• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
pričal meni deda kak su "socijalisti" poslije rata radili po selu...
kola kukuruze, 20 vreća žita, 400 kila junetine, 200 kila svinjetine za narod i vojsku...
dal ovi sad deru više il manje?
a kaj se tiče ratnih profitera, i u partizane su ošle najveće lopine, a onda kad su došli iz šume kulaci su im bili sve krivi...

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ma ova sva garnitura samo mijenja kapute na pozornici,tj vlasti,treba njih sve maknuti na čupanje ambrozije sa jednim jelom na dan i spavanje bez anatomskih pomagala,fuj još kad sam jučer čuo zozu da Hrvatska nikad nije proizvodila hrane za izvoz,samo po tome se vidi da nema pojma o pojmu,a što se tiče socijalizma ,može on biti bez komunista na vlasti,jer ako sad i moje dijete od 2godine je dužno pa tko je lud onda,ja nisam definitivno,možda samo malkice ali u pozitivnom smislu:vragek::vragek::vragek:,znaš Darijus ima kod nas tu u jednoj knjizi o monografiji jednog sela za vrijeme,partizana ,četnika i ustaša jedna rečenica koja mi je ostala za stalno u ovoj ludoj glavi a ide ovako;BANDA BANDU BIJE A SELJAKA OBADVIJE

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Razlika je što je ona presija imala opravdanje i razlog je bio u preživljavanju teškog vremena, a ova je neopravdana i biti će sve veća i veća.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Vojmir Franičević: Hrvatski nedovršeni kapitalizam odupire se reformama

http://www.banka.hr/hrvatska/vojmir-franicevic-hrvatski-nedovrseni-kapitalizam-odupire-se-reformama

Mislim da se tu barata stvarima koje praktično nisu dokazane. Ako dobro shvaćam, idealno bi bilo da se radnici mogu lako otpuštati tako da ih se lako može ucjenjivati da rade za nisku nadnicu. A da se sad malo zamislimo nad ovom konstatacijom. Zamislite da nema države i da postoje samo jedan radnik i jedan poslodavac. Kako je taj radni ujedno i jedini kupac proizvoda firme za koju radi, objasnite mi kako će radnik raditi za plaću X i donijet prihod svom poslodavcu od Y da bi on ostvario novčani profit od Y-X. Tu je Y>X. To znači da radnik mora trošiti više nego zarađuje. Umnožimo li ovaj par 2 miliona puta, vidimo da se ništa ne mijenja. Profit poslodavaca ne može dolaziti od stalnog zaduživanja radnika. Dajte se zbrojite. Profit poslodavaca dolazi od zaduživanja države. Prema tome kada država štedi i smanjuje potrošnju, tada i profiti poslodavaca padaju. A time je jasno da slijede bankroti poslodavaca. Pad BDP-a i smanjenje prihoda proračuna. I iz tog kruga se ne može nikuda dok se opet ne napravi glupost i ne počne mahnito zaduživati za megalomanske projekte. Druga opcija postoji, da država počne emitirati novac bez duga te time prestane biti generator krize u budućnosti.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Slušam Milanovića u saboru i ne mogu vjerovat, on se zalaže da se što veći broj ljudi sa sela preseli u gradove jer kako kaže neće moći svi preživjeti na selu, a od čega će ko podstanari preživjeti u gradu, da ne govorim da je posla sve manje. Na selu bar može vrt i kokice imati, ma tu je netko lud, umjesto da potiču ljude da žive na selu, rade nešto malo poljoprivrede, barem za svoju obitelj da imaju hranu oni ih usmjeravaju prema gradu. Sad sam uvjeren da ova vlada radi za velike igrače, uvoznike i trgovačke lance.

Našem premijeru uspješni seljaci su oni koji imaju 300 krava, dakle očito su njihov cilj krupna gospodarstva s 300 hektara zemlje, 300 krava itd., sreća što će sletit s vlasti za 2,5 godine.

Posljednje uređivanje:

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Tko god da je na vlasti, postupat će isto, možda samo malo više u rukavicama. Država koja je u dugovima kao naša, kao uostalom i većina država u okruženju, ima vrlo malo prostora, ili ga uopće i nema, za samostalno odlučivanje. Konce povlače veliki igrači, i ne samo kod nas, u cijelom svijetu.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Kupujmo Hrvatsko ili ćemo propasti

Problem visoke produktivnosti radi postizanja niže cijene je ako vaš susjed ne može proizvesti po toj cijeni on propada ili mora mijenjati djelatnost. Tehnološki napredak bi tu još bio dobar da vaš susjed može naći posao u drugoj djelatnosti. Međutim, opet se vraćamo na problem financijske održivosti. Kada bi svi bili ljudi barem pokrivali troškove i nešto uštedjeli od rada, očigledno je nam fali dotok novca.

Međutim, mi niti osiguravamo taj dotok novca, niti osiguravamo posao ljudima koji su nezaposleni. Naša država će radije posuđivati novce i dozvoljavati da jeftina roba iz uvoza bude konkurencija našim proizvođačima te da firme propadaju i da ljudi gube posao.
-----------

Inače, još uvijek ne kužim prevladavajuću filozofiju našeg čovjeka: "Radim u Hrvatskoj, a kupujem stranu robu". Jer ovo bi još palilo da ta firma za koju se radi ima izvoz proizvoda. Ali, ako je ovo generalni obrazac ponašanja, jasno je da će domaće firme potpuno izgubiti tržište. A tu nije u pitanju cijena proizvoda, nego posljedice odluke da se kupuje jeftino iz uvoza. Spašavajući sada svoj budžet, dugoročno uništavamo svoja radna mjesta.:madmana:

Žalosno je to kada vidim ljude sa dobrim primanjima koji mahnito troše novac većinom na strane proizvode. A da ne govorim o faktički nepotrebnom preseravanju sa preskupim automobilima (i kod države) jer znamo od kuda dolazi novac za to (iz kredita). Jer oni su bili dovoljno uspješni da imaju dobra primanja, ali im je filozofija života u svojoj državi potpuno promašena. :confused: Dobar dio novca na uvoznu robu koji se potroši (smanjenjenje deviznih rezervi) se nadoknađuje kreditima jer je naš izvoz manji od uvoza.

Dakle, preporučljivo je kupovati domaći proizvod koji je proizveden u Hrvatskoj, a ne samo stavljena nalijepljena naljepnica domaće firme - npr. Zvijezda ili Podravka. Jer ako budemo radili suprotno, obiti će nam se velikoj većini o glavu. Onih preostalih par postotaka neće ništa ni osjetiti.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Slušam Milanovića u saboru i ne mogu vjerovat, on se zalaže da se što veći broj ljudi sa sela preseli u gradove jer kako kaže neće moći svi preživjeti na selu, a od čega će ko podstanari preživjeti u gradu, da ne govorim da je posla sve manje. Na selu bar može vrt i kokice imati, ma tu je netko lud, umjesto da potiču ljude da žive na selu, rade nešto malo poljoprivrede, barem za svoju obitelj da imaju hranu oni ih usmjeravaju prema gradu. Sad sam uvjeren da ova vlada radi za velike igrače, uvoznike i trgovačke lance.

Našem premijeru uspješni seljaci su oni koji imaju 300 krava, dakle očito su njihov cilj krupna gospodarstva s 300 hektara zemlje, 300 krava itd., sreća što će sletit s vlasti za 2,5 godine.

u sadašnjoj legislativi meni se sa moja 3 hektara obradivih površina propisuju isti zakoni, iste obveze i iste kazne kao i onom s 300 hektara...
pizdarija je, što ovakvih kao što sam ja treba držati za uzdama jer nas ima 100 po 3 hektara, a tamo s druge strane lakše držat jednog s 300 hektara...
i zato ćemo mi mali izgleda u sivu zonu, pa dok ide - ide...:madmana:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
jest da traje al vrijedi pogledat, Nostradurus nadam se da češ pogledat ako več nisi naletio na ovo

http://www.advance.hr/video/v/naomi...doctrine-2009-dokumentarni-film-s-prijevodom/

Gledao sam prije nekog vremena. Šteta je što film ne daje više informacija o rješenju problema. Za kvalitetnije informiranje pogledajte:

www.youtube.com/watch?v=lXb-LrVkuwM - "The Money Masters" - odličan video iz 1996. (22 nastavka po 9 minuta sa hrvatskim prevodom) o novcu i bankarstvu te prevari kroz stoljeća u Americi i Europi te koracima potrebne reforme - obavezno pogledati

www.youtube.com/watch?v=HHTv4eriZ8U - "The Secret of Oz" - odličan video o pogrešnoj monetarnoj regulaciji koju stoljećima podvaljuju bankari (titlovi na srpskom). Autor Bill Still

Sjećanje na pljačku u Argentini: http://www.youtube.com/results?search_query=Memoria+Del+Saqueo++serbian&oq=Memoria+Del+Saqueo++serbian&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=3&gs_upl=6734l7817l0l8157l5l5l0l0l0l0l230l663l0.3.1l4l0 - svaka sličnost sa Hrvatskom je "slučajna". Obratite pažnju što će Menem reći nakon što osvoji izbore. Iste riječi je rekao i Zoran Milanović (na hrvatskom, naravno).

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Guverner HNB-a Vujčić: 'Nismo ni blizu oporavka, Vlada treba hitno pokrenuti reforme!'

http://www.jutarnji.hr/guverner-vuj...lada-treba-hitno-pokrenuti-reforme--/1069308/

Gospodarska kretanja vrlo su nepovoljna već četvrtu godinu zaredom. Činitelji koji ograničavaju rast jesu nepovoljna kretanja u međunarodnom okružju, koja se ogledaju u slaboj inozemnoj potražnji i pogoršanju uvjeta financiranja, slaba konkurentnost i vrlo loša poslovna klima - sažeta je ocjena je koju je guverner HNB-a Boris Vujčić na 47 strana poslao predsjedniku Sabora Josipu Leki.

Moj dojam je da me ovo asocira na jednu poslovicu "ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe". A malo me podsjeća na režiranu predstavu za mase. Jer kao Guverner zna da nešto ne štima i obavještava Vladu. Ma dajte. Pročitatje pismo koje sam poslao na HNB točno prije 3 godine. https://sites.google.com/site/financijskisustav/otvoreno-pismo-hnb . Možete ga malo izmjeniti i poslati potpisano sa svojim imenom i prezimenom (kako sam tada i napravio) pa da vidim što će vama odgovoriti na ovo dobro argumentirano pismo? A to je bilo davno prije nego što sam otkrio još jednu zanimljivu činjenicu: Inflacija uopće ne smanjuje realni dug u ovom sustavu emisije novca: https://sites.google.com/site/financijskisustav/inflacija-bez-primarne-emisije . :scratch

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ah da, ono njegovo " neću vas iznevjeriti"...
e zoki, već jesi...više od nekoliko puta...:butthead:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
ah da, ono njegovo " neću vas iznevjeriti"...
e zoki, već jesi...više od nekoliko puta...:butthead:

Svaka sličnost je "slučajna". Je baš. Danas mi se čini da oba aktera nisu uputila te riječi biračima, nego scenaristima.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
http://www.jutarnji.hr/guverner-vuj...lada-treba-hitno-pokrenuti-reforme--/1069308/

Moj dojam je da me ovo asocira na jednu poslovicu "ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe". A malo me podsjeća na režiranu predstavu za mase. Jer kao Guverner zna da nešto ne štima i obavještava Vladu. Ma dajte. Pročitatje pismo koje sam poslao na HNB točno prije 3 godine. https://sites.google.com/site/financijskisustav/otvoreno-pismo-hnb . Možete ga malo izmjeniti i poslati potpisano sa svojim imenom i prezimenom (kako sam tada i napravio) pa da vidim što će vama odgovoriti na ovo dobro argumentirano pismo? A to je bilo davno prije nego što sam otkrio još jednu zanimljivu činjenicu: Inflacija uopće ne smanjuje realni dug u ovom sustavu emisije novca: https://sites.google.com/site/financijskisustav/inflacija-bez-primarne-emisije . :scratch

Svaka čast! Političari rade sve kontra. Upamtite jednu stvar!!!
Kapitalizam je ispričnica za političare!!!

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Svaka čast! Političari rade sve kontra. Upamtite jednu stvar!!!
Kapitalizam je ispričnica za političare!!!

"Političari rade sve kontra". Čovjek može postati paranoik, ali kada realno analiziram, u zadnjih godinu dana vlada nije povukla (ili se ne mogu sjetiti) niti jedan dobar potez za građane Hrvatske. Pa zbog toga i svaka odluka Vlade bi se prvo trebala sagledati sa aspekta kako će to Hrvatsku unazaditi, a tek onda razmotriti mogući pozitivni učinak.

Z

zeleno zagorje

Guest
"Političari rade sve kontra". Čovjek može postati paranoik, ali kada realno analiziram, u zadnjih godinu dana vlada nije povukla (ili se ne mogu sjetiti) niti jedan dobar potez za građane Hrvatske. Pa zbog toga i svaka odluka Vlade bi se prvo trebala sagledati sa aspekta kako će to Hrvatsku unazaditi, a tek onda razmotriti mogući pozitivni učinak.
ja bi političare lijepo pripremila da rade samo jedan mjesec ,a da za to ne prime plaču jer svakog je najbolje opaliti po đepu pa se nakon toga ili popravi ili odustane

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
u sadašnjoj legislativi meni se sa moja 3 hektara obradivih površina propisuju isti zakoni, iste obveze i iste kazne kao i onom s 300 hektara...
pizdarija je, što ovakvih kao što sam ja treba držati za uzdama jer nas ima 100 po 3 hektara, a tamo s druge strane lakše držat jednog s 300 hektara...
i zato ćemo mi mali izgleda u sivu zonu, pa dok ide - ide...:madmana:

Pa normalno, ne znam ko je tu lud, mi imamo hrpu ljudi na selu koji imaju neke mirovinice 1000-2000 kuna i hrane dva, tri pajceka, piliće i tako preživljavaju i sad njima reci nek sele u grad u podstanare, a njihovu zemlju dva, tri hektara će preuzeti onaj što već ima 100 hektara. Mislim da ovaj naš ulaz u EU veze s pameti neće imati, pametne države su te EU zakone prilagodile stanje u svojim državama, jedna Austrija koliko čujem ima hrpu domaćinstava s par krava i pajceka a mi bi sve to utušili i prešli na 300 krava, bolesno.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Profit praktično dolazi od države!?

http://danas.net.hr/novac/slavko-linic-poslodavci-si-ne-znaju-naci-posao-ako-ne-rade-za-drzavu

Ova izjava
Komentirajući pad BDP-a u trećem tromjesečju za 1,9 posto, šef državnih financija 'osuo je paljbu' po poslodavcima. Ustvrdio je kako ga je realni sektor razočarao te je poslodavcima zamjerio što, kako kaže, ne znaju sami sebi naći posao.
potvrđuje sve. Profit dolazi od države. Samo to nitko ne želi reći jer to mijenja poimanje ekonomije.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh