• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SS priključak s kardanom i sjedalom

draza

Aktivni član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
346
@smilan

Pre nekoliko meseci mi je pukla unutrašnja leva guma za krampon 5.00 - 15 kardanske prikolice sa teretom oko jedne tone na oko 15 kilometara daleko od kuće i bio sam u neprijatnoj situaciji pošto nikad nisam imao rezervni točak i bezuspešno sam tražio metalnu felnu za kardansku prikolicu SS 5.00 - 15.

Zadnje metalne felne na kardanskoj prikolici nisu identične prednjim felnama na getribi LABIN PROGRES SUPER SPECIJAL iako su istih dimenzija za kramponku 5.00 - 15.

Pitanje:
- Da li može poslužiti rezervni točak ćopavac R14 od vozila PUNTO umesto puknutog kramponke 5.00 - 15 a da ne šteti originalnom diferencijalu kardanske prikolice SS 20 kilometara vodeći računa da ne koristi ni slučajno zadnji pogon prikolice niti sinhronizovano na sva četiri točka?

Isto pitanje u slučaju puknuća prednjeg točka 5.00 - 15 da li može poslužiti rezervni točak ćopavac R14 bez posledica za getribu ako se koristi za vuču prednji pogon vodeći strogo računa da ne blokira prednji diferencijal?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ja sad neznam kakve su ti gume. Ali ti uzmi metar i izmjeri obim gume jedne i druge. Ako su isti obimi onda može bez problema. Ako ti je razlika u 2-5 cm onda mžes koristiti bez blokade ili bez uključivanja istovremeno 2 pogona.
E sad ima i opcija ako imaš razliku nekog točka a moraš da iskoristiš oba pogona, bolja opcija je da je prikolica sporija. Recimu kad ideš uz brijeg teret se prenosi na zadnje točkove i što je veći uspon imaš više pritiska na prikolici, u tskvoj situaciji ukoliko su prednji točkovi brži ( jedan veći) to neće uticati ni na šta jer on lako proklizuje, kad ideš niz brijeg i kad je ista situacija zadnji točkovi više drže i neće biti nikakav problem. Samo po ravnom putu nesmuju biti uključeni oba pogona jer neće niti jedan proklizati i onda ti to pravi havariju.
Mislim da sam ti pojasnio.
Ako ti je potreban rezervni točak pokušaj da nadješ felugu na koju može orginalna guma a onda srce prilagodiš svojim osovinama ako su obe iste.

draza

Aktivni član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
346
@smilan

Prečnik čopavca R14 mereno sa metrom je otprilike 55 cm a originalni kramponka 5.00 - 15 je oko 65 cm.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Precnik je neprecizna mjera. Međutim tu je ogromna razlika u obimu tocka ili pređenom putu za jedan krug, može se koristiti ali samo kad nije pogon. Trkači će da mnogo rade odnosno konstantno da se okreću ali nisu opterećeni i nema bojazni od habanja pod uslovom da dif nije ostao bez ulja.

Najnoviji postovi

Na vrh