Da se malo vratimo na ekonomiju. Premda je politika u biti ekonomija.
Prije nekog vremena sam počeo pisati komentare događanja i što nam slijedi. I sve ide prema prognozi. Neki dan sam čuo, a trend je poznat: Kaže gazda odlično mi ide farma, samo da mi je desetak hektara države zemlje u najmu i bio bih CAR. Ali kaže nesuđeni CAR i da nema problema sa plasmanom jer je toliko velika proizvodnja da mu otkupljivač ne želi ostati bez tih količina.
Ne znam koliko vas ljudi misli postati ovakvim CAR-em, ali ako je to ekonomska politika kojom se vode male gazde, onda će jako malo tih malih gazda postati CAR-evima. Postavlja se pitanje što će oni koji ne uspiju? Ima li mjesta za druge?
Dok svatko bude htio biti CAR-em, dotle će većina životariti, a samo mali broj biti CAR. A zašto će to biti tako? Jer uvijek postoji jači od najjačeg. Tržištem vladaju najjači, a ne svi. I vladaju u svoju, a ne svačiju korist. Još 1573. godine je seljak htio preskočiti feudalca i sam pristupiti tržištu. Danas to može svatko i u čemu je problem?
O tome sam više puta ovdje pisao i tema je zamrla.
Ali ne možete reći da NISTE znali što se iz brda valja. Pitanje je samo koliko nisko se može pasti, a da se tek tada shvati da se ipak mora mijenjati politika tj. ekonomija koju politika forsira. Slavko Kulić je prije 5 godina gostovao u NU2 i možete pogledati i ponovno poslušati:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=PxdodC6qwZ8[/YT]
Nema u tome intervju-u ništa što ne stoji a prošlo je već 5 godina. Ima još jedan novi članak: ISTRAŽIVANJE KOJE JE FINANCIRALA NASA: Jedini način da se spasi zapadna civilizacija od kolapsa je komunizam i socijalizam! -
http://www.novi-svjetski-poredak.co...zacija-od-kolapsa-je-komunizam-i-socijalizam/ . U članku piše zašto.
U članku koji sam napisao prošle godine:
http://xreforma.wordpress.com/2013/10/04/tri-sloja-financijskih-problema-u-drustvu/ također tvrdim:
Postoje tri sloja problema:
1. Kapitalistički opredijeljeni vide samo problem u novcu kao dugu.
2. Oni koji znaju nešto o novčanim tokovima vide i problem u raspodjeli plodova rada
3. I na kraju tu je problem međunarodne trgovine i razmjene
Ono što kažu iz NASE je točka 2. Prema tome, svi argumenti se poklapaju. A zabijanje glave u pijesak i razmišljanje kako se pretvoriti u gore opisanog CAR-a samo pogoršava situaciju. Svako rješenje koje ne bude rješavalo tri sloja financijskih problema nije rješenje nego je prevara i gubljenje vremena.
Tekuća ekonomska politika to ne rješava. Zato pazite kada se budete organizirali da se bavite rješenjem problema, a ne gubljenjem vremena. Ne postoje poticaji poljoprivredi koji su održivi i koji vode na zelenu granu ako se u isto vrijeme ne rješavaju tri sloja financijskih problema u državi. Ne postoji biznis koji će trajno brati lovu i kumulirati dobit jer takav nije moguće stvoriti za sve bez posljedica za neke druge. Uzmite si bilo koji primjer sa manjim brojem subjekata i vidjeti ćete da ne ide. Fali mu dodavanje novca u sustav. A gomilanje stranog novac bez zlatne podloge je promašen biznis. Dolar još drži kupovnu moć za naftu. Pitanje je samo koliko dugo. Jer prava definiciija novac je: novac je kupovna moć za proizvode iz države koja izdaje taj novac. Ako je naš novac dug, izdan od banaka, onda banke imaju svu našu kupovnu moć pod hipotekom.
Mi u stvari nemamo ništa jer ne možemo platiti dug za novac koji smo potrošili.
Svatko tko bude prilazio poljoprivrednicima mora odgovori prvenstveno na rješenje tri financijska problema. Svi koji se ne budu bavili tim problemima su PRODAVAČI MAGLE. Klonite se tih ljudi jer će velikoj većini poljoprivrednika donijeti propast i bijedu. Ne postoji konkurentna privreda jer na svijetu ima dovoljno siromašnih država u kojima će ljudi raditi za još manje plaće. A nama nije glavni cilj prodati svoje proizvode u inozemstvu da bi zamjenom deviza stvorili novac bez duga.
Nama je cilj organizirati život i proizvodnju na zadovoljstvo velike većine. A do toga se ne stiže zakonom jačega na slobodnom tržištu. Jer uvijek se lako nađe jači od nas i lako nas ošteti u tkz. slobodnoj trgovini.