@muhanicar odlicna slika hvala puno sad znam sta mi je ciniti. Ako je to tvoja freza ako mognes nekad samo molim te izmjeri mi duzinu tog uspravnog dijela
@Oficir ma mogu napraviti da bude jedan tocak ko na slici a mogu i dva odmaknuta bilo bi stabilnije barem mislim da bi bilo. Nece upast pod tockove kad se dobro odmjeri i zavari nema mu mrdanja
Blatobrane mi takodje nije problem napraviti
A ovi ko diskovi na kraju nozeva jel i to radi stabilnosti ili?
Oficir sto se tice pregrijavanja da prije mi se pregrijavala malo. Al ima par godina vozim tomos mopede sredjujem popravljam doktoriro sam ih gotovo
U principu par stvari treba raditi da se bilo koja 2t masina ne pregrijava pa tako i freza.
1) Ulja treba u benzin stavljati minimalno 4% ako se rade duze relacije pod vecim gasom nikakav problem nije ni 5 6 % ulja. Koristiti obicno najjeftinije dvotaktol mineralno ulje nije problem samo treba da ga ima dovoljno. Mislim da je kod vas u hr jeftina trebala biti INA ulje. Ako ste naculi neke preporuke tipa sipaj sintetiku i 2% nemojte to raditi niposto to je sve macku o rep. Ako vas bude interesovalo sto i zasto napisacu negdje malo duze objasnjenje da ne razglabam sada.
2) Predpaljenje mora biti podeseno prema fabrickoj preporuci ili jos bolje malo kasnije. Mnogi se zeznu pa stave ranije paljenje sto daje samo vise toplote i opterecenja na motor. Tomos je fabricki preporucio za vecinu svojih modela nekih 19.4 stepeni predpaljenja. Mozete slobodno pokasniti malo neki idealni omjer za niskoturazne motore je 19.5 za srednjeturazne 18 a za visokoturazne i do 16 stepeni bar za tomosa...
Zazor na platinama od 0.35 do 0.45mm, zazor na svjecici 0.4 do 0.6mm. Bobina sto blize magnetu a da ga ipak ne kaci.
3)Smjesa treba da bude blago bogata. Iako motor u konacnici daje nesto vise snage na idealnoj smjesi a bogami jos vise na blago bogatoj 2t motori najduze traju i najbolje se hlade na blago bogatoj smjesi. Porcelan svjecice treba biti tamno cigla boje ili blago crne. Previse crna i mokra znaci prebogata bjelo siva boja siromasna. Problem cest kod ovih tomos freza: propadne im cesto filter vazduha ona rebra gore,il ljudi zagube onaj granicnik unutar usisne grane pa uprkos dosta ulja u filteru pusta previse zraka. smjesa bude malo siromasnija neg sto treba pa grije. Rjesenje nekako prigusiti uljni filter...more komadom plastike,samo pazite da ne bude preguseno onda smjesa bude prebogata pa nema snage dimi svjecku zaprlja itd.
I to bi otprilike bilo to. Uz blago bogatu smjesu, fabricki ili malo kasnije predpaljenje i dovoljno ulja u gorivu svaka 2t masina moze da radi satima bez pregrijavanja I to na PUNOM GASU. Kao sto navedoh ja svoju ponekad po tri sata drzim u iberu i samo pun gas, znaci staje se samo kad treba dosut goriva a ni tad se ne gasi ostavis da odradi na leru i opet pun gas

Opet kontra od ovih stavki, ako je neka od ovih belaja zastupljena: blago siromasna ili siromasna smjesa, premalo ulja ili prerano paljenje moze doci do pregrijavanja vrlo lako. Ako se navedeni faktori potrefe pa iskombinuju ne samo da dolazi do pregrijavanja nego katastrofalnih posledica u masini
Sretno