po meni je to u redu..vele kriza u državi a kafić na svakom ćošku i sve puno a sam sam doživio nebrojeno puta da nisam dobio račun..pa zašto bi oni bili pametni i zarađivali a mi ostali sve plaćali..reda treba biti u svakom segmentu drštva pa tako i u odvjetničkim uredima..
Vjerujem da većina ljudi JEST za to da se uvede rede.
Makar će malo zvučati blesavo: ali ako bi pomoglo,dugoročno za što bi se reklo opći boljitak...ja sam spreman sutra početi džabe raditi 3 mjeseca bil što za državu...ako treba kopati kanale,može...štemati,vući plug za konjom, zidati,žbukati,lijepiti pločice,visiti na krovu,voziti nekoga...što god...neću crknut od gladi.... i vjerujem da bi 90% ljudi u Hr pristalo i na ovakva ekstreman odricanja za opću korist no da to poslije urodi plodom.
Da se ne dogode neke stvari poput onoga da Rusi odustanu od građenja plinovoda preko Hr i idu preko MAđarske.
Koliko je samo na tome izgubljeno ?
Koliko bi ljudi iz Hr radilo na tome ? Zaradilo plaću ? Koliko bi samo pojeli za gablec/marendu ? Mislim da bi par milijuna kn ljudi pojedi samo u salami i kruhu za najgori gablec/marendu a gdje je još gorivo.
Država ispusti dobit od dopinosa,PDV-a i raznih trošarina ali i pomoć nezaposlenima od kojih barem nešto njih radilo na tom projektu.
Osim toga i kad taj posao bude gotov netko mora biti fizički kraj tog sustava i paziti na njega,održavati,servisirati ga itd.
Ne smijem konkretno pisati ali kako godinama radim za razne državne ustanove,ministarstva,urede itd ne mogune vidjeti neke stvari s kojima se slaže i 99% njihovih zaposlenika.
Šta reći na ovo: imam ugovor s jednim od njih za dosta veliko renoviranje,dobiveno na javnom nadmetanju. Tijekom radova normalno da svi gledaju i zanima ih što će biti i kako....i onda jednom dođe čovjek koji je u jednoj od njihovih ajmo to reći "izdovojenih" poodiona ili poslovnica (makar nije doslovno tako) i predmanom pita glavnu osobu za radove: šta je sa onim wc-om u objektu X ? Jel će biti šta od toga?
On dobije odgovor da nema novaca za to.
Veli on da u par godina nemogu namaknuti novce za to i pita me preed tom osbom koliko to košta...ja velim ... par tisuća kn. I opet mu kaže da NEMA novaca za to. Na što on s pravom kaže a od kud ima novaca za ovoliko skupih auta (u krugu barem 40 skupih auta).
Prije su imali kombije kakav ja imam i stvarno nema zamjerke, a nova tura je došla gotovo duplo skupljih... što je najgora stvar...i sami oni kažu da prethodni kombiji nisu imali nikakvih problema i da je čak bilo bolje voziti ove sa prednjom vučom nego ove nove sa zadnjom vučom.
To je samo jedna od stvar gdje pare odu. Da ne spominjem(o) koliko ode novaca za vanjske suradnike i razne savjetnike.
Ne može se te ljude koji su npr u javnoj upravi istjerati na ulicu (makar su općenito javnost trn u oku) jer i oni moraju živjeti i ako ništa drugo i oni kupuju povrće ili kruh koji je od Hr pšenice i koju je uzgojio tu netko od vas s foruma.
To što ovi koji direktno proizvode u svim proizvodnim sektorima od poljoprivrede do brodogradnje ne mogu nositi na leđima toliko veliki broj uredskih ljudi,to je drugi problem koji netko (pametan) treba riještiti ali ne na način da se te ljude otjera na biro ili u prislinu mirovinu.
To što se tiče lokala...većina vlasnika unajmila nešto, zadovljili minimalne uvjete,ne trebaju dodatne edukacije, nema ulaganja u strojeve,kiše,tuče,mraza, nitratne direktivne itd i kažu kako je npr kg lješnjaka (to navodim kao primjer jer mene to zanima) nenormalno skup.
Pa ajd ti čekaj 5 godina do ozbiljnog uroda. njemu kad ne ide,zatvori olkal i zdravo đaci. A kad digneš nasad i nabaviš mehanizaciju - šta ćeš onda ?
1 kg kave Lavazza košta 180,00 kn i iz njega se dobije barem 120 kava i to je cijena od 1,5 kn (makar većina kupuje jeftinije kave) a tu kavu proda za barem 5 kn a čak i više. koja je to marža ? I onda još prikaže 20% prometa i žali se na trošak fiskalne kase.
Napisa ja cijelu čitabu a još sam niti P od poljoprivrednika niti V od voćara a tu sam na forumu ....