Kod nas je Plitvica premala za takvo što, a u Dravi su šljunak i pijesak uglavnom izvučeni, naročito dok se gradila auto cesta. Ujedno kod nas je Drava kao akumulacija za čak 3 hidro elektrane u nizu. A niže su se ljudi postavili na zelene trepavice i zaustavili daljnju gradnju ekektrane. Hebiga ali struju normalno da žele, ali glumataju...
šljunčarenje samo po sebi ne može biti dovoljno da se nešto bitno napravi u koritu...na primjer kod mene Kupa ima kamenito dno, i duboka je svega metar, a uzvodno je sve mulj i dubina 3-5 metara...badave ti to kopat, kad ove kamene kod mene treba minirat da bi se produbilo korito...
a i ako razmislite koliko se dugo šljunčarilo, pa to je trajalo 100, možda 200 godina...drvene hiže, pokrite sa škopom, cementa nije bilo...za kaj bi pesak trebal našim starim...?
postoje prirodne retencije, ali misle ih ograditi zidinama i ne puštati vodu u prirodne poplavne šume...i cijelo vrijeme imaju mantru da se više projekt ne može zaustaviti, da se ne može mijenjati, da se niš ne može...samo kaj to na mene osobno djeluje kao da si biku mahnul crvenom krpom pred nosom, ja baš volim pokušati mijenjati nepromjenjivo...
inače, kaj se tiče struje, u relativnoj blizini mi je i hidroelektrana Lešće, majko mila, štete više nego koristi...ubili su Dobru od Lešća do ušća u Kupu