• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Ispiranje mozga - društvena poduzeća koja rade gubitke treba likvidirati

Teza je zanimljiva iz više razloga. Gubitak društvenog poduzeća koja proizvode potrebnu robu je više problem unutrašnje raspodjele i ne može se riješiti njihovom likvidacijom. Loše podešena unutrašnja raspodjela profita može na jednoj strani činiti jako profitabilna poduzeća, a na drugoj gubitaše. Ima tu i namještanja poslova kooperantima. Uvoz istih proizvoda ne može biti rješenje, ako se za toliko ne poveća izvoz. To znači da se proizvodnja može biti praktično neprofitabilna, ali da se gubitak može solidarno pokriti i time ne stvara dug. Najvažnija stvar u tome je da novac nije dug. Kada je novac dug i posuđuje se izvana, tada ekonomski nema smisla trošiti više na domaću proizvodnju. Međutim i tada je makroekonomski to manja šteta jer domaći proizvođač svoj prihod može (i trebao bi) trošiti na našem domaćem tržištu te poticati proizvodnju ostalih.

Uništavanje domaćih radnih mjesta u domaćoj proizvodnji zbog stvaranja gubitaka počelo je još od 80' godina, a vezano je uz posudbe novca od MMF-a. MMF je bio alat preko kojeg su se davali pogrešni savjeti sa ciljem da dođe do deindustrijalizacije i da nakon toga potpuno ovisimo o inozemstvu. Danas u slučaju rata u Hrvatskoj bi se umiralo od gladi jer nema vlastitu proizvodnju hrane. Slično nam se može dogoditi, ako prirodne katastrofe smanje svjetsku proizvodnju hrane. A prirodnih uvjeta ima. Znači stvar je organizacije i podjele profita u državi. Znaju to poljoprivrednici koji propadaju.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: Ispiranje mozga - društvena poduzeća koja rade gubitke treba likvidirati

Ove švabe mi ozbiljno piče po živcima :)
http://www.tportal.hr/vijesti/svije...imovinu-gradana-a-tek-onda-trazite-pomoc.html

'Namet bi bio u skladu s načelom odgovornosti država po kojem su porezni obveznici prvi jamci za obveze svojih vlada i tek se nakon toga traži solidarnost drugih država', navodi se u mjesečnom izvješću Bundesbanka.

Ja da jamčim imovinom za ova go*na i ona prošla???

Ni manje ni više nego 10%
Opciju oporezivanja imovine razmatrao je i Međunarodni monetarni fond (MMF) u izvješću u listopadu. Pritom su naveli kako bi za smanjenje omjera dugova na razine s kraja 2007., na uzorku od 15 zemalja članica eurozone, bilo potrebno uvesti poreznu stopu od oko 10 posto za kućanstva s pozitivnim neto bogatstvom.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Re: Ispiranje mozga - društvena poduzeća koja rade gubitke treba likvidirati

Ove švabe mi ozbiljno piče po živcima :)
http://www.tportal.hr/vijesti/svije...imovinu-gradana-a-tek-onda-trazite-pomoc.html

'Namet bi bio u skladu s načelom odgovornosti država po kojem su porezni obveznici prvi jamci za obveze svojih vlada i tek se nakon toga traži solidarnost drugih država', navodi se u mjesečnom izvješću Bundesbanka.

Ja da jamčim imovinom za ova go*na i ona prošla???

Ni manje ni više nego 10%
Opciju oporezivanja imovine razmatrao je i Međunarodni monetarni fond (MMF) u izvješću u listopadu. Pritom su naveli kako bi za smanjenje omjera dugova na razine s kraja 2007., na uzorku od 15 zemalja članica eurozone, bilo potrebno uvesti poreznu stopu od oko 10 posto za kućanstva s pozitivnim neto bogatstvom.

Ispada da kreditor nema rizik. Čemu onda visoke kamate?

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Novi promašaj Vlade! Najavljujem ga u naprijed

http://danas.net.hr/hrvatska/nema-vise-prastanja-vlada-otpusta-2000-radnika

Tko iz vlade ima snage staviti svoj život u zalog da će ove mjere dati rezultate? Tko bi barem desnu ruka dao da će ovo uspjeti?
Zadnjih nekoliko pitanja koja postavljam ostaju neodgovorena. Iskreno ću vam reći. Unaprijed vam previđam 99,9% da to nije nikakav ostvarivi plan, već čisto dobivanje na vremenu. Samo je pitanje sa kojim ciljem. Dajte malo razmotrite makroekonomski model u ovom primjeru:
-------------
Recimo, zamislimo da smo uspjeli sve vlasništvo nad tvornicama vratiti u ruke države i da sada veselo radimo. Država nam svima daje posao, ali i svi kupujemo u državnim dućanima i firmama. Sad dolazi logički problem koji je i danas prisutan, ali neinteligentnim sindikalnim vođama nije važan. A to je kako će ta vrijedna radnička klasa moći bilo što uštedjeti od svojih plaća? Pretpostavimo da je trgovina sa inozemstvom u balansu. Čim radnici smanje potrošnju, država će imati veće troškove od prihoda te će ići u gubitak. Ako država ne bi išla u gubitak, tada bi se moralo dogoditi da dio radnika idu u gubitak. Njima bi se trebala plijeniti imovina, ali se ne bi moglo naći novca da se to i plati jer je novac zarobljen u štednji drugih. Ništa od hepy end-a za radničku klasu?? Ne pomaže ni da se štednja daje kao kredit. Ako uspješne štediše i dalje štede novac za tu štednju ne može doći, nego od gubitka drugih radnika (i onih koji su možda digli kredite). Rješenje je da država dodaje dio novca u opticaj i pokriva manjak koji nastaje štednjom. Tako se smanjuje potreba da dio radnika mora ići u bankrot. Naravno, uvjet je i da se plaće ravnomjernije raspodjele. Time će se štednja omogućiti većem broju ljudi.
Pitanje koje se iza ovog krajnjeg primjera postavlja, što nam znači privatizacija i prodaja državnih poduzeća. Makroekonomski ne znači ništa. Poduzeća ne mogu prosperirati samim time jer su u privatnim rukama. Da bi prosperirala, mora postojati dotok novca bez duga za globalnu profitabilnost. I njega nema. Problem je u izostanku emisije novca bez duga, a kao rješenje je ponuđena privatizacija koja koliko vidimo također ne može kompenzirati nedostatak novca bez duga.
--------------
Ovaj primjer dokazuje da je akcija Vlade već sada PROMAŠAJ. Još jednom pišem P R O M A Š A J. I kad se ništa ne promijeni nitko neće odgovarati, a u naprijed vam je rečeno da je PROMAŠAJ. Pozdrav!

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
ono sto ja vidim kao amater je da vlada "prodaje stan da bi popravila auto"...a kada se auto pokvari nemas ni stana a ni auta...

mene samo zanima gledajuci za petrokemiju posto tamo radim,zasto nisu dozvolili izgradnju ruskog plinovoda kada je trebao ici kroz nasu zemlju,zasto su se morali potpisivati dugogodisnji nepovoljni uvjeti otkupa plina,te zasto smo imali najskuplji plin u regiji..???

rezultat toga je gubitak u poslovanju,visoka cijena proizvodnje=visoka cijena gnojiva,a to se losa odrazava na nasu poljoprivredu...

ps. jos nesto bi zelio znati,mozda netko moze objasniti,zasto npr UREA na svjetskom trzistu kada se prodaje npr po 300$/tona kod nas u trgovinama kosta 800$/tona?

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
ps. jos nesto bi zelio znati,mozda netko moze objasniti,zasto npr UREA na svjetskom trzistu kada se prodaje npr po 300$/tona kod nas u trgovinama kosta 800$/tona?

Ako je domaća proizvodnja, onda je to klasična shema funkcioniranja iz socijalizma: Doma prodaješ i radiš profit, a vani prodaješ ispod cijene, ali zato dobivaš devize. Kako je domaća tvornica već djelomično privatizirana, a devize nisu toliko teške za nabavu, ostaje samo jedan razlog: Domaće tržište proizvođaču služi za nabijanje extra profita ili spašavanje od bankrota. Otkrijte sami o čemu se točno radi.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
mislim gledam realno,koliko bi poljoprivrednici trosili gnojiva da su cijene povoljnije,da ju kupujem po 300$/tona,bacio bi pol tone po hektaru bez brige,ovak imam tonu za 4 hektara.zato i prinosi jesu smanjeni...a gdje je jos npk,itd...

ali idemo dalje,oporezivanje stednje,pa tko ce pametan stedit ako ce mu netko pokupit i tu jadnu kamatu koju daju,hebote na 70 tisuca kuna 700kn kamate u godinu dana,sramota...i onda nek uzmu 20,30 il 40% od toga poreza,nemas nista,svakako poticu stednju da boli glava...

kako ne smanje pdv i tako potaknu potrosnju..
bas me zanima da li ce gorivo biti jeftinije i registracija auta ako prodaju autoceste,ionako znamo da se iz goriva i registracije izdvaja novac za autoceste itd...
mos mislit,ode to u dzep nekom vidosevicu za "safari"

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Jeste li gledali Nedjeljom u dva? Jedna od boljih ako ne i najbolja emisija do sada. Drago mi je što ima još savjesnih i kvalitetnih ljudi za promjene, mislim na oba gosta.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Jeste li gledali Nedjeljom u dva? Jedna od boljih ako ne i najbolja emisija do sada. Drago mi je što ima još savjesnih i kvalitetnih ljudi za promjene, mislim na oba gosta.

Gledao sam. Drapao sam se od smijeha kada je počela priča o pranju love preko fiktivnih troškova. Znači, tak se to dela!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
To preko fiktivnih troškova je samo vrh sante...za male igrače.
Ima još načina ;)

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Efikasna borba za naša prava je moguća

Malo zadire u politiku, ali ima primjenu u poljoprivredi. Naime, svaka loša odluka vlade i u sferi poljoprivrede bi se mogla dati na ocjenu javnosti te na taj način bi mi mali mogli zaštiti svoj interes i prosperitet. Ova ideja ide ka tome da se štrajkovi i blokade izbace iz prakse jer bi imali znatno efikasniju borbu preko javne ocjene same javnosti što ona misli o određenoj odluci tj. da li smatra da je time javni interes oštećen i da se dogodilo pogodovanje nekoj interesnoj grupaciji.

Napisao sam jedan članak o političkoj korupciji: http://xreforma.wordpress.com/2014/02/04/politicka-korupcija/ . Prema mojoj ideji, protiv političke korupcije se može boriti primjenom direktne demokracije tj. kontrolirati rad zakonodavne, a možda i nekih drugih vlasti javnom ocjenom da li je nešto za ili kontra javnog interesa (zakon, ugovor, odluka) putem referenduma koje se inicira iz naroda.

Npr. ako netko smatra da je nešto protiv javnog interesa prvo ide sa ustavnom tužbom po odredbama sprečavanja političke korupcije i zaštite javnog interesa (dio zakona koji ne postoji i treba referendumima zahtijevati). Ako U.S. presudi negativno, može se pokrenuti referendum i izjašnjavanje same javnosti što ona misli o tome. Za to nam treba elektronički referendum i izmjene ustava i zakona.

Što je poanta: dolazak na vlast ne znači nužno da bi ostali i proveli sve mjere. On i traje. Za razliku od toga, preko referenduma se može doći u priliku da se zahtijeva ugradnja određenih demokratskih alata koji će vladajuću političku elitu u buduće učiniti nemoćnom protiv demokratske većine. Time se demokracija neće moći izigravati.

Ovo je samo jedna ideja. Uvijek razmišljam, da je ovaj smjer sigurniji i da će paralizirati loše poteze političara za sva vremena, a u odnosu na alternativu kao što su prosvjedi i štrajkovi. Naime prosvjed ne može biti toliko efikasan, koliko direktan utjecaj na odluke preko ocjene javnosti da li su one kontra njenog interesa i koji ima zakonske posljedice na onoga koji je te odluke donio.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Monetarna regulacija je uzrok najvećih problema u državi

http://www.advance.hr/vijesti/ekono...uzoj-recesiji-u-modernoj-svjetskoj-povijesti/

Treba tu dodati nešto što nije rečeno:
Iz ove reducirane veze "Deficit države = - Deficit financiranja " u biti slijedi da novčani profit dolazi od deficita, a ne od zaduživanja ili suficita sa inozemstvom. Naime, ove navedene stvari sugeriraju da se domaća valuta stvara jedino na ime pologa strane valute. A to je pogreška već u logici. Npr. da na svijetu postoji samo jedna država, ispada da ne bi bilo načina da se financira deficit proračuna te države jer nema druge države čiju bi valutu položili nakon posudbe da izdamo vlastiti novac.
--------
Druga stvar koja slijedi nakon ove ispravke je da svi profiti na svijetu dolaze od deficita proračuna svih država. Naravno, tu bi trebalo reći da se tu ne računa depozitni novac, jer banka kreditom nije stvorila novac, nego samo obavezu za njegovu isplatu (ako izađe iz banke). To znači da financiranje države preko kredita domaćih banaka u biti spada u idiotizam. Zašto bi država koja posjeduje C.B. davala posudbu banci, da bi zatim banka posuđivala državi? Bitna stvar je da postoji veza između ostvareno profita gospodarstva i stvorenog duga. A on glasi: dug za posuđeni novac raste za profit banaka od tog pusuđivanja. Točnije, koliko god profita realni sektor napravio u ovom monetarnom sustavu, uvijek će na kraju kada se svi krediti budu htjeli vraćali, faliti novca za zadržani profit koji su ostvarile banke. I po tome ispada da se krediti mogu vratiti tek kada banke rade sa gubitkom! Naravno, tada će se sav novac povući iz opticaja i nitko neće imati novac (zadržani profit).
---------
Rješenje ovog samoubojsvenog monetarnog sustava nudi MMT u svojim osnovama. Deficit države se mora pokrivati iz emisije novca bez stvaranja duga. Međutim, ako država stvara novac bez duga, tada se javlja problem regulacije. Tko je taj tko će reći koliko se novca smije dodavati. Zatim imamo problem stabilnosti cijena. Ali i dalje nismo riješili problem balansiranja trgovine jer država ne može raditi sa deficitom platne bilance, a da to na kraju ne dovede do teških financijskih, gospodarskih i društvenih posljedica. ... I na kraju, ako profit dolazi od deficita proračuna, tada oni koji imaju velik profit u biti imaju namjeru da uzmu veliki dio kolača. Pitanje nivoa cijena je pitanje raspodjele plodova rada na kojem se može raspravljati godinama jer se ono mijenja sa gospodarskim i tehnološkim prilikama. .... Čini se da je svijest prosječnog čovjeka stoljećima daleko da shvati da smo svi povezani u društvu i da financijski uspjeh jednih uvijek ima veze sa financijskim problemima drugih.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Zavrzlama. Recimo koji suicid proizvode hrvatski političari od početka neovisnosti.
Privatiziraju ili ti rasprodaju imovinu tj. smanjuju vlasničke udjele u tvrtkama. Smanjivanjem vrijenosti imovine smanjuju i prihode kao i dobit. Pošto su sami sebi smanjili prihode, moraju rezati troškove, pa nam tako smanjuju radnička prava, smanjuju nam pravo na zdrastvo, smanjuju pravo na besplatno školovanje i što je najvažnije moraju povečati POREZ!!! Tako samo sa 10% posto poreza na promet, pa preko poreza na dodanu vrijednost 23,24 došli na PDV 25%. Imamo skuplje troškove živote tj režije, više bolesnika i nemamo vojsku. Što imamo? Imamo vlade koje nam non stop govore da trebamo to i to napraviti jer tako traži EU, sad ne traži EU ali smo u tolikim dugovima da moramo slušati što kažu da bi nas još više zadužili, tj da bi dali novce za skupe i precjenite projekte, luksuzne aute, iparde, saparde i ostale trojanske konje. I tako fašisti nastavili gdje je Hitler stao, bez ispaljenog metka postali vlasnici svega i više od toga. Stoga dragi forumaš ako i dalje nemate muda izači na izbore i dati pišljivi glas makar i najmanjoj stranci onda ste zaslužili da vas se guzi dok god ne dođete pameti, a pamet nikada nećete pronaći zbog aditiva...

Hajde budimo realni :) Ako jedna republika kao što je Hrvatska sa svim svojim prirodnim bogastvima na raspolaganju, sa svom imovinom u nekeretninama, sa svim strateškim položajima u prometu, sa monoplom na struju, vodu i plin, bez troškova naoružanja i vojske ne može uspjeti u svijetu kao izvoznik? Kako onda privatni kapital koji je ne brojivo puta slabiji od države to može? Ili kako da jedna kompanija uspije izvesti godišnje 1000 niskopodnih tramvaja kad država nije u stanju održati vlastite firme u svom vlas ništvu i napraviti ih rentabilnim za dobrobit zajednice?O ćemu mi tipkamo?

Koliko je HDZ pridonjeo državi?
ZADUŽIO: ZARADIO:
Koliko je SDP pridonjeo državi?
ZADUŽIO: ZARADIO:

Mislim da su ovi konji spremni za klaonicu i da nam trebaju friški koji mogu nešto promjeniti...

Posljednje uređivanje od moderatora:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Nostradurus vrijeme je da mjenjaš oznake ;) U rat, rusija, njemačka, ukrajina, fašisti, slaveni ;)
Baš sam mislio otovoriti temu o nadolazećem svjetskom ratu ali kontam ipak je ovo poljoprivredni forum, pa da se manem toga. Iako se zna gdje idu cijene poljoprivrednih proizvoda u ratovima. No naletio sam na tako dobar članak da sam i sam vrtio baš sličnu tezu o fašistima u drugom svjetskom ratu i današnjim. Ovi današnji su dobro stojeći i dobro pozicionirani velikani koji svrshiodni dragim im švabama bez ispaljenog metka osvajaju sve što im treba. Puno su gori od onih za vrijeme drugog svjetskog rata. Eto spominje se i Monsato, ma bolji članak dugo nisam prošitao... Preneseno sa pravda.ru

Over one year ago, Silvio Berlusconi, Italy's billionaire media mogul and former Prime Minister, publicly declared that Benito Mussolini, Italy's fascist WWII-era dictator and puppet of Hitler's was a "good leader." Of course, the mainstream corporate-controlled Western media scarcely covered the story except as an interceding afterthought between celebrity stories of amoral behavior and more of latest "star"-worshiping "gossip."

Berlusconi is not the first and only major Western leader to publicly support fascist ideology with a sickening nostalgia that would seek a return to the "glorious" days of the past. Indeed there are many "civilized" nations in Europe such as Croatia, Estonia, and now the Ukraine that openly adore Hitler and have not come to terms with the past. It was just surprising that a leader/member of the "elite" from a much larger nation than neofascist postage stamp banana republics would openly endorse fascism. And now we daily witness the open celebration of fascist "heroes" such as Stepan Bandera in the Ukraine with scarcely any Western condemnation.

But this is now in vogue in the West. As one example, a fanatical effort is afoot amongst various pseudo-intellectual "scholars" to rewrite history and yet-again blame the Serbs for WWI based on the "evidence" that Gavrilo Princip (who was a Bosnian Serb) was supported by Serbia. Of course, whenever facts get in the way, they are just conveniently disregarded. Bosnia was illegally and viciously occupied by Austria after the Ottoman Turkish retreat from the Balkans. The homegrown Bosnian "Black Hand" organization comprised Bosnian Serbs, Bosnian Muslims, and Bosnian Croats and had little to do with Serbia but much to do with freeing Bosnia from illegal and brutal occupation. When Austria declared war on Serbia due to the assassination of Archduke Ferdinand, the Serbs handily defeated the Austrians and defended their territory, throwing the Austrian army out of Serbia.

That should have been the end of it with the Austrians retreating with their tails between their legs. But no, Germany had to step into defend Austrian "honor" and the Russians defended the Serbs which catalyzed and ignited WWI in Europe, ending the outdated and unfair social order based upon extreme wealth polarization. The goal of rewriting history is to make a new case for fascism's reemergence into the mainstream of political discourse.

Now, it seems, we returning to this world of extremes where a small group of "elites" exercise far too much influence and control all over the world via money. Money controls what news stories are broadcast and how they are distorted or even just plain concocted as we saw daily in the Western coverage of the Yugoslav civil wars where the lie told 1000 times becomes the truth. Money controls which candidates get the most public exposure and therefore which get elected.

Money controls politicians when they make their "decisions" to (e.g.) barbarically and illegally bomb Serbia at the behest of corporate oligarchs. Money also encourages traitors who sell out their own people and nation to the highest bidder as we have seen in Yugoslavia and the Ukraine. Such is the state of our world today.

When examined this way, it now becomes apparent why the fabulously (and in many cases illegally) wealthy "elites" would long for a return to fascism. They will be able to exercise far more control on the subjugated plebian populations of the world and sustain their parasitic existences on the unsuspecting hard working populations of the Earth indefinitely. This is why many members of the British aristocracy supported Hitler [1]. This is why Henry Ford was a Nazi sympathizer [2]. This is why George W Bush's grandfather (Prescott Bush) allegedly loaned money to the Nazis and aided Hitler [3-4].

Today, we see an all out effort to subvert and destroy America's democracy by controlling bought America's "leaders" to disregard our beloved Constitution and enact "laws" that remove our Constitutionally guaranteed freedoms. As we witnessed in NATO's barbaric and illegal war against the Serbian people, politicians act first and then let American ask questions later.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
The US is becoming so thoroughly corrupt that many Americans worry about an inevitable internal revolution because the politicians are no longer "of the people, for the people, and by the people" but "of the corporations, for the corporations, and by the corporations." Despite the valiant efforts of millions of Americans vis a vis Wall Street protests (e.g.), their will is not being respected and they are finding that fascism is creeping into the American way of life, which will ultimately destroy it as it destroyed Germany in WWII. As witnessed during NATO's illegal and vicious bombing of Serbia, Western leaders acted without any respect for international or even domestic laws (e.g. the War Powers Act of 1973) and get judicial cronies and the media to cover their tracks [5]. And then American leaders have the chutzpah and gall to condemn Russia for its efforts to protect ethnic Russians in the Crimea!

Whether it is the recent NSA illegal spying scandal, barbaric and sinister efforts to place tracking chips in humans, goose-stepping information control/censorship within the corporate-controlled mainstream Western media: all of these efforts point toward more control of the unsuspecting general populace - more fascism. Even in Canada, an acquaintance of mine, well known historian and author, Dr. Srdja Trifkovic was denied entry there because he was going to give an alternative, rarely heard, Serbian perspective of the Bosnian civil war for an invited academic talk [6]. However, the Canadian government did not want ordinary Canadians to hear his views. This mere concept violates just about every cherished rule of democracy and true intellectual discourse, which require the presentation of all points of view and for these points to be openly debated. This barbaric act of censorship is fascist, plain and simple.

It should be noted that one of the worst companies that was a strong supporter of Hitler's was IG Farben - a chemical company that produced (e.g.) Zyklon B - "rat" poison - that exterminated untold millions of Holocaust victims and benefited greatly from slave labor. Today, Monsanto, another multinational chemical company is seeking to inflict fascist control on the world's food supply, poisoning humanity with pesticides ("insect" poison), causing massive increases in the cancer rate, rendering soil infertile, which may inevitably provoke another world war (as Vladimir Putin recently warned to total censorship/silence in the Western media) - by destroying the ability of humans to feed themselves. This is fascism, and now it's beginning to overtake America and perhaps soon, the world. We should prepare for yet more loss of our Constitutionally-guaranteed freedoms as governments that have removed checks and balances of power transform into tyrannies. For now, fascism has triumphed in the West. Those who forget their history will be doomed to repeat it.

Izgleda da ćemo se uskoro morati podjeliti i odlučiti za strane...
Švabe ili Slaveni...
Živi bili i pobili se uskoro :)

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Rekapitulacija i stanje

G. Kontam, mislim da niste shvatili da su sve političke stranke kod nas praktično desno orijentirane (http://xreforma.wordpress.com/2014/01/07/lazna-dilema-politicka-desnica-ili-ljevica/). Glavni faktor koji ih čini desnima je ekonomski - održavanje socijalnih razlika ili njihovo povećanje. Programa koji bi doveli do ujednačavanja socijalnih razlika NEMA.

Politika je u stvari makroekonomija. A makroekonomija je ta koja daje bolji život u državi. Nema promjene boljeg života bez promjene makroekonomske politike. Treba se riješiti tri financijska problema (http://xreforma.wordpress.com/2013/10/04/tri-sloja-financijskih-problema-u-drustvu/):
1. Novac kao dug
2. Pravedniju raspodjelu koja smanjuje socijalne razlike
3. Izjednačenje uvoza i izvoza

Sve sam to već rekao. Kada govorimo o fašizmu, to je u biti pokret malog broja kapitalista koji žele osigurati svoj dominantni položaj kada su u pitanju socijalne razlike. Dokle god fašisti mogu svoj status osigurati bez radikalnih izmjena u monetarnoj sferi, oni će to učiniti da idu ruku pod ruku sa bankarima. Treći reich je iznimka jer je Hitler bio u ekonomskom ratu sa financijskim vođama "izabranog naroda" i morao je silom prilika stvarati novac bez duga prema bankarima. Moć koju je tako dobio je kasnije iskoristio protiv mnogih susjednih naroda.

Sad je pitanje zašto bi moralo doći do fašizacije države, ako mi i bez toga možemo prijeći na korištenje novca bez duga. Odgovor je jednostavan. Bankari će takvu državu htjeti destabilizirati i ocrniti. A fašisti su im tu najbolji pomagači.

Zašto niti jedna stranka koja se busa nacionalizmom i patriotizmom ne govori o ukidanju novca kao duga? Kako to da njihov patriotizam prestaje kada je u pitanju monetarna vlast? Da li je to znak da su oni samo plaćenici i da rade kontra interesa svog naroda?

Možda sam sad previše pričao o politici, a manje o ekonomiji, ali Tito je prije rata izučavao ekonomiju i čitao o tome. To kaže Herta Hass. I ne samo što je izučio, nego je i znao što ne smije napraviti - monetarnu vlast ne smije prepustiti u privatne ruke. Monetarna vlast u rukama privatne banke je stvorila i hiperinflaciju u Weimarskoj republici. Danas nema hiperinflacije, ali ima opet nenaplativih kredita. Imate opisanu povijest dugovanja seljaka u Kraljevini SHS (http://www.ubs-asb.com/Portals/0/Casopis/2010/11_12/B11-12-2010-Gnjatovic.pdf). Znači, ništa novog nema. Samo je glupost vječna.

U zadnje vrijeme manje objavljujem jer se stvari stalno ponavljaju i to sa lošim rješenjima. Sve što sam pisao se događa prema očekivanju. Napisao sam zašto i što treba mijenjati. Međutim, običnog čovjeka i dalje mori obični egoizam. Anketa je pokazala da bi svi htjeli da postoje socijalne razlike, ali da su u njihovu korist. Primjer je pitanje: Da li bi htjeli da imate dvostruku plaću, ako ostali imaju trostruku ili bi htjeli da imate 50% veću plaću, ako drugi imaju 20% veću plaću. Velika većina se odlučila za drugu soluciju jer su tu socijalne razlike u njihovu korist. I to je razlog zašto neće biti rješenja. Svi očekuju da oni rade manje za veću plaću i ne beru brigu da li je to moguće za sve.

Pa već sam pisao o kratkoj pameti mljekara. Kako ste mislili da ćete vi mljekari derati odličan profit na mlijeku i da to bude održivo? I to vrijedi za svaki posao. Samo mali broj firmi to može i do toga dolazi izrabljivanjem drugih. A ti drugi som opet mi, građani RH. Prema tome, do rješenja se ne dolazi "prosvjedom" nego promišljanjem koje rješenje je održivo. I kad ga imamo, tada možemo tražiti da se primjeni. Ako se ide sa figom u džepu, neće završiti dobro.

Razmislite još jednom: makroekonomija = politika = dobar život . Ako politika preferira lošu makroekonomiju, nema dobrog života za sve nego za manjinu. Iz toga slijedi da neka manjina može manipulirati politikom sa ciljem da se dobar život da samo određenoj manjini (primjer SKJ u SFRJ poslije Tita - prijelaz u kapitalizam). mnogi se sjećaju da su u doba socijalizma, radili kao kooperanti društvenih firmi i dobro živjeli, ali nisu znali zašto je to bilo moguće. Monetarna vlast, bolja raspodjela i što manje zaduživanje u inozemstvu su razlozi.

CKSKJ je imao samo 8% radnika. To je porazna situacija gdje su radnici dali pravo odlučivanja rukovodiocima kojima je ionako bilo bolje. Što se moglo očekivati? Da će velika većina neradnika (direktora) odlučiti da i dalje rade za bolje sutra radnika i seljaka u SFRJ? Ma možeš misliti. Egoizam je proradio čim je Tito umro. Prilika za pljačku je bila ponuđena i stimulirana izvana. I sve je očekivano. Baš sve.

Ako se ne riješe tri sloja financijskih problema u državi, ništa se neće promijeniti, a raja će blejati o tome kako nam je nekad bilo dobro, a danas sve propada.
------------------------------

Sve će se ostvariti kako sam napisao. Imate sve činjenice i okvire plana koji nam pruža šansu za održiv život (crveni okviri): http://xreforma.wordpress.com/2013/11/02/drustveni-vodic/ . Odluka je na vama.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Kako procijeniti programe stranaka - rekapitulacija

Koliko vidim, broj ljudi koji žele znati procijeniti programe stranaka je već 30%. Mnogo toga sam napisao, ali za jednu državu vrijedi da mora riješiti tri financijska problema na osnovu resursa koje ima. Ta tri problema su:

1. Emisija novca bez duga - monetarna vlast nad vlastitom valutom, financiranje očekivanog deficita proračuna emisijom novca bez duga

Ovaj stavak ima samo jedna stranka - Savez za promjene

2. Ravnomjernijom raspodjelom plodova rada - zapošljavanje sposobnih i omogućavanje svakome da pokrije svoje troškove života (Ustav RH)

Ovaj stavak nema niti jedna stranka jer u RH nema prave ljevice. . Bez ovog stavka, bogatstvo koje nastaje radom neće biti ravnomjerno raspoređeno, nego će ići u korist manjine.

3. Balansiranje trgovine sa inozemstvom radi sprečavanja stvaranja vanjskog duga

Ovaj stavak je bitan i također ga ne spominju naše političke stranke. Ako imamo više uvoza od izvoza, jasno je da dugoročno to moramo nekako platiti. A to je ustupcima koji se samo tako mogu dobiti.

Kompleta dijagram toka za bolje i sretnije društvo je ovdje: https://sites.google.com/site/financijskisustav/Društveni_vodič_10CB_A3.pdf . Lijeva strana i ispunjenje crvenih okvira su dijelovi programa koje mora imati stranka koja misli pokrenuti društvo u boljem smjeru. Pitanje je zašto kod nas nema lijevih stranaka i zašto sindikati nisu lijevo orijentirani? Čini se da imamo odlične glumce. A njih možemo prepoznati samo uz ključnu definiciju prave ljevice: "ona ima ostvariv plan smanjenja socijalnih razlika". On mora obuhvaćati gore nabrojane tri točke. Prema tome, u Hrvatskoj nema istinske ljevice. Stoga za nju niti za sve ostale desne stranke ne treba glasati. Desne stranke se obično oblače nacionalnim bojama, ali samo da bi dobili izbore. Njihovi programi ne mogu ništa poboljšati običnom čovjeku jer desnica nema taj cilj. Desnica tj. sve političke stranke imaju jedini cilj da od politike ostvare osobnu dobit. Prošle godine su političke stranke dobile od države preko 100 milijuna kuna. A korist od toga je nula. Bačen novac tj. povećan dug države.

Kako je moguće da je selo bolje uspijevalo u socijalizmu, nego sada? Jer se vodilo računa o tri točke koje sam spomenuo. Možda je malo bilo stihijski i neorganizirano, ali priznajte teško je bilo uskladiti interese 20 miliona ljudi dok oni pojma nemaju što je najbolje za njih.

Tko je pratio što sam pisao, mogao je puno naučiti i sada može letimičnim pogledom na program stranke potražiti potražiti kako misle riješiti navedena tri problema i odmah zaključiti koji je domet i svrha te stranke.

Posljednje uređivanje:
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh