• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
@sttipa,
možda za koju godinu nekome posvijetli lampica pa više ne bu tak komplicirano investirati u umreženu solarnu elektranu.
Meni Čaćićev prijedlog o povratu pdv-a iz inveticijskeog troška izgleda prihvatljiv, a cijena struje bi u oba smjera trebala biti jednaka.

@mtd001,
hvala, :ppozdrav: iako nije bilo neophodno. Mislim da sam skužil dovoljno za procjenu isplativosti.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
@iwanho dok su viši (čitaj osobni prije drustvenih) interesi u pitanju nece olaksati nikada.
Ma ja cak mislim da netreba biti ista cijena jer ipak oni imaju vise troska mreza stupovi zice trafostanica i svasta nesto, ali treba jako pojednostaviti i ne staviti limit otkupa struje koliko proizvedem poliko preuzmi (ne kupuj na trzistu iz nuklearki npr) a ne da me penaliziras jos....da i sam sam bi se slozio s povratom pdv-a kao ok popustom...
Lp

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,768
Nije bas tako jednostavan sistem otkupa...postoje periodi kad treba vise struje i kad treba manje...tako ti npr i hidroelektrane ne.proizvode uvijek u max kapacitetu...ako nema.potrebe generatori ne radi...tako ne mogu uvijek otkupiti sve kapaciteti solarnih panela...ta struja se ne moze negdje spremiti da se koristi poslije...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@iwanho, dva su kriterija: zbroj struja (uključivo i vršne struje pri pokretanju motora) a tek onda snaga. Zato postoje dva podatka: prividna snaga u VA i djelatna (radna) snaga u W.
Radna snaga je ona "koja tereti bateriju" a prividna "ona koja tereti inverter".
P=U x I x cos Fi.
Cos Fi za generatore je obično 0,8, a tak bi trebalo biti i za UPS - e.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,130
Može više info o UPS-u (model, cijena, trgovina, koliko dugo drži bez struje)?
Kod mene zna nestati struje pa je onda veselo, pogotovo ako nestane u nezgodnom trenutku.
Ups je rabljeni ups iz kojeg su izvadjene baterije jer su crkle.
Snaga je 360W na izlazu.
Treba paziti kad uzimas Ups da je takav da kad isprazni bateriju pa dodje struja da se on sam upali nakon toga jer inace sustav nece krenuti dok ga ti ne ukljucis rucno.
Ovo je Ups male snage i ganja dvije do 3 pumpe za centralno grijanje koje su max snage 80W.
S obzirom da izlaz iz njega nije cisti sinusni, pumpe malo zuje.
Akumulator je 75Ah i ne mora biti novi. Moze biti neki koji nakon par dana stajanja u autu ne moze upaliti.
Ja sam takvog imao 5 godina na upsu dok nije crknuo skroz. Zasto ne mora biti novi? Zato jer ne treba dati veliku struju odjednom kao za anlaser pa izdrzava rad na malim strujama.
Rabljeni Ups treba dobro istestirati prije kupnje jer ih dosta bude neispravno i musicavo.
Sad sam stavio ganz novi i drzi preko 9 sati bez struje...dalje nisam testirao.
Imam 2 kom viska pripremljena za prodaju ali nikako da ih stavim u oglas.
Meni kad nestane struje, tjera pumpu peci za centralno, pumpu za solarno i pumpu za toplu vodu.
Da ga.nemam, sve bi se pregrijalo a meni bi bilo hladno i prao bi se u hladnoj vodi.

Prilozi

• 20220716_090011.jpg
    20220716_090011.jpg
    128.8 KB · Pregleda: 17
  • 20220716_085929.jpg
    20220716_085929.jpg
    72.8 KB · Pregleda: 17
  • 20220716_085900.jpg
    20220716_085900.jpg
    93.3 KB · Pregleda: 17

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
@sttipa,
ok, može biti i neka razlika u cijeni, ali ne nekoliko puta.
Ono kaj je najbitnije je pojednostavljenje procedure i jasni uvjeti bez limita proizvodnje pa tko želi nek izvoli.

@llmb0611,
tvoji argumenti bi vrijedili kad bi mi kao država proizvodili dovoljno ili previše struje za svoje potrebe. S obzirom da smo uvoznici i da imamo elektrana koje zagađuju (više ili manje), misli da trenutno i u bližoj budućnosti tvoji arumenti ne drže vodu. Vjerojatno neće niti još dosta godine jer će potrošnja električe energije brzo rasti.
Ako sad ne krenemo intenzivnije u smjeru poticanja investicija u čim više solarnih elektrana, uskoro bumo toliko zaostali za naprednijim zemljama kaj bumo robovi energije.

@ZJ,
hvala na stručnom pojašnjenju. :ppozdrav:

@ROADRUNNER,
hvala na opširnom korisnom opisu svojeg sustava. :ppozdrav:

Sudeći po utičnicama tvoj UPS je bil korišten za napajanja informatičke opreme i nema čisti sinus.
Smeta li to dugoročno pumpi ili nekom drugom potrošaću, ili je samo problem kaj se čuje zujanje?

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Ups je rabljeni ups iz kojeg su izvadjene baterije jer su crkle.
Snaga je 360W na izlazu.
Treba paziti kad uzimas Ups da je takav da kad isprazni bateriju pa dodje struja da se on sam upali nakon toga jer inace sustav nece krenuti dok ga ti ne ukljucis rucno.
Ovo je Ups male snage i ganja dvije do 3 pumpe za centralno grijanje koje su max snage 80W.
S obzirom da izlaz iz njega nije cisti sinusni, pumpe malo zuje.
Akumulator je 75Ah i ne mora biti novi. Moze biti neki koji nakon par dana stajanja u autu ne moze upaliti.
Ja sam takvog imao 5 godina na upsu dok nije crknuo skroz. Zasto ne mora biti novi? Zato jer ne treba dati veliku struju odjednom kao za anlaser pa izdrzava rad na malim strujama.
Rabljeni Ups treba dobro istestirati prije kupnje jer ih dosta bude neispravno i musicavo.
Sad sam stavio ganz novi i drzi preko 9 sati bez struje...dalje nisam testirao.
Imam 2 kom viska pripremljena za prodaju ali nikako da ih stavim u oglas.
Meni kad nestane struje, tjera pumpu peci za centralno, pumpu za solarno i pumpu za toplu vodu.
Da ga.nemam, sve bi se pregrijalo a meni bi bilo hladno i prao bi se u hladnoj vodi.
Obavjesti nas o tim sta imas za prodaju...model snaga i slika koja.
Hvala

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Prividna snaga je vektorski zbroj jalove i radne snage. Jalova snaga moze bit kapacitivnog i induktivnog karaktera. Naravno, za izvor je bitna jalova, takoder mi placamo i jalovu i radnu u racunu struje. U mrezi je zastupljen omsko induktivni karakter opterecenja. Dobro je napravit proracun kompenzacije jalove snage tko dosta doma radi sa jacim trofaznim elektromotorima. Ustedi se nesto kuna s vremenom. Nisam siguran u cijenu elektrolita, a i napon mora bit veci od korijen iz 2 puta 400 jer je to vrsna vrijednost sinusoide u 3f sustavu pa da elektrolit ne probije. Isto se ne sjecam jel bolje spajat u zvijezdu ili trokut elektrolite, za kompenzaciju. Ili nema veze.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Smeta li to dugoročno pumpi ili nekom drugom potrošaću, ili je samo problem kaj se čuje zujanje?
U početku bude samo zujanje dok ne odzuji svoje. Ja imam digitalne pumpe za centralno i kaže mi kolega da ako ne koristim sinusni UPS da može otići elektronika na njima

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
U početku bude samo zujanje dok ne odzuji svoje. Ja imam digitalne pumpe za centralno i kaže mi kolega da ako ne koristim sinusni UPS da može otići elektronika na njima
Ma nece elektronika....
Ups tjera racunalo pa on je sve i iskljucivo elektronika...ups koji nije cisti sinus smeta, da se tako izrazim, motorima ali ne elektronici...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ne smeta tim malim motorima. Istina, malo se više griju, ali ionak toplinu odvodi voda... A kak im je onda kad se brzina namješta faznom regulacijom?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Guma je 215/75-17,5...a u nju je prešlo 30 lopata šodra i 6 cementa...a koliko bu teška nemam pojma...
Za rezanje okolo potrošene su 2,5 šajbe fi 230mm o_O

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Gore je duga cijev, pa ga se bu nekak otkoturalo...
Da sam znal da bu tak težak, bili bi gumu prerezali na pol, pa napravili dva...

Trebal bu viljuškar za traktor kupiti… 🤭
Imam vilice za na 3t ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Gore je duga cijev, pa ga se bu nekak otkoturalo...
Da sam znal da bu tak težak, bili bi gumu prerezali na pol, pa napravili dva...
Ako ga nisi armiral odštemaš višak 🤭

Ovih dana sam u sličnim radovima sa betonima pa neke vadim.... kaj je to teško... nemrem vjerovati

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh