• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Staje za krave, tov junadi i dr.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,317
Ja ne vjerujem u banke i kredite...pa je moje mišljenje možda ograničeno u nekim pogledima. Nisam osobiti gospodar, no nastojim smanjiti ulazne troškove koliko mogu, odnosno razumno potrošiti novce koje imam. Nemojte mi zamjeriti radi toga.

Naime, sve takve štale gradile su firme s velikim cijenama, pa se pitam koliko treba vremena za povrat.
Objekti takve namjene se mogu napraviti puno jeftinije u nekoj montažnoj varijanti...@tine zna puno više o tome.

Bojim se da budeš radil samo za kredit slijedećih 20 godina...ako bude sve u redu...otplatil budeš kredit...
Ali i mladost ode tijekom tog vremena...

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
Mladost će ionako jednom proći, samo što će on svoju provesti (uglavnom) u štali. Po upisima se vidi da je na to spreman i da je otprilike zna/svjestan kakav je to život. I samo neka sve bude dobro, da cijena mlijeka bude stabilna i da ga bar malo posluže sreća i zdravlje.

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
897
Ja u banke i kredite donekle verujem.

Danas sve ide tak brzo, da ne stigneš uštedit jer te tehnologije pretekne.
Ili jednostavnije, dok si slomiš leđa dok skupiš za mašinu koja ih štedi ili ih počneš štedit od danas za trošak kamata. Što na kraju omogući da možeš dulje bit komercialno aktivan uz bolje zdravlje.

A normalno imaš osobu A koja kredit potroši na neku mašinu koja mu pomaga da postigne više, bolje, lakše... ili B koja se zakreditira da idu ne skup odmor.

gromil

Dobro znana faca
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
294
Ja smatram da ce nova stala skupa sa tehnoloskim napretkom koji ona donosi otkljucati potencijal farme.
U sadasnjim uslovima nemoze preko 25 litara po kravi da ga j.... dok u novom objektu mislim da 30 l nece biti neki problem.

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
897
Obzirom na investiciju ozbiljno ti preporučujem da gledaj preko 30.
Ne slušaj priče o genetici, fokusiraj se na kabasti obrok, to što je tvoj rad i to možeš da kontrolišeš.
Džak se može kupit, nekoliko 100 tona dobre silaže ne.

U vezi tehnike, kod nas je nekoliko godina najvišu proizvodnju imalo cb stado, gde je čovek nosio hranu u korpama između krava u valove uz zid.

gromil

Dobro znana faca
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
294
Kabasti obrok mora postati opsesija ukoliko se planira ozbiljno raditi.
Kod mene je problem proizvest dobru kukuruznu silazu jer imamo ovde zajebana ljeta sa nepravilno raspoređenim padavinama ako ih ima uopste. 2024 godine sam isao u Radgonu na sajam a to je kraj 8. mjeseca, kod vas kukuruz zelen a ja silazu zavrsio davno jos malo pa otvarati.

turke

Aktivni član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
151
Krave i mlijeko sretno 😅 . Bolje toviti 50-100 komada junadi nego musti krave . Bolje 100 komada junadi . jedan covijek ima u stali posla sat ujutro i sat uvečer . Junad si mores barem složiti da ih prodaš i ako nist drugo odeš nekam na odmor , more , a ne biti sluga kravama . I ovo je jako dober posel kaj se tiče zarade barem trenutno .

Najnoviji postovi

Na vrh