Ja se danas još uvijek liječim od dočeka Nove Godine.
To ti je tak kada si penzič - penziči su roba druge klase, ali društvu jako korisni. Mi idemo na izlete u petak dok ugostitelji nemaju prometa u restoranima a autobusači izletne ture pa oni nama daju popuste, a mi njima nekakve zarade kada bi inače zjapili prazni. Tak smo mi i doček Nove odradili sada u subotu - fino ples i večera, čak i veliki natpis "Sretna Nova godina", odbrojavanje sekundi od deset do jedan, novogodišnji otplesani valcer, šampanjac......i plesali mi ko da nam je zadnje u životu, nit boljele noge, nit nam se spavalo, nit moraš mislit očeš li popit šampanj ili nećeš - u autobus sjedneš i on te otpelja na doček, u autobus sjedneš i on te dopelja doma.....nit moraš mislit kak budeš sutra na posel tak spotrti....jedino, vrag mu i život, sad više ni dosta jedan dan za oporavak nakon fešte, malecko se to sad rastegnulo na dva - tri dana.
Ali, ajd, i to bu prošlo, do Valentinovoga - sljedeća penzička tura - budemo "za ples spremni" - sad, bu to dan - dva prije ili poslje Valentinovoga nebitno je, bitno je da se pleše, a dogovor je i da Dan žena bude u istom stilu odrađen. Šteta kaj i muškarci nemaju neki slavlja vrijedan dan za proslaviti - tu se sad odmah vidi kak su muškarci zapravo nebitni i nevrijedni u jednom društvu, da su vrijedni, plesalo bi se i na njihov nekakav dan, a eto, nigdje u kalendaru da se takav nekakav dan uoči, locira i u ples transferira. Šteta.
I da, danas je svećenik došao i blagoslovio nam dom - on odradio svoje duhovno, mi odradili svoje financijsko i svi zadovoljni i mirni do sljedeće prilike.
I je, sad idem speći morskoga psa u odrescima. Gledam ja njega - odreske te - kak se odmrzavaju pa probam jel otpušta taj led, a onooo, vidim, fino su upakirani u led - sa svake strane na mesu se drži po dva milimetra leda pa sam ga prstima odljepila, i to je dobro, to što sam led skinula jer se meso odmah fino odmrznulo, ali nije dobro to kaj sada od prvotne pol kole morskoga psa ima jedno dvajst pet - trideset deka morskoga psa.
Lopine dok u tvornici smrzavaju odreske moče u vodi i fino kolko mesa tolko vode a bedak kupac plaća vodu koja je inače sama za sebe po 10 kuna hiljadu litara, a skup sa ribom 80 kuna za litru.
No, vidim ja tu i nešt dobroga, to kaj mi vodu sa ribom prodaju ko po cijeni plutonija ne samo zlata - ak ti proda pol ribe pol vode, misliš da si poljel pol kile hrane, a ti si ustvari pojel sam dvajst pet deka i nema šanse da buš se zdebljal, a znamo da su šlank vitki u modi a ne debeli i špekasti.
Pa onda, sljedom toga, fala ti industrijo ribe na vodi po cijeni plutonija i zlata. Misliš na mene i moj stas, a?