• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sto je Bobo radio ovih dana...

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
B

Bobo

Guest
Cekaj malo... Tu sam cijenu dogovorio sa ljudima iz sela, i oni su toliko spremni platiti, i platili su... meni dovoljno, njima dovoljno... ne moram ja sad tarup pokidati prve godine, ipak je to stari krs, i treba se cuvati, a ne ga odmah sahraniti...


Kolika bi po tvome trebala biti cijena tarupiranja duhana? Napominjem da je jedan noz za berac (takvi su na mom tarupu) 25Kn, a imam 28 nozeva, koji su od duhana vec dobili svoje... jos ako izdrze jednu sezonu, bit ce dobro. svake druge godine mijenjanje kompleta nozeva kosta 700Kn, a ja imam duhana za tarupirati 5-6 jutara u svom selu... Ako uzmem u obzir da je od tih 5-6jutara, 2 jutra moje, dobijes racunicu da svake druge godine imam zaradu od 500Kn.

Da tarupiram po 100kn/jutro, bilo bi mi isplativije da sam nekoga nasao i platio da mi to uradi po cijeni koju ja naplacujem.

Da ne pricam da jedan pravi noz kosta 40Kn, a cekic 90Kn. Ako se odlucim da stavim gore cekice, tek sam onda pojeo gov*o...

Ja mislim da sam ja jos jeftin, s obzirom koliku klijentelu imam, tj. nemam...
 
Č

Čugi

Guest
Ne bih ulazio u tvoju računicu, ja sam to onako rekao, jer je kod mene 20 eura/jutro bez obzira šta se tarupira.
 

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,195
To što je Bobo radio to ni nije tarupiranje. Dok ti očeš napravit kak treba, moraš ić dulo sporije i s traktorom barem na 2000 o/min, a pravi tarup je iza zatvoren i ima valjak. Bobo tvoj tarup odsječe stabljiku i baci je iza van, nije u tome fora. Stabljika se mora smrvit na komadiće veličine 2-5cm. Ovo šta ti radiš to samo otežava oranje, ljepše bi išlo stojeći duhan orati nego razbacane stabljike.
 
B

Bobo

Guest
Cuj, mislim da to nije dobar cjenik, posto sam ti iznad napisao da su ovi nozevi vec dobili svoje... a bili su ganc novi, tj, nisu uopce radili, posto su bili naopako namontirani, te je tupa strana lupala, a ostrice netaknute. ja sam nozeve okrenuo pravilno, i nakon dva dana tarupiranja duhana i trave, su nozevi vec dosta dobili, tj, potroseni, grbavi, tupi. pogotovo vanjski.

Doduse, bilo je i trenutaka kad je tocak tarupa uletio u neku kolotecinu od vode, pa je tarupirao po zemlji. najvise je krivo moje neiskustvo, i vec planiram onu polugu s navojem zamijeniti hidraulicnim cilindrom tako da u hodu mogu podizati/spustati nozeve... No o tom potom...

Vidjet cemo kad se malo ispraksiram, i kad ispravim tarup da ne visi na jednu stranu ;)
 
B

Bobo

Guest
DF&Torpedo: nije bas tako da ju on odsjece i izbaci iza, nego ju samelje na komadice...

@Ostali: Danas sam isao tarupirati jos 3 njive usluzno, i sjetio sam se ponijeti fotoaparat samnom, da vidite kako se to radi.

Prije tarupiranja:
Obrisan neispravan link.


Poslije tarupiranja:
Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Pogledajte sliku slikanu na ravnom, pa ce sve biti jasno. Tarup dosta "visi" na desnu stranu, posto je prvi vlasnik okrenuo desni tocak prema unutra, tako da on sada trpi jako puno opterecenja. Kako je to s vremenom pucalo, tako je i vareno i pojacavano, ne moram niti napominjati da je grbavo zavaren nosac, tako da je to jos pogorsalo stvar...

Obrisan neispravan link.

Takodjer mi OGROMAN problem predstavlja to sto taj desni tocak tako okrenut gazi po "panjevima" koje nozevi ostavljaju iza sebe, pa mi tarup stalno skace gore-dolje i tako ostavlja panjeve vislje nego sto sam ga nastimao. Da ga jos nize spustim, onda bi zuljao po zemlji, a to ne zelim.

Koga god sam u selu pitao da li posao valja i jesu li zadovoljni, svi su imali samo rijeci hvale, tako da vase komentiranje ne moram niti uvazavati, ali toliki gad necu biti. Ipak sam odvojio tih 2 minute vremena da objasnim probleme ovog prikljucka u nestrucnim rukama te da poslikam ostatke da vidite kako to izgleda izbliza.
 

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
341
Ratarko kaže:
Meni je to ipak prebrzo , ispada da nakon deset dana treba zamjeniti ulje .
Ponekad natučem bez problema 10 radni sati u danu .
Na sajmu ulje super 5 se nudilo za 178 kuna za 10 litara,pa to nije neki iznos.Malo truda i savjest bude cista.
 
R

Ratarko

Guest
suljos kaže:
Ratarko kaže:
Meni je to ipak prebrzo , ispada da nakon deset dana treba zamjeniti ulje .
Ponekad natučem bez problema 10 radni sati u danu .
Na sajmu ulje super 5 se nudilo za 178 kuna za 10 litara,pa to nije neki iznos.Malo truda i savjest bude cista.

Totalno nepotrebno , kao da mjenjaš na autu svakih 5.000 km ili čak prije jer 100 sati na traktoru se napravi bez problema za 10 radnih dana u sezoni . Računaj si sam , pa i da 8 sati dnevno radiš .
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,393
Kad već govorimo o uljima...
Do sad sam koristil Valvoline AllFleet extra, 15W-40 na traktoru s turbo motorom. Cijena: oko 500kn za karnister 25 litri.
Može li se koristiti Super 5 umjesto toga, tj jeli dobar za turbo motor? Neda mi se imati 10 (dobro, dvije ;) )vrsti ulja doma.
Ima li boljeg ulja po sličnoj cijeni kao Valvoline?
Već sam rekel, interval zamjene je oko 200-250 sati, s time da se traktori ne koriste na punom teretu, tj rijetko s gasom do kraja, osim po cesti :mrgreen: .
 
B

Bobo

Guest
@ZJ, Krx: Ne komentirate zadnji post sa prethodne stranice, mozda ga niste skuzili? Moram vas pitati za komentar, jer mi jos nikako nisu neke stvari jasne, pa pogledajte i javite sto mislite...
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,393
Čuj, ja neznam kak bi to trebalo izgledati u duhanu (jer ga pri nama nema), no znam kak bi trebalo izgledati u kukuruzištu.
Možda tvoje slike ne pokazuju dobro stvarno stanje, no meni izgleda previše nerazbijenog lišća.
Probaj raditi sporije i većim gasom.

Pogledaj kak je meni ostajalo iza berača. Napominjem da on siječe znatno više od tvog stroja, te da lopušine od klipa kukuruza su puno lakše od duhanskog lista, te ih samo razbaca a tek poneku posiječe. To vjerojatno i sam znaš.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
 
B

Bobo

Guest
Isao sam 2 reda po cijeloj njivi 3. sporom pri 1800 okretaja motora i iza mene je ostajalo potpuno ista stvar... Toliko o teorijama... Mislio sam i ja da ce biti drugacije, ali nije?!?

Takodjer je tarup kriv, sto ostaju dosta visoki panjevi, jer mi jedan tocak gazi po odsjecenim panjevima, pa tarup skace gore-dolje i tako mi smrda nastimanu visinu rada. Kad mi ostane jedan red na sred njive, idem tako da taj problematicni tocak gazi medjuredni prostor, i onda je to nesto sasvim drugacije. tuce ih na 5cm od zemlje i melje ih kompletne. Stabljike duhana su dosta jake, i ako se previse ostave ne njivi, podrvene... Evo, ja jos uvijek izoravam pretproslogodisnje stabljike, jer ne mogu strunuti, kad se cijele zaoru...

Takodjer radna tijela na beracu se vrte u smijeru kretanja traktora (kao kotaci) dok se moj tarup vrti u rikverc, i tako podize masu gore, te ju razbija o kuciste i na kraju izbacije van...
 
K

krx pozega

Guest
Čuj Bobo za tarupiranje duhana i općenito za rad sa takvim tarupom se mora poklopiti dosta faktora kao što sam bio i rekao..samo sam ja mislio da je taj tarup koliko toliko na mjestu pa nećeš imati sa njim problema što se tiče balansa ili ti pucanja na onom mjestu gdje je varen..znači već imaš kroničnu bolest lošeg tarupa..da se nebi uvrijedio...e sad ćeš ti pitati kako to riješiti..moja preporuka je da ti se fino stari posavjetuje sa nekim dobrim strojobravarom jer morat ćeš..joj kad se samo sjetim..nagrubo rečeno variti komade žejeza,protuutega na određeni dio tarupa baš da dobiješ ono da ti neskače pod glavnim uvjetom da ti se to sve dobro povari i obnavezno ovaj točak okrenuti kako treba biti ili će ti se još do zime tarup raspuknuti po tom varu...mogu misliti kako skače preko korjenja kada i po kanalu(međuredu) skače ko lud...e da bilo bi dobro da felge budu izbalansirane prije rada balansa stroja...kužiš...
....uglavnom bobo vozi to što lakše...a što se tiče naplaćivanja neznam..ja uzmem od onog svog pajde na kojemu sam baš ja pravio remont nekegodine tarup te zderem to sve za jedan dan ako nebude jako zima..brrrrrrrrr...
 
B

Bobo

Guest
Ma kakve majcine protuutege?!?

Samo cu ga lijepo preko zime ostavit na selu i na proljece ga vozim u Pozegu da ga kompletno preuredim po svojim potrebema. taj tocak sto je naopako okrenut je bas i razlog sto je to sve ispucalo. kad ga skinem, izbrusim sve lijepo i povarim opet. kao da mi je tesko otici do Colora po zeljeznih sipki i jos tu glavnu gredu malo pojacat i gotova stvar. Smirglanje, farbanje i spremni opet za rad.

nece puci po tome sto je vareno, ali je lose "pokrpano" to sve, pa se smotalo pod tezinom tarupa. pogotovo kad skace po redovima taj tocak, a on od 500Kg samo nasjeda na njega. kad ga budem radio, poslikat cu sve, pa ces vidjeti kako cu ga napraviti. Plan vec postoji, samo treba vremena uhvatit, a na proljece ce ga biti i previse ;)

Cak za namjestanje visine rada planiram ugraditi hidro cilindar, pa da me ne zeza kraj medja i jaraka po njivama. A nije veliki problem to napraviti.
 
K

krx pozega

Guest
Bobo kaže:
Ma kakve majcine protuutege?!?.

Nikakve protuutege samop pločice kojima dobivaš balans...a siguran sam da će ti to trebati jer pravi tarup neide za 500eura..NHF..samo ti govorim iz iskustva...podero sam ih dva komada..jedan svoj i jedan tuđi,,he,,he..samo meni ne treba jer nemam kuruze a i nemam vremena za usluge..a ponavljam svoje potarupiram sve za dan-dva sa koleginim u kojeg sam samo uložio do sada vjerojatno koliko si ti platio svoj...novi kardan,pola novih noževa,ofarbao,izbalansirao(što je zasigurno najveći problem)..čisto radi reda jer već sa njim tarupiram godinama
...i budi siguran da točak nesmije biti iza noževa..pa za kaku god namjenu bio tako okrenut
 
B

Bobo

Guest
Cuj, ovaj je vjerovatno stariji od tebe, tak da ono 500€ je jos i puno ;)

Tocak je okrenuo netko tko nema pojma, a kad ga vratim na originalno mijesto, vise nece pucati. Kako sam i rekao, pojacam malo gredu i gotovo... Moze i on ovako raditi, samo me taj tocak zivcira, da nije za opisati...

Nisam ti ja kriv sto neces kupiti svoj stroj, pa moras tudje popravljati ;)


Uglavnom, kad bude gotov, onda ces vidjeti sto je stroj, ne da mi se pisati...
 
B

Bobo

Guest
Jucer sam se nesto vozao po selu i bio kraj njive sa ovog video clipa:
[youtube:ffc62]8cViK3iYVWY[/youtube:ffc62]

I rekli ste mi da posao bas i nije dobro obavljen, i tako, niste bas bili zadovoljni nesto...
Evo, uslikao sam njivu kako danas izgleda, pa prosudite da li valja ili ne.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.
 

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
341
Ja ne znam dali to treba biti sitnije,ali da se malo sporije vozi,bilo bi mozda bolje.
 
B

Bobo

Guest
Ovo sam isao 1. direktnom pri 1500-1600 okretaja motora.

Na vas nagovor sam pokusao ici 3. sporom na 2000 okretaja na jednoj njivi i iza mene je ostajalo jednako sitno (krupno)

Na proljece cu si staviti hidraulicni cilindar za dizanje/spustanje tako da cu moci ici nize u radu, a kad okrecem da ga mogu dici. takodjer je polozaj kotaca na stroju los, pa kotaci voze po "panjevima" koji ostaju iza duhana i tako mi odizu radna tijela. Kad ga budem farbao, napravit cu kotace da idu izmedju redova, po zemlji, tako da rijesim i taj problem.

Sve u svemu, ja strojem zadovoljan, a i ljudi kojima sam isao usluzno, jer kad duhana zaoravamo, obevezno stabljike ili razbiju neko staklo na kabini, ili pocupaju strujnu instalaciju, a UVIJEK se traktor zamasti o katrana koji duhan u sebi sadrzi. Ovo je milina za zaoravati, kad se usporedi s onim sto je bilo prije ;)
 

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
341
Kada bolje pogledam,drugog dana bolje izgleda,nego kako je to na filmu prikazano.Ali to se sve lijepo zaore,stabljike od kukuruza su po meni mnogo problematicnije.
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh