• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Jeste li gledali Kapitalizam od Moora maloprije? Strašan film. Od sada vidim amerikance u dva dijela. Prije Regana i poslije Regana. Opće nije važno koja politička opcija je na vlasti, to je instrument bankarima da kontroliraju 99% sirotinje, da imaju pravo izbora... On priče o Al Caponeu i porezu padaju u vodu, 500 FBI agenta smjenjeno kad su otkrili bankare :) 700 milijardi poreznih dolara dato bankarima bez da bi Šuker i Linić znali zbog čega niti imali pravo pomirisati u imovinsku karticu :) Što su ti bankari,a? :) Joj kad uskoro kod nas puknu mirovinski fondovi a jooooooj. JUlažu u HR gospodarstvo iz novca naših mirovina, a kupuju portfelj od banaka koje su im skrbnici, jednostavno rečeno bankari si našli kupca za napirene cijene, a joj kad to pukne. Kad je Sanader to objavio momentalno je frknio. Jel se sječate toga?
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...ih-fondova-vlada-planira-krpati-proracun.html

Sanader u prdekanu, SDP na vlast. Bank loves you. You give money to bank ;)

Z

zeleno zagorje

Guest
G. Daruis, ne možete fiksirati cijene i proizvoditi koliko hoćete jer nema toliko novca da se to plati. Svi ekonomski bacači magle se prvo zakvače za to što bi novcu pala vrijednost. Kao da drugoj robi koja rodi ne padne vrijednost? Samo kaj je novac lako stvoriti, a nije lako pokrenuti uništenu industriju i radna mjesta. Vjerujem da nekim koji masno zarađuju više vrijedi novac nego da svi sumještani imaju posao i pristojan život. Ali takvih je zbilja malo i mogli bi mi i bez njih. Ima država gdje novac ne bi smanjivao vrijednost pa neka tamo idu raditi.
e dečki dečki , mi smo ovdje postali ko prava sabornica, možeš se naljutiti kad zaviriš u ovu temu isto ko da sabor pratiš,želim vam slatku i mirnu noć za mene je ovo već previše , to je isto ko u onom vicu kad je ivica objasnil tati što je politika , jeste to pročitali

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Da i nismo u EU to bi opet bilo nemoguće (reforma financijskog i bankarskog sustava), to je nama u mentalitetu. Prvi bi prigovarali gore navedeni sindikati :lol:

To što imamo ..diote za sindikalne vođe je poseban problem. Onda imamo i fah....iote na ekonomskim fakultetima. I ako kruna svega imamo ..umne političare koji o svemu odlučuju. A da ne govorim da običan puk ne može ili ne zna da uzme papir i olovku i da stavi ovu računicu iz primjera na njega pa da mu postane sve jasno.

Evo pa i kad se lijepo vidi iz primjera u čemu je osnovni financijski problem u državi, ne može isprani mozak prosječnog čovjeka uopće to prihvatiti već ponavlja mantre političara i ekonomskih "stručnjaka".

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
opet ja gledam i gruntam...
interesantan je onaj primjer s šumarom, ali i manjkav...ipak on nešto privređuje...
no ono kaj mi je palo na pamet čitajući koka, nije riješenje u povećanju proizvodnje.
naime, kad imamo veliku proizvodnju nečeg, da ne kažem hiperprodukciju, cijena tog proizvoda padne, pa imamo kontraefekat.
zar nebi bilo pametnije definirati točno cijenu nekog proizvoda, fiksirati ga uz nešto i onda proizvoditi?
možda jednu stvar fiksirati na tri, pet, deset drugih, i tako dobiti cjeloviti sustav vrijednosti u kojem bi svi funkcionirali bez poremećaja na tržištu?
jer ovak imamo klizanje tečaja (ko je imo kredit u švicarcima taj to dobro zna),
a imamo i klizanje cijena (radim povrće pa su tu stalne fluktuacije gore-dolje).
što sam izostavio i zašto se ovako ne radi?:scratch

Daj Bože da hiperproduciramo bilo što, osim pokvarenih političara i metoda kako izigrati zakone, u tome smo već sad prvi:lol: Izvoz je rješenje, a da bi mogli izvoziti, moramo proizvoditi.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
čiko; kaže:
I onda bi svi navalili proizvoditi taj proizvod (imaju unaprijed poznate parametre) i opet bi došlo do poremećaja na tržištu i belaja :roll:
I da ograničimo proizvodnju tog proizvoda na ograničenu količinu (npr da se proizvođači javljaju na natječaje za dio te količine) opet bi došlo do poremećaja, ali između nas samih (čitaj opet naš mentalitet)

Nikad na zelenu granu...:madmana:

ne pričam o samo jednom proizvodu, nego o SVIM proizvodima i uslugama.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
e dečki dečki , mi smo ovdje postali ko prava sabornica, možeš se naljutiti kad zaviriš u ovu temu isto ko da sabor pratiš,želim vam slatku i mirnu noć za mene je ovo već previše , to je isto ko u onom vicu kad je ivica objasnil tati što je politika , jeste to pročitali

Pa zar niste htjeli objašnjenje zašto niti smanjenje niti povećanje poreza ne može riješiti problem. Lijepo sam vam napravio grubu računicu pa vi sad vidite.

Negdje u 1. mjesecu je na NU2 bila Milanka Opačić i onako nasmijana je rekla da će prvo snimiti situaciju i reći narodu koja je situacija. Napisao sam joj e-mail i rekao da su se malo precjenili i da Milanović neće moći ostvariti obećanje iz izborne noći "Nećemo vas iznevjeriti". Ovaj primjer gore je dokaz da je lagao. Plan 21 ne otklanja niti jedan temeljni problem financijske i gospodarske krize.

A to je u biti pozadina anketnog pitanja: Da li znate procijeniti programe stranaka. Možete svaku stranku pitati kako će riješiti problem države sa jednim stanovnikom i zatim to proširiti na državu sa 4 miliona stanovnika. Iz odgovora ćete odmah znati da li su oni uopće sposobni shvatiti o čemu se radi ili samo žele glumiti da nešto rade kad su na vlasti.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
ne pričam o samo jednom proizvodu, nego o SVIM proizvodima i uslugama.

Skoro da ste na pravom putu. Kontrola rasta cijena mora biti jedan od oblika spriječavanja razvijanja inflacije. Dizanje cijena dok se ima pristojan profit je put u obezvređenje novca. Time se drugima nabijaju troškovi i želi ugrabiti veći dio kolača (emisije novca države).

Međutim, ako bi svi ljudi (i firme) pokrili troškove i imali neku malu štednju, očigledno je da vam treba dotok novca i to bez duga. Sve to piše u osnovama moderne monetarne teorije.

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
jer nema toliko novca da se to plati
Kako je rekao jedan rođo, "inace moj dobar prijatelj:rolfer:"...novca ima, ali nema. Prva pomisao je bilo ovo :scratch

Da pojasnimo što je rekao. Novca ima dovoljno, samo problem počinje od nas samih. Svi mi nastojimo nekoga zajebati (državu, kupce, prodavače, sve ostale itd.itd.itd.) Da svi radimo po pravilima pravedne trgovine ili kako se to već kaže...mi nebi imali problema. Npr. kafić koji je cijeli dan pun na kraju dana prijavi promet od nekih 100kn, moš' mislit koja svota :shock: Toga ima i u poljoprivredi i svim ostalim djelatnostima, proizvodnim, uslužnim...
Zbrojimo sve takve slučajeve u HR (i još unazad 10-15god) pa se dolazi do lijepe količine kuna. Kolika je nelikvidnost? 40milijardi? Da su sad ti novci u proračunu nebi bilo nikakvih problema...

Recite što hočete ali ovo je problem broj 1 kod nas, kultura neplačanja i ostalo vezano uz to. Zbog toga nam je ovako u državi

Znate onu priču...
Tko je prvi pokušao varat na porezu u Kanadi? Hrvati, tko drugi?!? :lol:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Skoro da ste na pravom putu. Kontrola rasta cijena mora biti jedan od oblika spriječavanja razvijanja inflacije. Dizanje cijena dok se ima pristojan profit je put u obezvređenje novca. Time se drugima nabijaju troškovi i želi ugrabiti veći dio kolača (emisije novca države).

Međutim, ako bi svi ljudi (i firme) pokrili troškove i imali neku malu štednju, očigledno je da vam treba dotok novca i to bez duga. Sve to piše u osnovama moderne monetarne teorije.

po meni je očiti problem u štednji, jer dolazi do povlačenja novca iz opticaja.
kad bi imali fiksne odnose proizvoda tj. robe, nebi trebalo držati štednju u novcu, mogle bi to biti i neke robne zalihe, ali uz toliko uređeno tržište u kojem bi se u svakom momentu znalo čega ima i koliko na zalihama i gdje bi se proizvodilo po utvrđenim kvotama.
ubrzanim kolanjem novca nebi dolazilo do zastoja u dostupnosti novca, i čak nebi trebalo ići u štampanje jer ima x proizvoda koji nestaju konzumacijom, spaljivanjem ili nekim drugim načinima i ne predstavljaju povećanje vrijednosti ukupne proizvodnje.
jednostavno ono što se dnevno potroši trebalo bi biti dostatno da osigura svjež i slobodan novac u opticaju.

eto kad seljaku daš da dela monetarnu politiku...:rolfer:

Z

zeleno zagorje

Guest
kad bi imali fiksne odnose proizvoda tj. robe, nebi trebalo držati štednju u novcu, mogle bi to biti i neke robne zalihe, ali uz toliko uređeno tržište u kojem bi se u svakom momentu znalo čega ima i koliko na zalihama i gdje bi se proizvodilo po utvrđenim kvotama.
ubrzanim kolanjem novca nebi dolazilo do zastoja u dostupnosti novca, i čak nebi trebalo ići u štampanje jer ima x proizvoda koji nestaju konzumacijom, spaljivanjem ili nekim drugim načinima i ne predstavljaju povećanje vrijednosti ukupne proizvodnje.
jednostavno ono što se dnevno potroši trebalo bi biti dostatno da osigura svjež i slobodan novac u opticaju.

pošto smo dobili porez na nekretnine pa možemo uvesti i porez na štedne uloge pa evo još malo priljeva u državnu praznu kasicu:pmislim da nas niti jedna vlada ili bilo koja stranka da dođe na vlast ne može izvuči iz krize bez proizvodnje i izvoza , a to nikako da nam krene ,oćito se puni samo burza rada

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Kako je rekao jedan rođo, "inace moj dobar prijatelj:rolfer:"...novca ima, ali nema. Prva pomisao je bilo ovo :scratch

Da pojasnimo što je rekao. Novca ima dovoljno, samo problem počinje od nas samih. Svi mi nastojimo nekoga zajebati (državu, kupce, prodavače, sve ostale itd.itd.itd.) Da svi radimo po pravilima pravedne trgovine ili kako se to već kaže...mi nebi imali problema. Npr. kafić koji je cijeli dan pun na kraju dana prijavi promet od nekih 100kn, moš' mislit koja svota :shock: Toga ima i u poljoprivredi i svim ostalim djelatnostima, proizvodnim, uslužnim...
Zbrojimo sve takve slučajeve u HR (i još unazad 10-15god) pa se dolazi do lijepe količine kuna. Kolika je nelikvidnost? 40milijardi? Da su sad ti novci u proračunu nebi bilo nikakvih problema...

Recite što hočete ali ovo je problem broj 1 kod nas, kultura neplačanja i ostalo vezano uz to. Zbog toga nam je ovako u državi

Znate onu priču...

Mislim da ste u slijepoj ulici. To je sporadičan problem. To je kao da kažete da će vas miševi totalno uništiti jer će vam pojesti proizvode. Samo u primjeru sa miševima ste prvo proizveli, a onda je neko pokrao. A u ovom primjeru je sve stalo jer nema proizvodnje i nema se što krasti.

Zaboravite što je bilo pokradeno. toga će uvijek biti. Znači da jednog dana netko uništi sve podatke o našim novčanim stanjima, mi bi propali načisto jer ne bi mogli stvoriti novac? A to je prva stvar koja vam pokazuje da nešto ne valja. Ovaj sustav ne može krenuti sa mjesta. Ako nema novca i posudite 100 kn od HNB-a, a on traži 109kn na kraju godine, jasno je da nema šanse da stvorite tih 9 kuna za kamate. isto vrijedi za bilo koje polazišno stanje novca. Da bi vratil dug, morate da posudite još više. I tako u nedogled, dok hnb ne kaže: Sad plijenim sve.

Novaca ima, ali je u rukama onih koji imaju troškove manje od prihoda. I oni to nastoje zadržati i ulagati samo tamo gdje će to tako biti. Prema tome, oni koji imaju novac, u stvari žele da ga imaju još više i cijelo vrijeme rade da ga izvlače iz svih drugih. Zaključak je da ne možemo računati na taj novac. Jer se njegovim korištenjem obično napravi još veći trošak (a da je drugačije, imaoci novca ne bi imali taj novac).

Prema tome, bogataši nisu subjekti na kojima se u sumi očekuje ostvarenje novčanog profita, nego novčanog gubitka. A to vrijedi i kada im se povećaju porezi.

Moj zaključak je da vas je kolega malo varao velikim brojevima ne vodeći računa kako se taj novac našao u nečijim rukama.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696

Točno ste zaključili da je štednja problem. Ali ona nije problem ako gledate ljudski život. Na početku štedite, ulažete, a u mirovini trošite ušteđevinu. Sjetite se da je RH ogromne novce uzela od MIO osiguranika još kada je počeo rat.

Ovo je ključan zaključak i činjenica. MIO fondovi su i uz inflaciju nakumulirali velika sredstva. A koje je vaše objašnjenje? Danas imamo puno manju inflaciju, a mio fondovi nemaju novca. Imaju samo papire na kojima piše da će im država nešto isplatiti, kao i dionice nekih firmi koje su također spiskale novac.

Objašnjenje je jednostavno. Država je ranije imala emisiju novca i mio fondovi su dio te emisije pohranili i imali za mirovine.:idea:

Današnji mio fondovi su osuđeni na propast. Ne zbog broja umirovljenika, nego zbog toga što profit koji se izdvaja za mio fondove dolazi od nečijih kredita (još većeg duga). Tako nikako u sumi ne možemo biti u pozitivi premda cijelo vrijeme ulažemo svoj radu u to. To je čista kamatarska ideologija - kad posudiš pare, ti mi postaješ vječno dužan.

Štednja nije problem jer ona mora ostati da bi mogli kupiti robu koja se iz dana u dan povećava po ponudi (npr. nekretnine, zlatnici od zlata iz Mure, itd.) I ne mora sav novac biti u pokretu. Kao što nije ni sva vrijednost u zemlji u prometu.

Osim toga, svako povećanje ponude roba bi tražilo povećanje brzine kretanja novca. Što znači da bi povećanje standarda bilo tehnički nemoguće uz konstantnu količinu novca. Ili će novac kolati brže ili će roba vrijediti sve manje. A deflacija je obično poticaj da se počne štedjeti, a ne trošiti.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Joj kad uskoro kod nas puknu mirovinski fondovi a jooooooj. JUlažu u HR gospodarstvo iz novca naših mirovina, a kupuju portfelj od banaka koje su im skrbnici, jednostavno rečeno bankari si našli kupca za napirene cijene, a joj kad to pukne. Kad je Sanader to objavio momentalno je frknio. Jel se sječate toga?
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...ih-fondova-vlada-planira-krpati-proracun.html

Sanader u prdekanu, SDP na vlast. Bank loves you. You give money to bank ;)

Mio FOndovi će puknunti ionako. MIO sustav će biti održiv tako da se dob za mirovinu podigne iznad prosječne životne dobi. Tako će se nedovoljna uplata kompenzirati prirodnim odumiranjem korisnika. Već sam napisao zašto se u državi sa ekspanzijom novca preko kredita MIO fondovi ne mogu održati. MIO fondovi nemaju kud ulagati novce. Firme u državi su u jednoj vrsti pokera gdje najlošije bankrotiraju. Tako se gube i novci koji su uloženi u njihove dionice, ali i uspjeh MIO fonda gradi na neuspjehu dijela gospodarstva. A taj neuspješni dio gospodarstva uvijek mora biti da bi se pojavio uspješni. (Država ima deficit u vanjskotrgovinskoj bilanci)

Ovo što je sada vijest da će vlada iskoristiti novac iz naših mirovinskih fondova, a njima ostaviti papire na kojima piše koliko su dužni sa kamatama me podsjeća na film "Glup i gluplji 2". Slika lijepo pokazuje kako se odgovorno koristio posuđeni novac.

thumb

A kada se sjetimo njihovog auta kupljenog posuđenim novcem, to podsjeća na naše političare i dužnosnike koji kupuju sportske pile.

IMG_0446-7.jpg

Posljednje uređivanje:
I

Ivicab

Guest

Znate onu priču...
Čiko - Koja si ti naivčina. Postavite stvari ovako: Država se zadužuje za deficit proračuna i vanjsko trgovinski deficit, a porezi se prikupljaju za vraćanje dugova, ne za unutrašnje potrebe. U ovom slučaju ljubav prema domovini se ne iskazuje plaćanjem poreza, jer je držva tlačitelj i ugnjetavač koji umjesto da daje društvu samo uzima i cijedi zadnju kunu i oduzima svu imovinu. A za koga , za privatne vlasnike banaka koji nas zadužuju, a mi se uopće ne bi trebali zaduživati nego balansirati uvoz= izvoz i za deficit proračuna štampati vlastiti novac bez kamata i bez potrebe vraćanja glavnice privatnom debelom vlasniku banke koji ne stvara nikakvu vrijednost nego ima moć stvaranja i distribucije novca, a ima je zato šta mu je Hrvatski sabor 1994 na čelu sa Škegrom i Valentićom dao tu moć. Oduzmimo tu moć bankama i dajmo je narodu.

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Moj zaključak je da vas je kolega malo varao velikim brojevima ne vodeći računa kako se taj novac našao u nečijim rukama.
Niste shvatili poantu smajlija :rolfer:?
Bolje da ne znaš tko je onu nebulozu rekao, buduća zemlja znanja sa profesorima "punim znanja" :madmana:

Čiko - Koja si ti naivčina.
Ma nemoj mi reč nisam znao :weedman:
U ovom slučaju ljubav prema domovini se ne iskazuje plaćanjem poreza,
Stara poslovica kaže da se u životu mora samo umrijeti i platiti porez ;)
Oduzmimo tu moć bankama i dajmo je narodu.
Samo je daj narodu, bit će još gore nego sada :rolleyess:
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=e_FUsu3U8o8[/YT]

Z

zeleno zagorje

Guest
gdje su se skrili naši financijski savjetnici foruma , mlijekom se zalijeva sve što se stigne ,prosvjedi ,sve loše,danas mi je npr. HPA poslala račun za evidenciju stada ovaca i koza i pišu u slučaju neplačanja naplačuju kamate , a neznam da li su ikome platili po ugovoru za sudjelovanje na sajmu u Gudovcu , možemo i probiti iznose , ali tražiti naplatu a svoje nisi podmirio , da li to ima smisla ,Hrvatska je hrvatska ,ko i uvijek tako i sada

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
imam ja susjeda, čovjek bi reko da je malo lud, onak je sav sfrfljan, ali kad su mu htjeli nakačit markice kravama i svinjama nije dao...
sad se zaletavaju svakakvi inspektori u štalu, al on nema ni OPG, nit životinje imaju markice i niš mu nemreju, štoviše tu i tamo bježe glavom bez obzira iz njegovog dvorišta...jes da im on pomaže držeći roglje i trčeći za njima, ali čovjek se neda j....
a selo misli da je on lud...:finga:

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
imam ja susjeda, čovjek bi reko da je malo lud, onak je sav sfrfljan, ali kad su mu htjeli nakačit markice kravama i svinjama nije dao...
sad se zaletavaju svakakvi inspektori u štalu, al on nema ni OPG, nit životinje imaju markice i niš mu nemreju, štoviše tu i tamo bježe glavom bez obzira iz njegovog dvorišta...jes da im on pomaže držeći roglje i trčeći za njima, ali čovjek se neda j....
a selo misli da je on lud...:finga:

izgleda da je jedino on pametan!!on njih ovako :axe::axe::axe:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Nema nama koristi od raznoraznih debata kad je situacija u cijelom svijetu sve gora,veči dio svjetskog novca je u rukama pojedinaca koji samo žele tu količinu još uvečavati,jedino riješenje je samo oduzimanje toga novca i te pojedince iseliti na Mars,kod nas u Hrvatskoj je največi problem što smo iz socijalizma gdje je vrijedio jedan zakon uletjeli u taj nesretni kapitalizam u kojem nisu svi imali iste uvijete u poslovanju ,tj. KRAĐI,tj.pretvorbi,jer evo kod mene u selu ima jedan kum koji je 90 tih vozio konjska kola,a danas ima oko 1 milion eura,nekoliko kuča i advokate za svaki oblik kriminala,za takvog i njemu slične jedino je riješenje ,

Uploaded with ImageShack.us,jer svuda to kažem ako me ikad netko pritisne da mi bude htio uzeti nešto što sam stekao svojim radom Ubit ču ga kao bijesnog psa,sljedeći izbori kod nas glasam samo za socijalističku stranku ovi ljevi,desni,patrioti to sve pod metlu i u najdublju čatrnju:vragek::vragek::vragek:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh