• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Spremanje zimnice

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,644
Izgleda da na forumu nema teme u vezi spremanja zimnice.
Evo ja danas napravio zimnicu..
Sataraš...
 

Prilozi

  • WP_20140905_001.jpg
    WP_20140905_001.jpg
    65.3 KB · Pregleda: 121
  • WP_20140905_002.jpg
    WP_20140905_002.jpg
    50 KB · Pregleda: 125
  • WP_20140905_003.jpg
    WP_20140905_003.jpg
    59.1 KB · Pregleda: 120
  • WP_20140905_004.jpg
    WP_20140905_004.jpg
    39.2 KB · Pregleda: 122

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A-uuuuuuu,oćeš se udati za mene?:icon_super:

Ja ne radim zmnicu,ali prije nekog vremana bila je aktuelna grah salata.Danas sam čula da se počela spremati paprika punjena zeljem.I ajvar se počeo raditi,a i turšije pomalo.Paprike su standard.
Ja ću smo paprike i paradajze ukuhat,zmiksati i u plastičim čašama zamrznuti ko i svake godine,a pred kraj jeseni ide mojih uobičajenih sto punjenih paprika u ledenicu.I to je sve.Iako me vuče da napravim ove godine ajvar.Da sam muško,bih.Materemi bih.:icon_eyes:
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,644
Ma i ovo moje je grah salata, samo se sataraš veli za to. Dojdi da probaš, sam se pripremi jer je na 1,5 kg graha, 2 kg paprike i 2 kg paradajza, jedan mali škorpiončić, koji je nadjačao ovo sve. Daj malo pojasni kak ovo zmiksano spremaš, omjer..sol.. a i ove punjene paprike u škrinji..daj malo pojasni..
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma nemam šta objasniti - paradajze stavim u veliki lonac,narezane na velike komade - dosta je samo ih prepoloviti - dok malo omekšaju štapnim mikserom ih zmiksam,pa se to provri lagano nepokrito da trečina vode ispari i kad se malo ohladi ulijevam u plastične čaše od dva decilitra.Kada se sasvim ohladi,stavim na zamrzavanje u ledenicu ladičarku,onako - čaša do čaše.Nakon smrzavanja posložim u kutje od cipela,zavežem ih špagom na dva mjesta da ne ispada i posložim u duboku škrinju kutiju na kutiju,tako da bude nekog red.Paprike isto tako.Ne solim ništa jer sol je u ledenici destabilizator.Paprike babure,a i roge isto režem i na male kockice,njih ne miksam - te stavim u čaše od pol litre.Zamrzavanje isto.I karfiol skuham - zapravo ga samo na pari omekšam,zmiksam,polliterne čaše,pa u ledenicu.I brokulu isto tako.I to je sve što ja od zimnice radim.A da,punjene paprike - uvijek kupim deset kila mljevenoga mesa,deset jaja,tri kile riže.Rižu skuham osoljenu - eh čuj sa ovo - al dente.Koji sam stručnjak,a???Odmah se osjećam ko velki gurman - a ebajga,to ti znači napol sirovo ilitiga nedokuhano,ali gospoda izmislila fine riječi da bi mi bedaki seljaki mislili da je to nešt uzvišeno i posebno.Kao da je teško reći - skuhaj rižu tak da ostane malo tvrda-moja pokojna mamica bi rekla kad ju tak skuham - opet si nekaj sfušala,nikad od tebe prava gazdarica nebu,jer prava gazdarica je dobra kuharica.A dobre kuharice skuhaju rižu da nit je tvrda,nit se raspada.Nema veze,idemo dalje - skuhaš dakle tu rižu na tvrdo,uzmeš osam kila mljevenog mesa,ulupaš deset jaja,posoliš.U to sipaš kilu prepečenog luka i glavicu češnjaka - zmiksane,naravno,možeš dodati i tri velke naribane mrkve uz to. Peršunovo lišće na sitno narezano sviježe dodaš svemu tome i mijesiš.E,kad se sve premjesi,dodaš ohlađenu rižu i premjesiš opet.Sa rime napuniš sto velikih paprika.Ali zbilja velikih.E sad,a gdje je onih dvije kile mljevenoga ostalo? Pa najprije napraviš jednu turu faširanaca i pojedeš da imaš dovoljno energije za napuniti sto punjenih paprika,a ostalo staviš u ledenicu pa se jednom sjetiš mapraviti jedan dobar ručak od mljevenog svinjskog mesa sa graškom,paprikom i paradajzom.Eh.
 

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Zimnice su vam loše, bez uvrede..... nije to dobro...najbolja zimnica je nekada po dvorištu hodala, a potom u dubokom zamrzavanju ili visi na tavanu..... a još bolje kada je brada masna....
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Imamo mi i takve - pureči batci,pureča prsa,pureče mljeveno.
uh materemu,sad sam skužila zakaj sam ja tak glupa - pa ja samo puretinu jedem,a pure su na glasu ko najgluplje ptice.:mur:
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
...tico trkačico...
kojot te gleda...

i ja imam kiselih krastavaca, ajvara tri vrste (ljuti, srednji, blagi), papriku paradajzericu u flašicama, mađarski grah (oliti sataraš) ukuhane paradajze...a još trebam feferonku, ciklu, i joooš graha...puuuno graha...

ha?
ima ko jači?:icon_e_wink:
 

DUJLABL

Član
Tu od
25 Svi 2015
Poruka
42
Re: Paprika

Ko o cemu,ja o ajvaru.Zanima me ako neko proizvodi domaci ajvar kolika mu je cjena?Ja sam dogovorio po 7 km za kilogram
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Re: Paprika

Kako ide pravljenje ajvara? Evo, ja sam danas pravio od ostecenih paprika. Ajvar je odlicnog ukusa, znaci bez mudrovanja, ulje, paprike i malo soli na kraju. Kako sam izracunao, cca 1 kg paprika kroz ajvar mogu naplatiti i do 2 evra, a mislim da je to i vise nego isplativo, s tim da zaracunam jednu teglu od 1 kg (oko 650 grama ajvara je u njoj) 3,5 - 4 evra. Ako je Bas Ajvar makedonski, koji je serijska proizvodnja i u koji ide patlidzan, 3,5 evra za kg, zasto i domaci ajvar u koji ne ide patlidzan ne bi vrijedio toliko . Cak su me nekad ljudi pitali da im prodam ajvar i spominjali 5 evra za 1 kg (650 grama). Onda sami mozete procjeniti koliko se paprika moze naplatiti kroz ajvar. Pored toga, mislim da cu dovoljno reci kad kazem da sam papriku jednom u cvijetu oprskao sa Vertimecom i to je sve. Planiram da kupim elektricnu masinu za mljeveje paprika i mjesalicu za ajvar, takodje elektircnu. sledecu turu pravim samo od Lacinih paprika, pa cu napisati kakav sam rezultat dobio..
 

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Re: Paprika

Dal za ajvar pecete papriku ili ne kakva je receptura.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Re: Paprika

@brle11
Strogo pecena paprika. Pecena paprika se daleko brze ukuva nego kuvana. Ako se dobro ispece, lagano se i oguli.. Nema nista specijalno u receptu, samo paprika, ulje i so..
 
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja sam neki dan skuhal papriku u rajngli, ko za ajvar, ali sam srtavila unutra luk i mrkvu, naravno, sol.
Obzirom da sam prošle jeseni prvi puta u životu radila ajvar, ,a ne sjećam se jel sam crni luk stavila, mrkvu znam da nisam, jel bi to bilo tako dobro i za zimu, obzirom da je aroma bila fenomenalna?
Octa nisam ništa, imam tu neku novu papriku koja je sama po sebi i slatka i kiselkasta kada se ukuha.
 

laca022

Član
Tu od
5 Ožu 2015
Poruka
417
Ja proizvodim i prodajem ajvar ali samo od paprike iz koje vadim seme cena je nekih 5eura za teglu neto 600g ajvara a u Hr prodajem po 37 kuna.
Ide samo pecena paprika ulje,so,malo secera i neke male tajne :)
Samo ajvar od pecene paprike je pravi ajvar.Svi ostali su sto Stjepanovic kaze sirotinjski ako se dodaje plavi paradajz ili nesto drugo.Ajvar od barene paprike se brzo kvari osim ako se ne dodaje konzervans.Ja cu napraviti par hiljada teglica samo od najbolje paprike zato sto vadim puno semena zato je i cena malo jaca ali je i ajvar zaista vrhunski.
Razlika izmedju domaceg i kupovnog ajvara je u tome sto se u selima on pravi samo od semenske paprike koja je skroz crvena,pecena i to samo od prve klase.
A fabrike koje prave ajvar kupuju otpad u oktobru i novembru i od toga prave ajvar,cak i od te sitne i lose paprike naprave klase pa ove uslovno krupnije filetiraju a od bas najsitnije i najlosije prave ajvar u koji dodaju konzervanse i pojacivace ukusa.
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@dejan.d
1. Ispeći papriku
2. Ostaviti je u šerpu da se dobro napari
3. Oguliti je i ostaviti preko noći da se ocjedi od vode (prilikom guljenja paprike, potapati je u vodu da se lakse odvaja i da je ispereš)
4. Samljeti papriku na mašinu za meso
5. Samljevenu papriku staviti u šertu, staviti litar ulja na cca 40 kg paprike (paprika u svježem stanju) i ukuvavati do 3 sata.
6. Posoliti po želji pred kraj kuvanja, možeš takodje pred kraj kuvanja dodati i ljute paprike po zelji..
7. Nakom toga pakovati u vruće tegle..
 

Najnoviji postovi

Na vrh