Ma nemam šta objasniti - paradajze stavim u veliki lonac,narezane na velike komade - dosta je samo ih prepoloviti - dok malo omekšaju štapnim mikserom ih zmiksam,pa se to provri lagano nepokrito da trečina vode ispari i kad se malo ohladi ulijevam u plastične čaše od dva decilitra.Kada se sasvim ohladi,stavim na zamrzavanje u ledenicu ladičarku,onako - čaša do čaše.Nakon smrzavanja posložim u kutje od cipela,zavežem ih špagom na dva mjesta da ne ispada i posložim u duboku škrinju kutiju na kutiju,tako da bude nekog red.Paprike isto tako.Ne solim ništa jer sol je u ledenici destabilizator.Paprike babure,a i roge isto režem i na male kockice,njih ne miksam - te stavim u čaše od pol litre.Zamrzavanje isto.I karfiol skuham - zapravo ga samo na pari omekšam,zmiksam,polliterne čaše,pa u ledenicu.I brokulu isto tako.I to je sve što ja od zimnice radim.A da,punjene paprike - uvijek kupim deset kila mljevenoga mesa,deset jaja,tri kile riže.Rižu skuham osoljenu - eh čuj sa ovo - al dente.Koji sam stručnjak,a???Odmah se osjećam ko velki gurman - a ebajga,to ti znači napol sirovo ilitiga nedokuhano,ali gospoda izmislila fine riječi da bi mi bedaki seljaki mislili da je to nešt uzvišeno i posebno.Kao da je teško reći - skuhaj rižu tak da ostane malo tvrda-moja pokojna mamica bi rekla kad ju tak skuham - opet si nekaj sfušala,nikad od tebe prava gazdarica nebu,jer prava gazdarica je dobra kuharica.A dobre kuharice skuhaju rižu da nit je tvrda,nit se raspada.Nema veze,idemo dalje - skuhaš dakle tu rižu na tvrdo,uzmeš osam kila mljevenog mesa,ulupaš deset jaja,posoliš.U to sipaš kilu prepečenog luka i glavicu češnjaka - zmiksane,naravno,možeš dodati i tri velke naribane mrkve uz to. Peršunovo lišće na sitno narezano sviježe dodaš svemu tome i mijesiš.E,kad se sve premjesi,dodaš ohlađenu rižu i premjesiš opet.Sa rime napuniš sto velikih paprika.Ali zbilja velikih.E sad,a gdje je onih dvije kile mljevenoga ostalo? Pa najprije napraviš jednu turu faširanaca i pojedeš da imaš dovoljno energije za napuniti sto punjenih paprika,a ostalo staviš u ledenicu pa se jednom sjetiš mapraviti jedan dobar ručak od mljevenog svinjskog mesa sa graškom,paprikom i paradajzom.Eh.