• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
540
Ja smatram da svatko zna šta mu treba,ja radim malo zemlje pa mi je dovoljan ovaj traktor što imam jer više stoji nego što radi,a da ulupam lovu u novije bolje pa da opet stoji pod šupom isti mi čemer,tako je i s alatom u drugoj temi,tko radi s tim svaki dan normalno da je lakše u novijem i boljem drugi opet uz svoj posao rade i poljoprivredu pa ima danas fore par sati za akciju normalno da to hoće što prije odradit pa ako može financiski kupi veći stroj pa deri.
Ali ima i onih što za dva-tri hektara kupe traktor od 70ks pa se više vozaju po mjestu,a jedan prijatelj radi 8 hektara sa 539 i kaže ne treba mu bolje a to radi uz svoj posao,sto ljudi-sto ćudi.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Je samo kaj ta mehanizacija krvavo košta, znam iz iskustva, a ne možeš samo trošit na nju. Neki možda samo troše na to, ali tu je i život i kuća, i auti i sve ostalo. Problem je što strojevi imaju niže i više cijene, a loš stroj je loš stroj radio 5 kj ili 155 kj i onda se uglavnom ja osobno odlučujem za bolji i skuplji stroj, gledam da ne mora biti baš najskuplji, ali da dobro odrađuje posao, a nemam prepuno zemlje da znam da će se on brže otplatit i onda je tu uvijek nedoumica.
Dopada mi se tvoje razmišljanje, a teško je sve uskladiti.

Ja smatram da svatko zna šta mu treba,ja radim malo zemlje pa mi je dovoljan ovaj traktor što imam jer više stoji nego što radi,a da ulupam lovu u novije bolje pa da opet stoji pod šupom isti mi čemer,tako je i s alatom u drugoj temi,tko radi s tim svaki dan normalno da je lakše u novijem i boljem drugi opet uz svoj posao rade i poljoprivredu pa ima danas fore par sati za akciju normalno da to hoće što prije odradit pa ako može financiski kupi veći stroj pa deri.
Ali ima i onih što za dva-tri hektara kupe traktor od 70ks pa se više vozaju po mjestu,a jedan prijatelj radi 8 hektara sa 539 i kaže ne treba mu bolje a to radi uz svoj posao,sto ljudi-sto ćudi.
Zna li uistinu svatko kaj mu treba? Siguran sam da i neki koji znaju kaj im treba, često puta kupe i ono kaj im ne treba. Nema u tome ničeg lošeg, ako imaju mogućnosti i to im još k tome pričinjava zadovoljstvo. Najvažnije je ako je netko sretan, a za sreću treba ispuniti samo jedan uvjet. ...uskladiti želje s mogućnostima. Da je lako, svi bi bili sretni.

Nemam velike prohtjeve, tak sam odgojen. Vjerojatno bi mogli živjeti od moje i ženine mirovine, bez bavljenja poljoprivredom, grijatise na plin itd. No. to me nebu usrećilo. Sretniji sam kad nekaj delam na poljoprivredi ili u šumi. Malo delam pa si malo počinem pa opet delam. Ljetni dan je dugi i kak god polako delam napravim sve kaj sam odlučil delati. To je bitna razlika u odnosu na ono kad sam hodal na posel u firmu. Posebno me usrećuje posel s traktorom i zato sam si priuštil traktor kojim bi se moglo obrađivati nekoliko puta veće površine.
Netko bu rekel da nisam normalan. Možda nisam, ali sam zadovoljan time kaj imam i načinom na koji živim. Svaki bedak ima svoje zadovoljstvo, a najvažnije ga je imati. 😊
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Ja probal jučer orati, i moram razočarati @Kupljenec, odustal sam.... Al samo zato jer nemam špere, nisam ga htel s kočnicama silovati
View attachment 31910
Malo mi to čudno kaj veliš, sigurno se šališ sad kad si se bažulja nahrdal 😂jer da nije išlo već bi to o tome jučer dal izvještaj 😉tak da sam siguran da se šališ.
Nemoguće da raketa na prepreku naišlao_O
Naravno da je nemoguće, viš da nas zajebava, kuhal grah pa gleda kak da nas potkuri malo 🤭
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,576
Danas opušteno, za sad - ljenčarimo i čekamo ručak. Ali sam sinoč "na brijegu" doživio nešto što 31 godinu na tom našem brijegu nisam.

Sin i snaha su u petak na večer, došli doma iz ZG i "ove dane" obilježavamo 29. rođendan "našeg najmlađeg" :).
Jučer su oni i starija kćerka s obitelji prvo zajedno napravili izlet - uspon na Čevo (najistočniji i najistaknutiji vrh Ivanščice). Imali su nekoliko pojedinačnih padova, nekontroliranih klizanja, ali bez zdravstvenih posljedica, jedino je kažu bilo salvi smijeha. (y)
Jučer pred večer smo krenuli u naše gorice (malo dalje od kote 307 ;)), da im fizički pomognemo prenijeti "artificije", da se na večer u klijeti malo mladi druže s još par dobrih prijatelja). Ja i supruga smo krenuli prvi direktno na brijeg, u gorice, a oni su prvo skoknuli u Lidl još po nekakve "nazovimo grickalice". Kako smo mi prvi dolazili s autom na sve više, i snijega je bilo za vidjeti više.

Neposredno ispred kote 307, na raskršču za Vž. Toplice, ugledao sam ispred sebe na kolniku "odsjaj poledice", te nečije cik-cak tragove od proklizavanja automobila. OK Znam da na autu imam solidnu opremu i gume i zaletio sam se prema koti 307. Kojih petnaestak metara prije samog vrha moj auto posustaje, staje, supruga me pita "pa kaj delaš, zakaj staješ". NIKAJ JA NE DELAM, auto je pametniji, popustio je sam sebi gas, ESP radi, sve radi i on je stao i ukočio se. Probam ga pokrenuti naprijed, gore, on ide desno, dolje, prema grmlju, pustim mu na volju on stane i ukopa se. E sad velim ja supruzi izađi van. Izađe i gleda me. Probam krenuti, motam volan, lijevo, desno, auto ide samo desno, u stranu, dolje u grmlje. Tu uz grmlje, na rubu kolnika na bankini, gume se napokon imaju za nešto malo uhvatiti. Ja tiskam gas do poda, ESP ga spušta na 1300 okretaja, on je meni gazda. Supruga galami, pa ideš u drvo, odgovaram joj, ne idem, auto ide sam 😖. Nakon nekoliko neobičnih manevara, uspio sam promašiti / zaobiči zadnjim krajem auta drvo i zaokrenuti, auto iza njega, pod pravim kutom na kolnik.

U tom trenutku proleti ispred mene nekakavi bijeli SUV Citroen, prokliže i stane, čak i desetak metara prije mene. S mjesta suvozača izađe ni manje ni više "komunalni redar", ma super, sad bar na svojoj koži vidi kako su očistili asfaltiranu cestu, jer gore i stanuje nekoliko obitelji.

Ja potom dodam po gasu, vratim se na kolnik i krenem se spustiti malo niže, kojih tridesetak metara i parkiram se na nečiji prilaz. Ja izlazim iz auta kad ispred mene se zaleti prema gore jedna Toyota. Vidim, ok pa gore su več tri auta "na kupu".

Supruga uzme dio stvari i krene dalje pješke, nije nam daleko cca 400 m do klijeti. Ispričala je da je nakon cca 200 m zviznula i pala, ali srečom bez posljedica.

