• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Samo vam hoću reći da, ako budete žmirili da ne znači da se neće dogoditi.

Poanta je da imate znanje kojim možete vidjeti kao kroz staklo što se točno događa. Naravno da konkretnu primjenu tog znanja nemate u svom poslu. Cilj je da ne može više da netko dođe i da priča bajke o prosperitetu. Vi sami možete spoznati o čemu se radi. Neće biti mogućnosti manipulacije sa ljudima.

Istina je da "tko radi ne boji se gladi", ali od globalnih kuhara nema obrane bez znanja. Ok, recimo slijedećih 10 godina će svaki 3. seljak uspjeti da preživjeti. Da li je to dobar ili loš rezultat? Dobar za tog jednog od 3, ali loš za vaših dvoje kolega. A da li bi bilo bolje da prežive svi? Sigurno da bi. Samo, da bi se obranili od zla, trebate znati kako se djeluje protiv naroda i države.

Ne budemo li se sami znali obraniti, neće to nitko učiniti za nas. Baš nitko. Gledajte kako naše vladajuće tapšu po leđima. A u međuvremenu se događa svaki dan nešto kao ovo: Propast Belišća.

http://www.glas-slavonije.hr/182109/1/Propast-tvornice-oko-koje-je-nastao-grad

Zar to nije za plakati?

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
ja mislim da smo mi poljoprivedni sektor i najmanje osjetljivi na bankrot države (osim dijela prezaduženih poljoprivrednika) jer nećemo ovisiti o mjesečnoj isplati plaće kao onih 400 000 državnih uposlenika i njihovih obitelji...
dakle, kad krene tarapana, pustit ćemo njih da potamane bandu, jedino čega se treba bojati su horde gladnih građana...
ono na čemu ja lagano radim je razvoj resursa na svom gospodarstvu za preživljavanje perioda od 2-3 godine kad u ovoj državi niš nebu funkcioniralo.

gladni nebumo, strateške rezerve goriva se već skupljaju, rezervni dijelovi za strojeve osigurani, kompletan alat za održavanje kućanstva spreman, još malo poraditi na proizvodnji električne energije i nabavka oružja i ja bum više-manje spreman...8)

:supz::supz::supz:bravo za tebe i ja već radim plan za preživljavanje..špara se gdje se stigne i trpi,bar zasad..:madmana::madmana:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Vijest je prošla skoro bez komentara

Vijest je od jutros: http://www.vecernji.hr/vijesti/poljak-planirao-teroristicki-napad-parlament-krakovu-clanak-477467

Poljska Agencija za unutarnju sigurnost izvijestila je da privela 45-godišnjeg profesora kemije Brunona K. iz Krakova pod optužbom da je pripremao atentat na najviše organe vlasti u zemlji. Optuženi muškarac već je nekoliko tjedana pripremao eksplozivne naprave, probijanje ulaza u parlament cisternom te postavljanje autobombi koje je planirao detonirati. U detaljno izrađenom planu detonacija i cijela akcija bila je pripremljena za dan kad je u poljskom Sejmu trebao biti i predsjednik Bronislaw Komorowski.

Planirani dan bilo je zasjedanje parlamenta i prihvaćanje sljedećeg budžeta, kad redovito dolazi i predsjednik države. Privedeni profesor organske kemije na agronomskom fakultetu u Krakovu zbog svog posla imao je olakšan pristup eksplozivnim materijalima od kojih je sastavljao bombe. U stanu Brunona B., kako izvještava poljska policija, pronađene su veće količine streljiva, ručnog oružja kao i eksplozivnih materijala među kojima i trotil.

– Oružje je kupovao na lokalnim tržnicama i u Belgiji – tvrde poljski specijalci. Prema neslužbenim informacijama iz poljskih medija, potencijalni poljski atentator organizirao je skupinu istomišljenika koji su mu trebali pomoći u atentatu na predsjednika i premijera. Vršio je i probne eksplozije na pustim terenima po Poljskoj, izvijestili su poljski specijalci koji su, prema informacijama iz poljskih medija, ušli u trag skupini koju je počeo organizirati te zapisa na forumima gdje je za sadašnju tamošnju vlast napisao da nije poljska nego izdajnička.

"Vi ste jaki u priči. Vrijeme je za djela", nedavno je objavio na forumu. Iz policijske istrage poznato je da se Brunon K. inspirirao atentatorom Timothijem McVeighom koji je prije 17 godina digao u zrak zgradu savezne vlade u Oklahoma Cityju.

Zanimljivo je da je predhodno poljsko rukovodstvo ubijeno u padu aviona, a neki i nakon pada. :confused:

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Zašto napadate Nostradurusa? Ima pravo pisati kao i svi mi. S tom razlikom što se zaista i trudi objasniti nam što nas očekuje. Nemojmo živjeti u oblacima i misliti kako će nas ili naše imanje kriza zaobići samo zato što smo vrijedni i znamo i hoćemo raditi. Nećemo biti gladni, ali ovo nisu više vremena kad je bilo bitno samo da imamo što jesti...
Ajmo malo tolerancije, pa na njoj se zasniva demokracija, zar ne?

M

MOCO

Guest
ja to ne shvaćam kao napad, nego kao diskusiju, barem netko kaže svoje mišljenje do sad se sam sa sobom dopisivao na temi :mrgreen:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
ja to ne shvaćam kao napad, nego kao diskusiju, barem netko kaže svoje mišljenje do sad se sam sa sobom dopisivao na temi :mrgreen:

Ipak razlika je između kontriranja bez argumenata i davanja pridjeva od obrane nekog svog stava i iznošenje dokaza (primjera) koji to potvrđuju.

Svojim promišljanjem vam pokazujem kako je dosta toga u državi lako objašnjivo i da pri tome sve ima povezanost. A ova objašnjenja, ne samo da vrijede za ovo vrijeme, nego vrijede uvijek i za sve države. Pa tako možete lako predviđati

Evo npr. Čile je sada kao dobra država. Niska zaduženost u BDP-u (javni dug). http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=143&c=ci&l=en. Međutim, pogledajte kako im se kreće vanjski dug: http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=94&c=ci&l=en. Duplira se u roku 5 godina. To je rast od oko 14% godišnje. Zatim treba pogledati i Balans tekućeg računa (to je da li novac dolazi ili odlazi iz države preko trgovine i ostalog). Balans im je bolji od našega, ali on ne daje nadu da će ovaj rast stranog duga biti otplativ. Može se još vidjeti i devizne rezerve: http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=144&c=ci&l=en. Što se može zaključiti? Da država u cjelini uzima jako puno kredita, da je čak i dobro podigla proizvodnju, ali da u stvari sada žive na kredit. Budući da im se dug udvostručuje svakih 5 godina, očigledno je da će dug rati brže od BDP-a (http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=66&c=ci&l=en) te će u roku desetljeća (ili nešto malo više) država zaglaviti u visoko dugu.

Možete te iste dijagrame pogledati za Grčku. Dobija se čudan rezultat. Godinama je bio deficit platne bilance, postojao je rast BDP-a, a vanjski dug im je bio jako dugo bez nekakvog naglog rasta. Sve je to nelogično. Jer su na deficitu platne bilance gubili novac, a BDP je rastao (Novčana masa * obrtaj novca = BDP) A to bi značilo da su se morali ipak zaduživati ili ubrzavati cirkulaciju novca. Samo što dijagram o vanjskom dugu ne pokazuje to zaduživanje.

Dijagrami Hrvatske pokazuju da nam vanjski dug solidno raste, da se javni dug čak i smanjuje (nabijanje poreza), ali da nam je cijelo vrijeme prisutan deficit u platnoj bilanci. Sve to govori da zapadamo u sve veće stanje krize. U zadnjih 5 godina vanjski dug je udvostručen. Prosječna stopa rasta vanjskog duga je 14%. Sadašnja stopa rasta je manja i može se procjeniti na oko 8 do 9%. Time se mogu platiti kamate na dug i naći novca za deficit platne bilance. Samo što to znači da ne ostaje puno novca za profit i štednju pa je rezultat puno bankrota.

U emisiji Hrvatska uživo je bio Ljubo Jurčić i rekao je da država ne smije štedjeti jer urušava privredu. U odlomku gore sam vam to pokazao kako se to lako vidi. Jer dok dug raste stopom od 15%, a kamata je 6%, znači da vam ostaje 9% love od kredita za štednju (profit od posla). Računica je samo približna jer treba oduzeti novac koji je izgubljen u deficitu platne bilance. Lova koja ostane (od kredita umanjena za deficit platne bilance) se preko bankarstva djelomične rezerve može pretvoriti u par puta veće zarade. Kako je sada vidljiv pad u zaduživanju, tako je i jasno da je to velik gubitak u mogućoj zaradi, a time i u BDP-u. Tj. zaduživanjem se generira BDP. A bez BDP-a nam ne trebaju zaposleni, pa pad BDP-a vodi u rast nezaposlenosti.

Evo, malo konkretne analize iz poznatih dijagrama točno opisuje što nam se događa i kuda to vodi. Naravno da je rast duga tempom od 14% (kakav je znao biti od 1994.) nije otplativ ni teoretski bez obzira na rast bdp-a dok nema dovoljnog priljeva, tj. suficita u platnom bilansu (dotoka novca iz vana). Možda bi mogli razmišljati da dug otplatimo prodajom toga što smo u tom BDP-u stvorili. Ali je pitanje koliko je stvaranje, a koliko je potrebno otplatiti. Teoretiziranja o tome koliko se stvori posudbom novca pokazuju da se prema zakonu tržišta ne može od 100 kuna posudbe prodati nove robe više od 100 kn. Naime, veća ponuda robe joj ruši cijenu, a viša cijena ne prolazi jer nema dovoljno novca na tržištu. Slično je i sa konstantnom cijenom robe, ako je ponuda u količini veća. Nema novca da se to plati. To je globalno makroekonomski gledano. To za sobom povlači da ne možete dugove nikako otplatiti. Prvo morate posuditi više novca da bi otplatili stare dugove sa kamatama. Nakon toga imate uvećani dug i sve iz početka. Samo ovaj puta sa više postavljenom letvicom.

Ovo malo teoretiziranje, se savršeno poklapa u praksi. Na žalost. Jer se ovim dokazuje da se radi o tipičnom kamatarskom stanju u kojem bez obzira na otplatu ne možeš vratiti dugove.

Cijelu teoriju pokvari dotok novca sa strane koji nije kredit, nego nekakve strane investicije. Pa tako ispadne da se ipak pojavilo više novca i da se moglo prodati po višoj cijeni. Samo, nisu investitori glupi da ulažu novac i da nema povrata. Inače strane investicije koje su propale su čisti dobitak za nas u državi. Osobito ako to nisu bile investicije radi izvoza.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
ja mislim da smo mi poljoprivedni sektor i najmanje osjetljivi na bankrot države (osim dijela prezaduženih poljoprivrednika) jer nećemo ovisiti o mjesečnoj isplati plaće kao onih 400 000 državnih uposlenika i njihovih obitelji...
dakle, kad krene tarapana, pustit ćemo njih da potamane bandu, jedino čega se treba bojati su horde gladnih građana...
ono na čemu ja lagano radim je razvoj resursa na svom gospodarstvu za preživljavanje perioda od 2-3 godine kad u ovoj državi niš nebu funkcioniralo.

gladni nebumo, strateške rezerve goriva se već skupljaju, rezervni dijelovi za strojeve osigurani, kompletan alat za održavanje kućanstva spreman, još malo poraditi na proizvodnji električne energije i nabavka oružja i ja bum više-manje spreman...8)

Oružje ti neće pomoći ako gladni navale, a neće ti trebati ni struja ni gorivo u tom najgorem scenariju.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Oružje ti neće pomoći ako gladni navale, a neće ti trebati ni struja ni gorivo u tom najgorem scenariju.

a možda ne navale svi odjednom, a zadnji metak se ne ispucava...:(

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
mini star je dao prijedlog poreza na nekretnine

Što da vam pričam, sve je rečeno već ranije. Uglavnom ova osnovica od 70% vrijednosti je čista bedastoća i jedna obmana za maloumne. Jer 100*0.7*K= 100*k. Tj u prijevodu osnovica se umanjuje i primjenjuje stopa, a u konačnici bi bilo isto ako je osnovica 100, a stopa k=K*0.7. Međutim, psihološki izgleda kao da ti država daje popust, a praktično ti ne daje ništa. Jer bi manja stopa na punu osnovicu bila isti rezultat. Valjda je intencija bila da ljudi misle da tu nešto profitiraju.:scratch

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Sindikati u sizifovskom poslu

http://www.business.hr/ekonomija/vlada-sudjeluje-u-unistavanju-industrije
resize.aspx

Vlada je najodgovornija što nije zaustavljen slom hrvatske industrije, gubitak radnih mjesta i rad bez plaće, istaknuli su sindikalni čelnici na današnjem prosvjednom skupu pod nazivom "Posao, plaća, a ne burza", održanom na Markovom trgu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatske udruge sindikata

Ovime sindikalne vođe peru ruke i svoju nesposobnost predviđanja krize ovog sustava prevaljuju na Vladu. Neće sindikati ništa napraviti. Oni se zadovoljavaju ulogom vođe beskrajne sizifovske borbe protiv pada standarda radnika. Pravih rješenja nemaju i niti o njima razmišljaju - oni imaju svog dežurnog krivca - Vladu. Sve će vlada da napravi, a oni će samo da kimaju glavom. Je baš.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
MMF opet u akciji guranja neoliberalnih ideja

http://www.advance.hr/vijesti/mmf-v...-koja-igraju-veliku-ulogu-u-ekonomiji-zemlje/

MMF vrši pritisak na rumunjske vlasti pred izbore - pozivaju na privatizaciju državnih poduzeća koja igraju veliku ulogu u ekonomiji zemlje
Klasični obrazac: zadužiš državu i onda je tjeraš na rasprodaju. A pravilan model bi bio da država balasira trgovinu sa inozemstvom i za svoje potrebe emitira novac bez duga. Međutim, Rumunjska je prodala bankarski sektor i ušla u EU. To može samo značiti da će ih postepeno lomiti kamatama na dug. Isto kao i Mađarsku. Dok su u EU ne mogu ništa napraviti da se spase.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Još o porezu na nekretnine

http://danas.net.hr/hrvatska/porez-na-nekretnine-donosi-samo-kozmeticke-izmjene

Sve ove gluposti u poreznoj politici su klasično bacanje kosti gladnim psima. Svako malo se izbaci neka glupost o kojoj se onda raspravlja. A domet te mjere je uglavnom nula. Ameri su radili eksperiment i smanjili porez u nadi da će to povećati BDP i naravno nije uspjelo. Tako je i neviđena glupost da će smanjenje poreza na jednom mjestu, a povećanje na drugom bilo što riješiti. reforma.forumhr.com

Z

zeleno zagorje

Guest
http://danas.net.hr/hrvatska/porez-na-nekretnine-donosi-samo-kozmeticke-izmjene

Sve ove gluposti u poreznoj politici su klasično bacanje kosti gladnim psima. Svako malo se izbaci neka glupost o kojoj se onda raspravlja. A domet te mjere je uglavnom nula. Ameri su radili eksperiment i smanjili porez u nadi da će to povećati BDP i naravno nije uspjelo. Tako je i neviđena glupost da će smanjenje poreza na jednom mjestu, a povećanje na drugom bilo što riješiti. reforma.forumhr.com
predloži nam nešto konkretno ,tvoje pisanje je isto ko i hrvatska politika niti sim niti tam , da li treba biti poreza ili ne, nemaš mišljenje dosljedno objašnjenju,da li je tvoja konstatacija gornja točna da trebamo neke poreze još i povečati, može i to samo neče nas izvući iz krize ni to jer nanam birokracija RH puno troši , a premalo ljudi za nju radi , to je to

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Primjer koji ukazuje na rješenje

predloži nam nešto konkretno ,tvoje pisanje je isto ko i hrvatska politika niti sim niti tam , da li treba biti poreza ili ne, nemaš mišljenje dosljedno objašnjenju,da li je tvoja konstatacija gornja točna da trebamo neke poreze još i povečati, može i to samo neče nas izvući iz krize ni to jer nanam birokracija RH puno troši , a premalo ljudi za nju radi , to je to

Konkretno sam već rekao. Evo jednog minimaliziranog primjera koji to objašnjava:

Zamislite da imate državu bez birokracije i samo jednog stanovnika. Taj stanovnik želi da ostvari uštedu, ali mu se ne da previše raditi. Zbog toga on prodaje svoje usluge državi (on je šumar). Međutim, sam ne uzgaja hranu i mora je kupovati iz inozemstva.

Dakle država mu daje plaću i ubire porez. Pri tome ubire manje nego daje za plaću. Višak koji ostaje čovcu on djelomično koristi za plaćanje hrane iz inozemstva.

Godišnje imamo slijedeći zbir:

Država:
Plaćanja: 12000 eura
porez 25%: 3000 eura
deficit: 9000 eura stranog kredita
---------------

Čovac:
Primitci: 9000 eura
štednja: 1200 eura
troškovi hrane: 7800 eura
----------------

Hajmo sada vidjeti ako porez povećamo na 50%

Država:
Plaćanja: 12000 eura
porez 50%: 6000 eura
deficit: 6000 eura stranog kredita
---------------

Čovac:
Primitci: 6000 eura
štednja: 50 eura
troškovi hrane: 5950 eura (smanjila se potrošnja hrane ili se kupuje jeftinija)
----------------

Mogli bi i da smanjimo porez pa da izračunamo, ali to možete i sami.

Koji je zaključak iz ovoga? Kako god okreneš, novac za uvoz hrane se mora pojaviti i država se mora zadužiti za to. Prema tome, povećani porez smanjuje moguću štednju ili je potpuno poništava te dovodi do rezanja potrošnje koja bi mogla da se javi iz štednje. To znači da dizanje poreza može voditi i u smanjenje BDP-a.

Koji je ovdje problem? Postoji uvoz (hrane), a šumar ne proizvodi sam ništa za izvoz. Iz ovoga slijedi da država ne bi morala da se zadužuje za uvoz hrane, kada bi postojala domaća proizvodnja. Također se vidi da deficit budžeta pokriva uvoz i štednju šumara. To znači da i kada ne bi bilo uvoza, štednja može postojati samo ako država od nekuda stvori novac. U primjeru nije ni uzeto da država mora plaćati kamate na posuđeni novac.

Stoga je logično da država mora emitirati novac bez duga i ne smije dopustiti zaduživanje za deficit vanjskotrgovinske platne bilance, a pogotovo nema smisla da se zadužuje za štednju stanovnika.
...............

Sada iz svega ovoga je jasno da nije moguće rješenje postići samo preko porezne politike. Jedno rješenje je 100% porez na štednju. Tada nema stvaranja štednje i nema akumulacije kapitala u novcu.

Drugo rješenje je kompletna reforma financijskog i bankarskog sustava te druge mjere za zaštitu privrede i financijskog sustava.

Treće rješenje je nastaviti se stalno zaduživati bez rasprodaje države. Samo mislim da nam to nitko neće dopustiti. To nije bio cilj kad su se državi davali savjeti i nudila rješenja. Cilj je bio da se uvalimo u dugove da bi nam mogli diktirati promjene zakona kojima se vrijedne stvari u državi predaju u ruke kreditora ili njihovih frendova.

Očigledno je da je solucija 2 najbolje što bi mogli napraviti. A to je nemoguće kada smo u EU. Dali ste sada zadovoljni?

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Očito je samo da emisija novca ne rješava probleme, jer i dalje postoji deficit ako nema dotoka novca iz inozemstva. Svakome je jasno da izdavanje novca, a govorimo o izdavanju novca bez ikakvog pokrića, znači bez novih proizvoda i usluga, za vrlo kratko vrijeme donosi do obezvređivanja istog, tj velike inflacije. Da o vezivanju uz euro ne govorimo. Emisija novca bi bila rješenja samo kad bi država apsolutno sve što joj treba imala i proizvodila sama. Takva država ne postoji. Zaista mi nije jasno kako imaš obraza bez prestanka govoriti o tome:shock::shock::shock:

Proizvodnja i izvoz je jedino što nas može spasiti. Privlačenje stranog kapitala koji jamči proizvodne pogone, a ne šoping centre, povezivanje poljoprivrede i turizma, to nas može spasiti. Jasno, uz hitno rezanje državnog aparata i suzbijanje sive ekonomije.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
opet ja gledam i gruntam...
interesantan je onaj primjer s šumarom, ali i manjkav...ipak on nešto privređuje...
no ono kaj mi je palo na pamet čitajući koka, nije riješenje u povećanju proizvodnje.
naime, kad imamo veliku proizvodnju nečeg, da ne kažem hiperprodukciju, cijena tog proizvoda padne, pa imamo kontraefekat.
zar nebi bilo pametnije definirati točno cijenu nekog proizvoda, fiksirati ga uz nešto i onda proizvoditi?
možda jednu stvar fiksirati na tri, pet, deset drugih, i tako dobiti cjeloviti sustav vrijednosti u kojem bi svi funkcionirali bez poremećaja na tržištu?
jer ovak imamo klizanje tečaja (ko je imo kredit u švicarcima taj to dobro zna),
a imamo i klizanje cijena (radim povrće pa su tu stalne fluktuacije gore-dolje).
što sam izostavio i zašto se ovako ne radi?:scratch

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
A to je nemoguće kada smo u EU. Dali ste sada zadovoljni?
Da i nismo u EU to bi opet bilo nemoguće (reforma financijskog i bankarskog sustava), to je nama u mentalitetu. Prvi bi prigovarali gore navedeni sindikati :lol:

zar nebi bilo pametnije definirati točno cijenu nekog proizvoda, fiksirati ga uz nešto i onda proizvoditi?
možda jednu stvar fiksirati na tri, pet, deset drugih, i tako dobiti cjeloviti sustav vrijednosti u kojem bi svi funkcionirali bez poremećaja na tržištu?...što sam izostavio i zašto se ovako ne radi?:scratch
I onda bi svi navalili proizvoditi taj proizvod (imaju unaprijed poznate parametre) i opet bi došlo do poremećaja na tržištu i belaja :roll:
I da ograničimo proizvodnju tog proizvoda na ograničenu količinu (npr da se proizvođači javljaju na natječaje za dio te količine) opet bi došlo do poremećaja, ali između nas samih (čitaj opet naš mentalitet)

Nikad na zelenu granu...:madmana:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
opet ja gledam i gruntam...
interesantan je onaj primjer s šumarom, ali i manjkav...ipak on nešto privređuje...
no ono kaj mi je palo na pamet čitajući koka, nije riješenje u povećanju proizvodnje.
naime, kad imamo veliku proizvodnju nečeg, da ne kažem hiperprodukciju, cijena tog proizvoda padne, pa imamo kontraefekat.
možda jednu stvar fiksirati na tri, pet, deset drugih, i tako dobiti cjeloviti sustav vrijednosti u kojem bi svi funkcionirali bez poremećaja na tržištu?
jer ovak imamo klizanje tečaja (ko je imo kredit u švicarcima taj to dobro zna),
a imamo i klizanje cijena (radim povrće pa su tu stalne fluktuacije gore-dolje).
što sam izostavio i zašto se ovako ne radi?:scratch

G. Daruis, ne možete fiksirati cijene i proizvoditi koliko hoćete jer nema toliko novca da se to plati. Svi ekonomski bacači magle se prvo zakvače za to što bi novcu pala vrijednost. Kao da drugoj robi koja rodi ne padne vrijednost? Samo kaj je novac lako stvoriti, a nije lako pokrenuti uništenu industriju i radna mjesta. Vjerujem da nekim koji masno zarađuju više vrijedi novac nego da svi sumještani imaju posao i pristojan život. Ali takvih je zbilja malo i mogli bi mi i bez njih. Ima država gdje novac ne bi smanjivao vrijednost pa neka tamo idu raditi.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh