Evo čistim temu i što više čitam te postove to mi više izgleda kao politiziranje i istresanje žuči. Hrpa paušalih mišljenja o tome tko je lopov i tko je lopov kao što je i onaj prije bio.
Molim da mi se odgovori kud to vodi... ja nabacim nešto što ne valja, a onda još 20 komentara o tome kako nam ne valja i kako su oni neki lopovi...i tako ukrug. Koji je smisao toga?
Iz mojeg iskustva polarizacije tog tipa ne funkcioniraju u praksi....ništa se ne mijenja osim što gubimo vrijeme u žalopojkama.
Ako ima neki prihvatljiv razlog zašto da ostavim ovu temu unatoč zabrani politiziranja na forumu, slobodno mi napišite...ja ga ne vidim.
Hvala zaja na trudu da očistiš temu od prepucavanja koji je političar ili stranka bolji. Ako već mislite imati neku temu o politici, to bi mogao biti chat ili razgovor. Jer o politici skoro pa nema potrebe čuvati raspravu.
Ovu temu sam otvorio prije 11 godina radi dijeljenja ekonomskog znanja koje svima nama treba. Jer samo s znanjem prestajemo biti ovce za šišanje.
Politika je u biti ekonomija zajednice. Ali samo bavljenje političarima, a ne ekonomijom je promašeno. Jer ako se bavimo političarima, očigledno je da smo sami nesposobni (bez znanja) pa očekujemo da nam netko drugi donosi rješenja za naš boljitak i tada lomomo koplja koji je politički igrač bolji.
Ali nama ne treba rasprava o političarima i strankama jer to pokazuje našu inferijernost. Mi smo samo promatrači događanja i navijači nekog tima.
Zbog toga sam i radio mnogo analiza programa političkih stranaka jer je program bitan, a ne ljudi. I glavni smisao teme je prepoznavanje dobrih ekonomskih programa kao i prepoznavanje loših. Dobar ekonomski program je najvažnija stvar u razvoju nekog društva. U ovoj temi sam ukazao na mnoge ključne ekonomske zakonitosti koje vladaju ekonomijom od kojih su mnoge skoro pa nezamjećene.
💥 Evo npr. svi smo čuli za je podizanje kamata za iznos inflacije i mislimo da je to ok. Ali nije jer, ako banka u uvjetima inflacije podigne kamatu, njen realni profit ide višestruko gore. I o tome se ne uči na ekonomskom fakultetu. Ali je praksa pokazala da je moja računica točna. Profit banaka je jako skočio. Ovo je još uvijek aktualno jer su kamate i dalje povišene. I upozoravao sam forumaše da se s više opreza odlučuju za kredite koji imaju kamatu uvećanu za inflaciju. Takvi krediti možda nisu opasni za neke pojedine poljoprivrednike, ali ako se to s vremeno prihvati kao uobičajena praksa, moglo bi se mnogima obiti o glavu u obliku bankrota.
Ovu temu preporučam da pročita od početka svatko tko želi malo dublje ući u ekonomiju zajednice i shvatiti na koji nas način netko drugi iskorištava preko nametnutih ekonomskih pravila.
Također, anketa je pokazala da mnogi ljudi "misle" za znaju procijeniti, da mnoge ne zanima, a da tek manjina zna da ne zna procijeniti ekonomske programe i da bi bilo dobro da nauči.
Prema tome tema ima opravdanje da opstane jer je dobar izvor znanja za sve koji zbilja žele znati više. Da pače, iz ove teme može se naučiti bolje njego na ekonomskim školama.
Također molio bih forumaše da ne politiziraju temu jer mi se čini da je to pokušaj da se admine "usmjeri" u smjeru brisanja teme. Tj. to gledam kao neku vrstu ne samo sabotaže ove teme, nego sabotaže boljeg života svih nas.