To sto ti tu pisu da ne trebas ureu, zaboravi. I meni su pisali oroslu godinu svasta jer sam ju isto sijao prvi put prosle godine.
Prvo i osnovno je sljedece: Ako soja nije bila u proslih 5godina na tim parcelama onda u zemlji nemas bakterija koje su potrebne da soja pocne uopce raditi u sombozi s njima i usvajati dusik iz okoline tj zraka. Ja sam se zahebo slusajuci svakoga i da bacim samo 50kg ureje po ha, bacio sam 75kg/ha. Na kraju je ispalo da treba vise, pa sam prihranjivao s kanom, spricao folijarno s 10-20-20, i biostimulatorom Na kraju dobio 1700kg/ha, pushing teski...Bila je visoka i do 1.2m, gusta jer samisao s Angelicom na 110kg/ha, spricao zemljisno, susa bila, nije odradilo za 6tjedana pala kisa herbicid se onda aktivirao u 2 troliaci , zacapio joj porast., poslje trava krenula opet, spricao corumom u split aplikaciji s po 1l/ha, košten izbio posvuda...6ha soje dalo oko 9t. sijana je na sijacicu scaki drugi red, ako nemas strojeve za sijanje soje na 4cm dubine ni ne kreci, ionako je na kukuruzima veca dobit ovih godina. A da ne kazem da sam imao i susu I divljacci da su pojele sve vrhove na 1ha , zeceva na dohvat rukom...
Po meni soja bila in i sad vise nije...
Kukuruz 10t/ha daje vecu dobit nego 3t/ha soje po mome...
I da sjeme je bilo tretirano I jos sam ga ja I kolega koji radi 12godina soju , dodatno tretirali s bakterijama i nekim preparatima sto on radi i za oranice koje su svake 3godine pod sojom. On dobio 3.2t/ha a ja kako sam napisao i ne moze vjerovati ni sam sta je bilo.