• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Dobra vecer. Ja vas gledam kako ugradivate rastavljace na traktoru. Zanima me ako nije dovoljno, da izvuces lijevi okrugli kljuc, kojim das kontakt?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Rastavljač je dobar ako se npr, nešto vari na traktoru pa da ne strada akumulator ili diode. To je elegantnije rješenje nego skidati klemu mase. Bilo je slučajeva (mislim da su Univerzali u pitanju) da se traktor zapalio zbog kratkog spoja na anlaseru kad je mirovao u garaži. Ovakav rastavljač rješava taj problem i rizik.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Dobra vecer. Ja vas gledam kako ugradivate rastavljace na traktoru. Zanima me ako nije dovoljno, da izvuces lijevi okrugli kljuc, kojim das kontakt?
@cloos, dovoljno je za kontakt, ali neštićeni dio instalacije (debeli vod do anlasera i od njega 6mm2 vod do brave) ne odvajaš.
Ako izolacija oslabi (od nafte, ulja i temperature) i malo se ošteti, + 12V bude došel na masu.
Ako je to ovaj 6mm2 vod, bude se u vezi par sekundi užaril i izazaval požar.
Ako pak debeli vod dođe na masu, osim iskri i temperature može izazvati i eksploziju akumulatora...
Slijedeći razlog ti je da ako slučajno ostane anlaser uključen (ostane se vrtjeti), ugasiš motor i rastavljačem ga lako ugasiš.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Meni se na univerzalu dva puta palila instalacija I od tada na svim traktorima imam prekidace made ali su losi I namenjao sam ih se

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@lijeskakc, problem ti je da te kontakte treba "upasati", a to je najlakše uklapanjem i isklapanjem pod teretom (ko kontakti na anlaseru). To je inače problem svih ovih točkastih kontakata.

Zato sam ja odabral provjereni način, s velikom dodoirnom površinom (a i mehanički je puno jednostavniji za složiti).
Ako bolje pogledaš, gornji kontakt je raspiljen, tak da na nož djeluju 4 manja kontakta, umjesto dva veća, upravo radi boljeg nalijeganja i veće kontaktne površine. Donji kontakt napetim drže dvije tanke tanjuraste šajbice (tanjrasti federi), a šaraf je tek toliko stegnut da su šajbice lagao stisnute.
20211205_192641.jpg

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
jednostavno, nepoderivo, velika dodirna površina ...tanjuraste šajbice ili teleopruge

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ja imam tu sklopku ne Fendtu ali ju ne isključujem jer mi sat poništi kad isključim pa bi ga svaki put trebal naštimavati… :)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Dobro veli prijatel Kupljenec, vuru spojiti direktno na akumulator.Tak sam si i ja spojil na ferkiću i vura stalno dela, ali i troši akumulator. Pitanje je koliko bi trebalo da isprazni akumulator? Vura je od nekakvog Opela, nije digitalna nego ima kazaljke.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Nikad nisam otpajal akumulator jer je raketa više-manje stalno u pogonu, izuzev ako zapadne snijeg. Zadnjih desetak dana ju nisam palil i odmah problem. Ona mora stalno delati da se ne vleni. To je takav stroj. Pomalo i stalno. :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ja imam tu sklopku ne Fendtu ali ju ne isključujem jer mi sat poništi kad isključim pa bi ga svaki put trebal naštimavati… :)
Tomi, taj rastavljač ne mora biti na masi, već može (možda i je na tvojem traktoru) na plus polu.

Ako treba određena trošila napajati i pri isključenom akumulatoru, prije rastavljača (na "živi" plus) se ugradi kućište sa 6A osiguračem i onda se +12V vodi tamo gdje treba stalni napon (recimo na radio, za držanje memorija stanica, ura i slično). To je standardno rješenje.

Meni je dovoljno prekidanje mase na starom traktoru, koji nema potrebe za stalnim plusom. Za Samea sam razmišljl upravo o tome, zato sam i kupil tvornički (zatvoreni) rastavljač, kakvoga je @lijeskakc prikazal gore, ali ga nisam ugradil.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kad već spominjemo akumulatore... obzirom da je traktori stoje i zadnji su put paljeni pred mjesec i pol... napunil sam im akumulatore.

Najprije dopunjavanje Lidlovim punjačem (mod *, do 14,7V). To je bilo postignuto za 5...10min, onda ručno kontrolirano punjenje do 2,7V/ćeliji (16,2V).

Dopunjavanje akumulatora na većem traktoru (rabljeni stariji akumulator, 70Ah):
20211204-145026.jpg

Punjenje istog do 15,8V (2,6V/ćeliji):
20211204-154254.jpg

Nisam ga tjeral do 16,2V, jer ne znam u kakvom su stanju pojedini članci, da one dobre ne prepunim, a lošijem ionak nema pomoći.

Dopunjavanje akumulatora na manjem traktoru (noviji akumulator, 100Ah):
20211204-154019.jpg

Punjenje istog do 15,9V (2,65V/ćeliji):
20211204-153506.jpg

Punjenje je bilo malom strujom, reda ~1A, cca 1...2h, dok se nije stabiliziral napon a struja počela lagano padati. Punjač se ponaša skoro kao strujni izvor (malo mu pada struja porastom napona).

Dakle, sad su akumulatori napunjeni, a ne samo dopunjeni, i mogu bez brige u zimu.
Inače, taj punjač ima automatsko prebacivanje na dopunjavanje sa ~100mA nakon 14,5V. No, susjedstvo je učinilo svoje i sad više ta funkcija ne radi... ali ni punjač više ne ide izvan dvorišta 🤷‍♀️ (y)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh