• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Evo priloga o kapitalizmu u EU. Obratite pažnju da Guste Santini počinje uviđati da je balans platne bilance države ključan za stvaranje financijskih problema. A taj balans se naravno može dalje gledati u manje dijelove svake države.

http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/...viranja-a-mediji-to-taje-nasim-gradanima.html

Razvijene članice eurozone nisu ukazivale na neodrživost politika zaduživanja manje razvijenih zemalja iz svojih interesa. Naprosto putem kredita manje razvijenim zemljama one su dinamizirale svoju proizvodnju i tako povećale, opravdano, blagostanje svojih građana. Danas je sasvim jasno zašto u maastrichtskim kriterijima nema mjesta saldu na tekućem računu platne bilance. Za razliku od proračunskog deficita i javnog duga o odnosima članice s inozemstvom nema niti riječi. Po mome mišljenju izostanak kriterija salda platne bilance i kriterija moguće razine inozemnog duga valja interpretirati kao dokaz da su sadašnjem stanju 'kumovale' sve zemlje, razvijene, vjerovnici, i manje razvijene, dužnici. Svi su imali prste u pekmezu, a kriza ih je uhvatila u tom i takvom stanju - ocjenjuje Santini.

Glavno je pitanje, zašto oni koji zagovaraju kapitalizam, ne zagovaraju i balansiranu trgovinsku razmjenu? Možemo reći da je to osnova fer razmjene. Pa onda neka se svatko takmiči tko je bolji.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Tko se boji komentara

Nakon što sam napisao komentar komentara dotični je nestao iz izbornika?! Slučajnost ili namjera?
Gospođo Košćak, vi ste zaključili da je privatizacija skoro svega baš to što nam treba. Međutim, Da li ste ikad pomišljali zašto nam dosadašnja privatizacija nije ni malo pomogla? Država što više privatizira ima sve više financijskih problema ili je to samo slučajnost? Prva stvar što zapada u oči je slijedeća:

Ako zbrojimo sve prihode svih ljudi i firme te oduzmemo sve sve njihove troškove, dobiti ćemo globalni profit u državi. Jel tako. A sad zamislite da država ima platnu bilancu sa inozemstvom u ravnoteži. Sad vi meni recite kako će u tim uslovima postojati globalni profit. Novac se samo seli sa računa, ali ne može nastati? Možete dići kredit, ali kako ga vratiti jer profit banke dođe uvijek kao gubitak, a ukupan globalni profit je nula. Znači da je kredit u biti ulazak u trošak. Rad i sve na otplati vodi realni sektor u gubitak, a dobitak banaka.

Pitanje je koliko možemo u tome monetarnom sustavu opstati? Privatizacije tu nije rješenje. Ona samo krpa manje rupe u proračunu države. Tko će pokrepati rupe koje nastaju kada neke firme ostvaruju profite. Tada sigurno mora biti osoba i firmi koje su gubitaši. Dakle, došli smo na to. Profitne firme se hane gubikom drugih. Probajmo sada sve gubitaše privatizirati. Da li će to što promjeniti? Mogu samo do sada profitabilni da smanje profit na nulu ili će i te nove privatne firme raditi sa gubitkom. Ne možemo se riješiti gubitaša sve dok nemamo dovoljan suficit u vanjskotrgovinskoj platnoj bilanci ili dok ne počnemo emitirati novac bez staranja duga.

Nije u redu da zagovarate modele koji ne mogu biti uspješni jer ih ubija pogrešna monetarna politika. Nakon što se promjeni monetarna regulacija, postati će jasno da je privatizacija nepotrebna. Potrebna je samo kvalitetna uprava. A to je razlika.
http://www.banka.hr/komentari-i-analize/tko-se-boji-privatizacije

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Sindikati su korisni kao i Vlada

Htio bih samo skrenuti pažnju da nije sve onako kako se čini. Možete ovaj tekst nazvati manipulacijom činjenicama ili dokazom da nam je sindikalni pokret zapravo zapao u slijepu ulicu.

Domet sindikalnih prosvjeda 2013.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Tko je u dilemi da nije bilo pljačke u Hrvatskoj neka pogleda svjedočenje Domagoja Margetića u EP o pljački:

[YT]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IzkSjogx1hE[/YT]

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=C7lvsZFBxDo[/YT]

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Rekacija na sindikalne prosvjede je iznjela i jednu istinu na vidjelo

Nakon što sam jučer uputio e-mail da bi neuvrštavanje emisije u slušaonicu značilo i cenzuru izgovorenih misli, danas se dotična emisija može preslušati (nakon što su otklonjene tehničke poteškoće, ). Obratite pažnju što je Ljubo Jurčić rekao (20. MINUTA:

"Ma, ne. Ja mislim da se ovdje radi prvenstveno o neznanju. Kad gledam ponašanje hrvatske Vlade. Tamo Slavko Linić jedini radi. TO isto kao da u poduzeću radi jedno blagajnik. I sad blagajnik vidi da nema u blagajni novaca. I on sada viče: 'Nema novaca, nema novaca. Dajte novce.' Nitko ne pita šta radi proizvodnja. Šef proizvodnje, nabave, prodaje, ljudskih resursa, itd. On čak, po svom ponašanju zbog situacije, zapravo nije direktor financija. Direktor financija može raspoređivati sredstva. To je jedno. Drugo, ovo što je rekao kolega Grčić, mislim isto nije korektno. Osoba privatna, fizička, građani, poduzeća ne može stvarati novac. Država ima suverenitet da može stvarati novac. Novac tko proizvodi? Proizvodi država. Za koje potrebe? Za potrebe države. Mi smo se toga odrekli. ......."
Omakne se Jurčiću da kaže istinu. Međutim, to kao da uopće nikoga ne brine, kao i posljedice koje slijede iz toga.

http://radio.hrt.hr/aod/download/21878/

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Iz neznanja možete ostati bez kuće i stana??

Danas doznajem da se radnici odgovorni za uplatu doprinosa i poreza na plaću i iz plaće te da im država može sjesti na imovinu. Doznao sam i da banke ne kontroliraju točnost uplate doprinosa te je moguće da vam poslodavac pogrešnom uplatom u roku nekoliko godina napravi dug zbog kojeg možete ostati bez stana ili kuće. U svakom slučaju, zakonodavac je opasno pogodovao poslodavcima te su radnici ispali beskrajne krave muzare.

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Nostradurus si možda išo koji dan na festival subverzivnog filma u kinu Europa?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: Iz neznanja možete ostati bez kuće i stana??

Danas doznajem da se radnici odgovorni za uplatu doprinosa i poreza na plaću i iz plaće te da im država može sjesti na imovinu. Doznao sam i da banke ne kontroliraju točnost uplate doprinosa te je moguće da vam poslodavac pogrešnom uplatom u roku nekoliko godina napravi dug zbog kojeg možete ostati bez stana ili kuće. U svakom slučaju, zakonodavac je opasno pogodovao poslodavcima te su radnici ispali beskrajne krave muzare.

Molim? To neka direktiva ili što Odakle takve imbecilnosti, jel tko provjerava što se potpisuje i što se usvaja?

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Re: Iz neznanja možete ostati bez kuće i stana??

Molim? To neka direktiva ili što Odakle takve imbecilnosti, jel tko provjerava što se potpisuje i što se usvaja?

U zakonu stoje kazne za obveznika uplate, međutim nema definiranja koga će država ganjati za sumu koja nije uplaćena: http://www.zakon.hr/z/365/Zakon-o-doprinosima . Stoga se čini da će država rađe sjesti na imovinu radnika. A to je rekla i pravnica koja je govorila na radiju. Tu je link na pitanje koje sam postavio vladi: https://www.facebook.com/wwwvladahr/posts/384184885033914?comment_id=2317749&notif_t=like . I Vlada nije odgovorila. imate zakon koji je od početka ove godine i sami pronađite tko je dužan namiriti štetu. Piše samo da će se kazniti odgovorni. Međutim, to vam ostaje kao dug državi. Vi možete utuživati poslodavca, a država može utužiti i ovršiti vas. To sam čuo na radiju, a zakon pokazuje da je to moguće.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
kod nas treba mijenjati komplet vlast,zakon,pod obavezno otvoriti goli otok,:icon_hang::icon_hang:,za ovakve zakone i propise što naši biseri smišljavaju i izgon iz države bi bio jedan od uvijeta:icon_mrgreen::icon_mrgreen:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
1_Udruzenje.jpg

Tko to tamo vlada, a tko se sprema doći na vlast?

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Imperijalistički mediji uzvraćaju udarac

http://www.tportal.hr/komentari/komentatori/260019/Cemu-sindikati-u-zbrkanom-vremenu.html - komentar NIKICE GILIĆA

Ne znam što bih rekao nego da nas tekst članka pokušava uvjeriti da samo političari imaju mozak da nas izvuku. Dakle, sindikati nemaju mozak i ne trebaju razumjeti greške političara i zahtijevati točno određene ekonomske promjene. Da li mi zbilja trebamo takve sindikate koji bezglavo štajkaju? G. Nikice, da li ste to htjeli reći? Da nam treba kaos bez rješenja? Domet sindikalnih prosvjeda: advance.hr/glasnost/t/A2fu7gXaBR/

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Tko to tamo vlada?

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=UPRqfK5m5h4&feature=player_detailpage[/YT]

Pavuna o organiziranom uništenju - prije par godina.

Posljednje uređivanje:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Teret krize se prenio uglavnom na radničku klasu

http://www.h-alter.org/vijesti/europa-regija/mmf-brine-o-nepravdi

"Teret krize nepravedno se prenio uglavnom na radničku klasu", stoji u ocjeni Međunarodnog monetarnog fonda za Grčku

Rezultat je očekivan. Zamislimo da podijelimo ljude i firme u državi na 3 skupine. Prva skupina ima stalni profit i raste joj zaliha novca. Druga skupina ne uspijeva ništa uštedjeti, a treća radi sa gubitkom.

Kakav je dugoročni ishod ovih grupa? Ovi koji rade sa stalnim gubitkom će propasti i nakon toga prijeći u grupu koja radi bez gubitka (ne mogu dalje nastaviti gomilati gubitke). Ovi uz grupe koji dugoročno rade bez profita možda mogu pretendirati da se prebace u grupi koja radi profit.

Međutim, sada dolazimo na vezu između grupa. Sve ih vezuje novčani tok. Ovi bez profita su tu neutralci. Ovi sa profitom isti crpe iz grupe koja radi sa gubitkom i iz viška platne bilance sa inozemstvom.

A sad primjena na Grčku. Očigledno je da ovi sa profitom prevaljuju teret na one koji rade gubitak (radnike, firme gubitaši - opet radnici, državu), a pogotovo što Grčka nema suficit platne bilance (http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=145&c=gr&l=en).

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Poljoprivrednici u Indiji ruše rekorde

http://politika.hr/politicar-tjedna...-ruse-rekorde-prirodnim-nacinom-uzgoja-usjeva

Nakon što je u najsiromašnijoj indijskoj državi Bihar nedavno postignut rekordni usjev riže, pa je srušen rekord u uzgoju krumpira, a nedugo nakon toga postignut je rekord u uzgoju pšenice, poljoprivrednici su postali heroji i sve se više govori o organskom načinu uzgoja usjeva. Tako se organska metoda uzgoja pokazala superiorna prema drugim hi-tech metodama uzgoja. Ovi rekordi će sigurno pomoći ukloniti sumnju o niskim prinosima koji se uglavnom povezuju s organskim načinom uzgoja.

Možda niste čuli?

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Guverner opet zaziva MMF

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/262034/Trebali-smo-davno-sklopiti-aranzman-s-MMF-om.html

Iz današnje perspektive, vjerojatno bi se moglo zaključiti da bi bilo bolje da je već 2009. Hrvatska zatražila aranžman s MMF-om budući da bi to vjerojatno ubrzalo strukturne reforme, rekao je guverner Hrvatska narodne banke Boris Vujčić na konferenciji Hrvatsko tržište novca koja je danas počela u Opatiji.

Jel tko zna što su to "strukturne reforme" u njegovom govoru? To su otkazi, rezanje plaća, rezanje mirovina, rezanje socijale, rezanje u školstvu, rasprodaja državne imovine, privatizacije svega i na kraju sve to neće biti dovoljno. I što ćemo onda?

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Plan za daljnje demokratsko djelovanje

Evo kratkog plana mogućeg djelovanja za bolje sutra: Plan HJF:

1. Peticija da se smanji broj potpisa za referendum te produži dužina prikupljanja potpisa
2. Peticija da se stvori Hrvatski Javni Forum za svenarodnu komunikaciju sa svim političkim strankama te provođenje internetskih referenduma radi brzine i smanjenja troška (http://www.advance.hr/glasnost/t/PlNZs2iCx5/)
3. Djelovanjem svih nas na HJF-u (koji bi imao i ulogu provođenja internetskog referenduma) bi trebalo dokazati potrebu promjene politike (i Ustava)
4. Provesti referendum o promjeni politike prema zaključcima rasprave
5. Raspisati izbore za Sabor koji će provoditi izglasanu politiku.
--------
Plan je objavljen i na vladinoj facebook stranici: https://www.facebook.com/wwwvladahr/posts/434792536616847?notif_t=like

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
I mala djeca u Kanadi znaju što radi novac kao dug

BANKE NAS PLJAČKAJU ! GOVOR 12-GODIŠNJE DJEVOJČICE IZ KANADE - O DUGU DRŽAVE I POTREBI ZA NARODNOM BANKOM: Na ovom video isječku http://www.youtube.com/watch?v=Bx5Sc3vWefE 12-godišnja Victoria Grant, drži govor, čak i djetetu je sve jasno, da je u pitanju pljačka i muljaža.
Poslušajte, a ovdje je prijevod njenih riječi:
"Jeste li se ikada zapitali zašto je Kanada u dugovima? Jeste li se ikada zapitali zašto vlada prisiljava Kanađane plaćati tolike poreze? Jeste li se ikada zapitali zašto su bankari najvećih privatnih banaka postaju bogatiji, a ostali e? Jeste li se ikada zapitali zašto je bruto nacionalni dug preko $ 800 milijardi dolara? Ili zašto trošimo 160 milijuna dolara dolara dnevno za kamatu nacionalnog duga? To je $ 60 milijardi dolara godišnje! Jeste li se ikada zapitali tko je dobio tih 60 milijardi dolara?

Ono što sam otkrila je da su banke i vlada su u tajnom dogovoru s ciljem financijskog porobljavanja naroda Kanade.

S vama ću podijeliti tri važne točke, koje će, nadam se, izazvati dovoljno vašeg interesa kako bi nastavili vlastit istraživanje te brigu da uključimo vladu u zaostavljanje ovog kaznenog djela protiv naroda Kanade.

Prvo, ukratko ćemo ispitati Bank of Canada.

Drugo, vidjet ćemo kako bankarski sustav funkcionira i danas.

I na kraju, ja ću ponuditi održivo rješenje, te možemo zatražiti da ga vlada implementira, pomoću peticije.

Vrlo malo poznati lik u kanadskoj povijesti je Gerald Grattan McGeer. Bio je odvjetnik, saborski zastupnik i gradonačelnik Vancouvera. Njegov doprinos Kanadi je vjerojatno jedan od najvećih u našoj povijesti. On je zagovarao stvaranje Narodne banke Kanade čija je jedina svrha stvarati i upravljati kanadskim novcem. Ona je formirana na 3. srpnja 1934, u vlasništvu svih Kanađana.

Do 1970-ih, zbog nacionalne Bank of Canada, dug Kanade je održan na održivoj razini sve dok vlada odlučila stvoriti moderni bankarski sustav kojim nas pljačkaju. Pa kako su oni nas pljačkaju?

Dopustite mi objasniti kako naše privatne banke i Vlada rade danas: prvo kanadska vlada posuđuje novac od privatnih banaka. One ga posuđuju, i obračunavaju kamatu. Vlada tada povećava oporezivanje Kanađana, iz godine u godinu, kako bi se vratiti kamate na nacionalni dug koji eksponencijalno raste . Osim što rezultira inflacijom, tako ostaje manje pravog novca za ulaganje Kanađana u naše gospodarstvo, a pravi novac se koristi za punjenje džepova bankarima.
Vlada je također dala bankama mogućnost posuditi novac koji ne postoji u oblik kredita. Vi dobivate hipoteku, što doslovno znači smrtnu zalog "ili zajam, no banke vam ne zapravo ne daju novac. Oni pritisnu tipku na računalu i generiraju lažni novac iz ničega. Oni ga zapravo nemaju u svojim trezorima banaka. Danas, banke imaju samo 4 milijarde dolara u rezervi ali oni su posudile više od 1,5 TRIJLIJUNA dolara.

Da citiram Graham Towersa, svaki put kad banka daje novi zajam, taj kredit je stvorio novi depoziti- novi novac. Općenito govoreći, sav novi novac dolazi iz banke u obliku zajmova. Krediti su dug, a u sadašnjem sustavu svaki novac je dug.

Ono što je meni zanimljivo je i Isus koji je u Mateju 21 rastjerai mjenjače novca iz hrama, jer su oni manipuliranjem krali novac od ljudi. Privatne banke su baš kao i mjenjači novca u Mateju 21, oni oštećuju i pljačkaju novac Kanađana i njihovu slobodu, i moraju biti zaustavljeni.

Kako radi bankarski sustav?

U jednom sramotnom intervjuu je g. McGeer pitao gospodina Towers, "Možete li mi reći zašto je Vlada s moći stvaranja vlastitog novca trebala dati tu moć privatnom monopolu, a zatim posuditi od njih novac koji parlament može sam stvaratii, zatim na posuđeni novac plaćati kamate, pod cijenu nacionalnog bankrota???

G. Towers odgovorio: Ako parlament želi promijeniti oblik rada bankarskog sustava, onda je za to ovlašten.
Drugim riječima, ako kanadska vlada treba novac, oni mogu posuditi izravno iz Bank of Canada. Ljudi bi onda plaćali pošteno poreze kako bi novac vratili državnoj Bank of Canada, te bi novac od tog poreza bio zauzvrat ubrizgavan natrag u naše gospodarske infrastrukture, a dug bi se izbrisoa. Kanađani će opet uspjeti, s pravim novcem kao temeljem naše gospodarske strukture, a ne s novcem na dug.

Što se tiče, duga novac koji je dugujemo privatnim bankama, kao što je Royal Bank, banka Kanade mora jednostavno odštampati novac, i s nime isplatiti privatnu banku, te tako, pomoću nacionalne banke - otplatiti dug. . I da, imamo snage i zakonito pravo na to.

U zaključku, postalo je bolno očito, čak i za mene, za 12-godišnju Kanađanku, da smo prevareni i opljačkani od strane bankarskog sustava uz sudjelovanje vlade.

Što ćemo učiniti da se zaustavi taj zločin? Što ćemo učiniti kako bi se osiguralo da će slijedeća generacija živjeti slobodno i čisto od dužničke ekonomije koja ih je zarobila pomoću bankara?
Margaret Mead je rekla ovaj citat, a ja se nadam da ćete svi vi to zapamtiti: "Nikada nemojte sumnjati da mala skupina ljudi može promijeniti svijet. Doista, do sada su ga jedino oni i mijenjali. Hvala Vam."

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh