možeš brže i ima puno kombinacija konkretno sada sam orao AGROFARM 100+ V&N 3X14 na 30cm dubine uzbrdo 3 radna cca 5km/h ukljućeni 4x4 i blokada dif. nizbrdo bi išlo i 2 direktna ali sam išao 4 radna cca 8,5 km/h.zaključak je da ako je dobar plug dobro naštelan na dobroj urađenoj zemlji možeš kako hočeš. Jedan susjed ore sa MF 96ks sa V&N 2brazde vario 14"-22" kaze da na mjestima mora smanjivat na 14" da zadrži dubinu a na mjestima se sa 22" igra. Mislim da tu nema pravila moraš poznavat traktor i zemlju prema tome štelat plug.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,389
seljaček kaže:
K... Jedan susjed ore sa MF 96ks sa V&N 2brazde vario 14"-22" kaze da na mjestima mora smanjivat na 14" da zadrži dubinu a na mjestima se sa 22" igra. Mislim da tu nema pravila moraš poznavat traktor i zemlju prema tome štelat plug.

Isuse, Bože, kak te brazde izgledaju???
 
S

seljaček

Guest
Grbavo kod nas su sve brazde uglavnom grbave rijetko tko ima parcelu kvadratnog oblika uglavnom su nepravilnog oblika pa ima puno "uklinaka" pa na taj način se eliminiraju uklinci.
 
B

Bobo

Guest
seljaček kaže:
Grbavo kod nas su sve brazde uglavnom grbave rijetko tko ima parcelu kvadratnog oblika uglavnom su nepravilnog oblika pa ima puno "uklinaka" pa na taj način se eliminiraju uklinci.

Zanimljivo :scratch
O tome nisam niti razmisljao...
 
D

dean

Guest
Re:

Bobo kaže:
Ovako, na faksu sam o tome imao citavo predavanje od dva sata...

Imas jedan cimbenik koji se zove "Specificni otpor oranja" koji je za svaki tip zemlje razlicit. Ne mogu biljeznicu naci, pa ti ne mogu trenutno reci na koju foru se to tocno racuna. Cak sam imao i par rijesenih primjera te problematike...

Ako nadjem biljeznicu, postavim ovdje i formulu.

Kako je i branko rekao, sve ti ovisi o tipu zemlje, a ja bih i nadodao o dubini oranja. Nije traktoru svejedno da li se ore 20cm ili 40 cm duboko...

otpor pluga-dubina(cm) x zahvat(cm)x koef otpora na sve to još 25% sve podijeliš s 1000 dobiješ potrebnu vučnu silu u kilonjutnima. da bi dobio prosječnu snagu pomnožiš te kilonjutne sa 3 i 4 i dobiješ raspon snage traktora potreban za taj plug u kilovatima.
npr na teškom zemljištu plug 3x14" na dubini 35 cm, koef otpora za teža zemljišta je oko 6 N/cm i +25% rezerve snage izađe 27,56 kN i puta 3-4 je oko 82-110 kw ili 110-150 konja.
širok raspon jer ovisi i o tipu traktora, brzini, vlazi zemlje,nagibu terena, obliku daske, usput ona povijena kod kvernelanda za natjecanje je samo za zaoravanje trajnih pašnjaka-zbijena zemlja s puno humusa.

postoje brda tablica i mjerenja al dok dođeš do kraja njive promjeni se 10 različitih uvjeta rada, ovako to rade radi orjentacije.
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
sve točno samo što kod nas sp. otpor je 10N/cm2 i više pa je veliki problem prenijeti vučnu silu traktora na tlo.možeš imati traktor od 250ks i strašnu vučnu silu a da je ne možeš iskoristiti.U tom slučaju ti jedino preostaje gusjeničar jer on max. koristi raspoloživu vučnu silu.
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
evo malo formula i dijagrama ako koga zanima..slikao sam mobitelom iz diplomske radnje valjda će se vidjeti.
Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.
 
D

dean

Guest
to su orjentacijske mjere. otpor ide od 4 do 10 N/cm2. ja sam radio sa JD 6410 od 105 ks i oltovim plugom 3x14" na 30 dubine i ide bez problema oko 6 km/h, na inače teškom tlu,gdje nebi trebao ići ispod 120 ks, al su uvjeti bili dobri a jd sa 24 brzine pa se da uštimat.
 
A

Ado

Guest
-Po meni oranje zavisi sve od podloge zemljišta nije isto ravna površina u "Slavoniji ili Vojvodini" gdje je zemlja mekša ili gdje je zemlja tvrda tu nastaju problemi.- U tvrdoj zemlji traktori jači imaju problema da imaju ekstra nove plugove.Na ovom forumu spominjete traktore sa velikom snagom a, imate problema sa oranjem ? Znači nije do traktora imate dobre ekstra mašine sa puno konjskih snaga ,dobre plugove,po meni je onda do orača koji upravlja traktorom ili pratite vremenske pogodne uslove za rad u polju. " Svi ćete imati dobre rezultate u svom radu."
- " Ado " -
 
J

japa

Guest
da li je ok ovaj omjer: 120 ks traktor i 3 brazde pottinger servo 35 (3 brazde) na 20 "cola, ili je bolje 16 cola pa 4 brazde ?
 
K

KRESO

Guest
toma84 kaže:
Po meni bolje3x20 e sad tvoja volja

nisi u pravu ...što više brazdi to se bolje izmješa zemlja i poravna se više...mislim da imaš negdje na forumu rasprave o tome malo pogledaj pod temama vezanim uz oranje ...
 
B

Bobo

Guest
UVIJEK je bolje vise manjih brazdi. Koliko znam da Kverneland kao jedan od vodecih proizvodjaca plugova ne pravi daske vece od 16", a da je vecina njihovih daski oko 12" ili nesto malo vece.

Ovo nije 100% tocna informacija, ali sam nesto svrljao po njihovoj stranici, i pisalo je nesto slicno, ne da mi se vise traziti...
 
A

Ado

Guest
Molim za odgovor i malu pomoc ? 8) .Imam traktor Fergussona 45 Ks, posjedujem dvobrazni,jednobrazni plug.Sad me interesuje sa kojim stepenom prenosa je najbolje orati zemlju npr: dvobraznim plugom ili jednobraznim. Znam da zavisi od tvrdoce zemljista da bude oranje dobro brazde fino slozene a da stim masinu ne opteretim .Molim vas za odgovor ako je moguce malo opsirnije da napisete . - Hvala unaprijed - -Ado_
 

Najnoviji postovi

Na vrh