• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Aha, sad na tih 55 dodajte trošenje kose, rastepača, sakupljača, traktora.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Znam da će rijetki odgovoriti, ali da ja pitam zašto sve više ljudi ne obrađuje zemlju? Dali je u pitanju lijenost ili neisplativost?

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ja mislim da ovo prvo.
A čak možda i drugo.
Danas sve kupiš u velikim trgovačkim centrima za male novce, jer vani se sve na veliko dela, zato je takva cijena, a neko to misli da to ne valja. Taj dio meni nije jasan, to je prije ljudima u glavi da ne valja. Jer kaj fali npr španjolskom, portugalskom, grčkom maslinovom ulju za 85kuna?kaj?a naši ga cjene prek 100kuna.
Samo se treba posložit u glavi i sve funkcionira.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kaj fali dvotaktolu od INE. Nikad ~50 godina stara 051 nije okusila drugog i još uvijek dela ok. Jeftinije je od Husquarna LS+, a pogotovo od XP i još k tome djelomično domaće. ;)
Tko kaj voli to i kupuje. :ppozdrav:

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Kod nas u ovom djelu Slavonije nema neobrađene zemlje. Jedino koliko sam vidio nerade se sve agrotehničke mjere, kao npr. malčiranje žetvenih ostataka, podrivanje.
Jedino PIK-ovi to rade i neki OPG-ovi.
Ajd kad smo kod kupovanja, prase 16kn/kg žive vage jedva nekako prodaš, i to moraš nudit okolo, a u trgovačkim centrima 30 kuna čisto meso , pa na akcijama 25 ili 22 kune se kupuje.
Navode razlog ,pa u trgovačkom centru mogu kupit četvrtinu praseta.
Ja nebi baš rekao da je samo to razlog.

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
407
Znam da će rijetki odgovoriti, ali da ja pitam zašto sve više ljudi ne obrađuje zemlju? Dali je u pitanju lijenost ili neisplativost?
Aha, sad na tih 55 dodajte trošenje kose, rastepača, sakupljača, traktora.
Treba valjda prije i kupiti zemlju.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Okolica Varaždina, gledajući prema jugu, sigurno jedna trećina zapuštenog, čast izuzecima koji barem donekle održavaju malčiranjem. Svaka čast onima koji rade ili održavaju pa makar i s pozitivnom nulom, jer ipak drže malo do svoje djedovine.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Moderno novinarstvo🤭

👇🙂

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
..................
Ajd kad smo kod kupovanja, prase 16kn/kg žive vage jedva nekako prodaš, i to moraš nudit okolo, a u trgovačkim centrima 30 kuna čisto meso , pa na akcijama 25 ili 22 kune se kupuje.
Navode razlog ,pa u trgovačkom centru mogu kupit četvrtinu praseta.
Ja nebi baš rekao da je samo to razlog.
A od kud je to meso u centrima i koliko je staro???????????????

Ivan45

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2021
Poruka
119
Okolica Varaždina, gledajući prema jugu, sigurno jedna trećina zapuštenog, čast izuzecima koji barem donekle održavaju malčiranjem. Svaka čast onima koji rade ili održavaju pa makar i s pozitivnom nulom, jer ipak drže malo do svoje djedovine.
Ja radim, iako znam da nemam nikakvu zaradu, ali eto, ne želim da se zapusti da trava bude viša od metar, pa čak i u vrtlu u kojem smo prije sadili (dok nismo kupili veliku površinu kraj kuće) pokosim i isfrežem da je uredno.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Da se nadodam ,kako je tek orginalno zapakirano u takozvanoj "čarobnoj vodi", pa se onda pitamo odakle sve te raznorazne boleštine.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Sve znamo, ali cijena diktira kupovinu u svemu.
Imaš skupih auta, a imaš i jeftinijih, voze oba. Tak je i s traktorima, raznoraznim strojevima, alatima.....
Kasnije kad se pokvari (ili se ti razboliš od takve hrane) se ne razmišlja o tome kolko je koštalo ....

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ovo je jedan jako lijepi prikaz na Internetu poljoprivredne proizvodnje i troškova, bez tajni ili fige u džepu:

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Aj da vidimo kaj je za tebe realno ili pohlepno...
Za jednu ral zemlje pokositi ti treba cca 10lplave nafte, za prekrenut da se posuši i prigrnut ti treba još 15 litri, baliranje u rolo balu platiš od 30 do 40kn(U mojem kraju 40),na ral si dobil cca 10bala i dok ih zvoziš doma il na neko mjesto utovara ti treba bar još 5litri nafte. 10bala X40kn=400kn + cca 140kn nafta. Kolko bi po tebi bila realna i ne pohlepna cijena jedne bale.
Druže dali ti to radiš tenkom kad trošiš toliko goriva

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

@plus,​

lijepo je vidjeti ovakvu analizu rashoda i prihoda.
Još da je obuhvaćeno: amortizacija strojeva, redovno održavanje i radno vrijeme (plaća) bilo bi dosta preciznije. Kvarove, po meni kod kalkulacije poslovanja, treba planirati u godišnjem iznosu, a u analizi kao što je navedena usporediti s planiranim. Neke godine je razlika u jednu, a neke druge u drugu stranu. Zato je za procjenu isplativosti bolje koristiti realno planirani iznos za popravke.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Koliko mogu primjetiti,čovjek koristi traktore i kombajn koji imaju vjerojatno dosta radnih sati. Znači u tim godinama dolazi do zamora materijala, pa kad se nešto "zdrobi" to se mjeri u tisućama eura. Nadalje, kombajnsko remenje je skupo ko da je zlato, a vremenske nepogode da i ne računamo, o osiguranju nečemo jer procjene štete su naučna fantastika. I ne možeš usporediti Vojvodinu i Hrvatsko Zagorje, to su različita podneblja,tla ,a samim time i prinosi.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh