• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas 2

neznalica

Član
Tu od
2 Svi 2013
Poruka
35
@iwanho
Inverterski aparat bi mogel potegnuti više od 16A, ako ga tjeraš na maksimumu, ali bi onda za 20A trebal i 4mm2 instalaciju. Njemu je svejedno jel B ili C krivulja, jer mu je važna termička karakteristika, a ne kratkospojna.
B krivulja generalno ide tam gdje je trafo stanica jako udaljena, pa je mala struja kratkog spoja (odnosno gdje je velik otpor petlje), gdje C krivulja ne bi reagirala na kratki spoj.
Obično ide za rasvjetu, frižidere, računala, pegle, bojlere...uglavnom trošila u domaćinstvu koja nemaju značajnu poteznu struju.
C krivulja ide za strojeve koji imaju veću poteznu struju, odnosno elektromotorne pogone, ručne alate, aparate za zavarivanje.

Ako pitaš kak ja imam, onda su u kući C10 na 1,5mm2 vodičima za rasvjetu, a svi ostali su C16:
View attachment 76257
Prekidači s diferencijalnom zaštitom od 30mA,u donjem redu, su B16A za bojler, vešmašine, suđerice, pećnice i ploče za kuhanje..

D25 su samo na odvodima prema podrazdjelnicima, na vodičima od 6 ili 10mm2
View attachment 76258
(@iwanho: ovo tipkalo, lijevo od PM-a, je reset limitatora na brojilu)

...poput ovoga u garaži/radioni:
View attachment 76259
Ovi lijevi, u donjem redu, B10 su za rasvjetu, a desni C16 za 1f utičnice.
Na jednom od gornjih je bil kompresor z motorom od 4kW (3f utičnice).
Prva slika je ormar za kucu na vodicima su pinovi dali je provlacena licna ili”polu licna” pa zato ili neki drugi razlog?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,218
Sve je licna...
I na zadnjoj slici, samo se ne vidi.
Zakaj?
 
Na vrh