Ja pričekam sina i snahu, istovremeno ne znam što se gore iznad na kojih tridesetak metara događa. Dok smo pješke došli do njih skužili smo da je Citroen "na ruke i krvni pogon" maknut na ulaz tuđe klijeti s kolnika, ali da je Toyota proklizala, zanijela se i zabila u škarpu, zaleđenu zemlju, uz rub ceste i skršila spojler i tko zna što još, jer su ju prisilno morali napustiti i ostaviti tamo.
Uspio je bome i sin sa stvarima koje je nosio izvesti jedan salto i pad, isto bez posljedica, a bilo je staklo, staklo, na putu...
*
Da više ne duljim, ja i supruga smo u klijeti ostavili stvari i krenuli doma, a sin i snaha su se vratili po još stvari u njihov auto. Kad smo bili na samom vrhu, na koti 307: evo ga, ide stroj ralica, odmah i iza posipava kolnik, definitivno ga je pozvao komunalni redar - povrijeđenog ponosa, jer nije došao do svojeg posjeda. Ali, došao je taj stroj do istog mjesta dokle i ja, i tu stao, vrte se sva četiri njegova velika kotača naprijed a on ide nazad 😖. On spusti ralicu i stane. Drž nedaj, i nekako se iskobelja još tih zadnjih dvadesetak metara i uspne se na kotu 307, te odmah ode dalje.

U toku večeri je sin s kolegama došao s autima sve do naše klijeti, jer je uspješno djelovala posipana sol i sipina. Ali eto, ja takvih zimskih radosti nisam konzumirao tu gore nikada, a prošla je 31 godina, kako se vozim tim putevima, a sada imam zaista najbolji auto sa svom mogućom opremom - ikada.

Da jučer nismo napravili i ovu glupost, ne bi imali ovih spoznaja, niti uspomena.
*
Mladi su se svi dobro spustili i vratili doma, bez novih padova, bez klizanja, ili štete na autima. :ppozdrav:🍷
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Dobro je sto se dobro svrsi,sad si me podsetil na moj slucaj s ESP-om.Krenuli tak vmoje gorice ja i prijatelj,do njih ima jadan klanac ca.150m zemljani put i zimi je nekad zajeebano.
Dosli mi do klanjca,vidim slinavo(brez snjega) i ja gas te ubrdo,no na zadnjih 30m gubi gas i nemoze dalje,spustim se malo pa opet zalet,no ista prica a kolega veli: nes ti tu izac djabe ti je.Ko nece velim ja,pa ovo je C5 karavan makina a ako treba mogu ga dignut(hidraulicni ovjes)iskljucim ja ESP i ASR i gas,zahuce motor prodise punim plucima,proklizava al grabi,motor huci obrtaji rastu i polako se makina probija do vrha.
Na vrhu zamalo preletjesmo pravo u grabu jer je gore T raskrsce,pogleda on mene i kaze; nemogu da vjerujem da smo uzasli.
Da ova tehnika pomaze ali ima i nedostataka :unsure: ,zavisi od slucaja,no iskusni vozac se uvijek snadje.
Znam da su se vozaci C klase(drugog modela) bunili da im ARS sistem oduzimo previse snage te bilo poteskoca,isto tak je to slucaj snasim firminim Sprinterom samo mrci i nemoze gdje bi brez problema iziso brez ovog sistema.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ne baš preveč redovan, ali trudim se iskoristiti prikladno vrijeme kad ne pada i nema jakog vjetra.
Žal mi je jučer bilo onog paraglajderiste. Čekal je da malo zapuše južni vjetar jer nema prostora da se zaleti. Mislil sam da bum snimil video klip polijetanja, ali kak vjetra nije bilo niti nakon 20-ak min, krenuli smo natrag prema dolje. Inače slika je na 670 mnv.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Danas po povratku s posla, s vratio u mlin samljeti 50 kg pšenice, i malo manje raži.
 

Prilozi

  • IMG_20210118_140611.jpg
    IMG_20210118_140611.jpg
    49.6 KB · Pregleda: 14
  • IMG_20210118_140615.jpg
    IMG_20210118_140615.jpg
    36.1 KB · Pregleda: 14
  • IMG_20210118_140556.jpg
    IMG_20210118_140556.jpg
    33.1 KB · Pregleda: 14
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh