ovdje neko nešto nije dobo razumio
koliko vidim vi govorite o dvije potpuno različite bube
JOE govori o Dlakavom ružičaru kojeg u Srbiji zovu Rutava buba , a Gustavo i ostali o Jabučnom cvjetojedu
Ajd pogledajte u vočnjake i pogledajte slike pa recite što vas muči
Što se mene tiće o jabučnom cvjetojedu nemam pojma, ali o Dlakavom ružičaru njega dobro poznam
Prošlih godina imao sam od njih štete, zvao HPZSS i u razgovoru s gospođom nisam ništa riješio,
nešto kasnije na internetu sam našao gotovo sve o toj bubi, negdje sam našao i savjet da bi bilo zgodno kad je vočka u pupu da se oprska nekim jačim zemljišnim insekticidom (piretroidom) (pogotovo vočnjaci uz šume) jer dolazi do najezde kojekakvih gusjenica ai navedenog cvjetojeda.
Kad sam u vezi toga pitao gospođu iz HPZSS ona je bila protiv toga.
Ove godine , u bilasku vočnjaka imam šta i vidjeti , najezda, a vočnjak još nije ni bijeli pup, bube jedu maslačak i zatvorene pupove
Zovem opet HPZSS , što da radim? Kaže gospođa , deri Pirifos
Pregledao sam svoje knjige i zaključio da je PIREL D gotovo isto što i pirifos ali malo jači (bolji) i skuplji i oprskao vočnjake
POslije u cvatnji u dva vočnjaka našao sam samo dvije bube
Ali u malom vočnjaku sađenom lani, koji je uredno oprskan crvenim uljem, zatim almax+Radotion, zatim zino +aktelic (za kojeg sam mislio da je jaći od pirela), zatim zino +calipso i opet ništa , najezda,
na svakoj šljivi imao sam bar jednog, a našao sam na pojedinim i po 7-8 komada!!!
Oprskani vočnjak je tjedan dana smrdio i gušio, a što se tiće pčela mislim da im naštetilo nije jer sam pirelom prskao 8.4 a cvatnja šljive je bila 15-21.4 a višnje su počele 15 i još nisu gotove