Evo da ja nešto nepišem o starim sortama koje imam, a to su.
Jabuke kalemljene na MM-106:
- Zelenika
.
Možeš li ukratko opisati tu zeleniku ako si imao plod? vidim da si napisao da su mlada stabla.
ja imam dvije zelenike. jedna je baš zelena, spljoštena je lagano limunasto kiselkastog okusa. kad se jede onako pred zriobu nije baš nešto, ali kad je zrela odlična je.
a druga je velikog i krupnog ploda i žute boje. tvrda, možete slomiti zube, ali kad odstoji, također odlična.
još imam mašanke koje mogu izdržati vani na zemlji i najgore zime i u proljeće kao da se ništa nije dogodilo, petrovače bijele i crvene. od bijelih radimo jabučni ocat.
imam dvije ljetne jabuke i još jednu kasnu koja također trpi jaku zimu. ali nažalost ne znam kako se zovu.
od krušaka imam tepku, tučkice i tikvice (isto izgledaju samo što su tikvice veće).
Ove godine sam planirao kalemiti dosta petrovači. kod kuće u voćnjaku su mi voluharice požderale korijenje na preko dvadeset podloga divlje jabuke. sve suho i korijen oglodan. A u šumi sam imao dvije divlje jabuke koje su rodile svake godine. prije me nije zanimalo ali prošle godine sam ispod jedne našao more divljaka. to sam uredio da si ih ove godine nakalemim i odmah posadim na mjesto. i bio sam prije tjedan dana i netko je tu jabuku posjekao i uništio sve ove podloge koje sam si ostavio. razrovano traktorom. katastrofa. ostalo je možda desetak u zraku, ali su polomljenje pa sam ih čepovao i možda nešto bude od njih.