Koliko milijuna maraka si ulupal u to?
Tak je bilo i u HR pred 20-tak godina...a onda su mnogi propali jer je cijena mlijeka pala na 40% cijene iz kalkulacija.
Ne bih štel da se i tebi takvo nekaj dogodi.
Situacija u Hrvatskoj za vreme Čobankovića je imala ugrađene samoubilačke gene u sebi.
Ko prvo, mnogi ti 'farmeri' su videli da se dijeli lova, plus pumpala politika, pa ušli od 5 krava, koje su muzli Viroviticom na neke u ono doba suvremene projekte sa 50 krava.
Ja sam radio skoro 35 godina na farmi s oko 160 krava na muži plus omladina, imali smo (još imaju, ali ja sam na svome) visoku proizvodnju, zdravlje i reprodukciju. A sigurno bi se sve organizacijski srušilo da nama stave preko noči dodatno nekih 100 krava.
A ti ljudi išli bez znanje, iskustva i svega na uvećanje za 10 puta.
Drugo, taj s 10 krav je tad bio gazda i kako ne bi sa 50 krava bili još veće gazde, pa su im sve radili drugi.
Treće, kad su stigle pare od subvencija, malo njih je to dao odmah banci da otplati deo kredita, nego su se kupovali avti za sve okučane...
I četvrto, svi su mislili, kako je Hrvatska na usamljenom otoku milijunima milja od ostalog svijeta, na koju ne uteču zakoni ekonomije, pa može bit litra koliko se nama hoće, a ne 15 km iz ZG do EU, u kojo je mlijeko imalo cijenu koja je išla gore-dolje. A recimo nije ni Rajić mogao toliko uštedit na gablecu da plaća HR cijenu dok ima na izboru jeftinije iz EU.
I kad je cijena 50 ti moraš u kalkulaciji na 20 godina računat prosek 35 ili bar ispod 40, da si na sigurnoj strani, ne računat, da možda ide na 60.