• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Kurčić Krugerov efekt je primjenjiv na cijelu ovu temu kako već ranije rekoh. Ali zajebi mene, mene jebe i malik kurčić efekt pored ovog pametnog 🤣🤣🤣
Čini se da je to istina. Nisam poznavao to istraživanje, ali sam djelovanjem na više foruma došao do istog zaključka. Samo znanje nije ključni faktor za promjene u društvu. Potrebna je inteligencija. A onda je pitanje kako će se ta inteligencija iskoristiti? Za oportunizam ili za boljitak svih?

Napravio sam svježi test inteligencije: https://international-iq-test.com/en/64c3880e-2244-4fbb-ad3d-4fcc95ca4579 . Godine me nisu promjenile. IQ oko 130. Test se ne plaća ako sačekate 15 minuta.
Zanimljivo je da ta stranica nudi i statistiku IQ po obrazovanju. Svašta se može zaključiti iz te statistike. Npr. zašto su ljudi koji se bave obrazovanjem ispodprosječne inteligencije? 1690542789896.png

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Najviše su me u prošloj plandemiji razočarali ljudi sa visokim obrazovanjem i visokim IQ. Dokazali su da sa vrlo visokim IQ možeš biti jako velika budala. Tak da su po meni ti testovi smijurija

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Zanimljiv članak o zaradi banaka u uvjetima inflacije: Bivši saborski zastupnik otkriva zašto je Zagrebačka banka "puna kao brod": Otkrio je i tko nas to gura u recesiju - Teleskop

Ne samo da dobro zarađuju od povećanih kamata na novac stvoren iz ničega, nego i na realni polog u centralnoj banci dobivaju odlične pare. Naime, naš keš u novčanicima, polog u CB i rezerve banke su jedini realni novac u sistemu. Mnogi poslovi donose manju zaradu godišnje nego što su sada kamate CB-a.

Tako da tekst iz 2010. danas dobiva svoju realnu potvrdu: Financijski sustav i novac - istine, dokaz i rješenje- - Inflacija bez primarne emisije . To i dalje ne znači da su banke stabilne. Samo da sada imaju odličan alat za izvlačenje realnog novca iz sistema. Tko zna što dobroga može izaći id toga?

Posljednje uređivanje:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Najviše su me u prošloj plandemiji razočarali ljudi sa visokim obrazovanjem i visokim IQ. Dokazali su da sa vrlo visokim IQ možeš biti jako velika budala. Tak da su po meni ti testovi smijurija
Sama plandemija je bila test inteligencije. I taj test sam prošao. Bez cjepljenja i bez testiranja na koronu.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Nisam mislil konkretno na tebe,ak si me tak shvatil. Poanta je da smo mi sa malom školom bolje položili taj test od onih sa doktoratima i magisterijima. Ali ,papir svašta trpi

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Sama plandemija je bila test inteligencije. I taj test sam prošao. Bez cjepljenja i bez testiranja na koronu.
Prije si naveo da imaš svoj, tebi dovoljan posao, to je lijepo.

Definitivno tvoj posao nije od tebe tražio da u vrijeme korone moraš putovati svijetom, pa pritom i poštivati određena društvena pravila. Moji su dečki morali radi poslovnih obaveza i dalje putovati, širom Evrope. Lako ti pričaš, kao i mnogi drugi, samo bi vi s takvim pristupom jako slabo i nikako prosperirali, u tuđim okolnostima. I rado bi znao kako bi vi tada ušli u avion i putovali, ili ušli u ogromnu firmu na drugom kraju Evrope, koja je definirala svoja pravila ponašanja, dakle i vi sa svojim stavovima, plandemija ovo, ono, znam da nikada to ne budemo saznali, jer vi niste došli u te situacije. Vi ste samo iz prikrajka i sigurnosti vlastitog doma, dolijevali benzin drugima na vatru i podhebavali, mudrijašenjem. Život i posao je neki put jako gruba igra.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kolega @plus,
nebi se složil s tobom. Sve je u životu stvar odabira. Nema tog društvenog pravila koje te može natjerati na nekaj kaj nećeš. Bilo je "guranja toga" i u drugim firmama (i u "mojoj"), po cijenu otkaza.
Rekel sam im na početku da to neću i da nek me ne pitaju više. I nisu me pitali i nikaj se nije dogodilo...

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Možda je samo slučajnost, ali možda je ovo tajna uspjeha turizma u Albaniji? Tko zna gdje sve ima radnika iz Albanije (U Grčkoj, Turskoj, Italiji, ...)? Začudo, ove godine u Albanijiji nema značajnih požara.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Prije si naveo da imaš svoj, tebi dovoljan posao, to je lijepo.

Definitivno tvoj posao nije od tebe tražio da u vrijeme korone moraš putovati svijetom, pa pritom i poštivati određena društvena pravila. Moji su dečki morali radi poslovnih obaveza i dalje putovati, širom Evrope. Lako ti pričaš, kao i mnogi drugi, samo bi vi s takvim pristupom jako slabo i nikako prosperirali, u tuđim okolnostima. I rado bi znao kako bi vi tada ušli u avion i putovali, ili ušli u ogromnu firmu na drugom kraju Evrope, koja je definirala svoja pravila ponašanja, dakle i vi sa svojim stavovima, plandemija ovo, ono, znam da nikada to ne budemo saznali, jer vi niste došli u te situacije. Vi ste samo iz prikrajka i sigurnosti vlastitog doma, dolijevali benzin drugima na vatru i podhebavali, mudrijašenjem. Život i posao je neki put jako gruba igra.
Platio sam neodlazak na testiranje na koronu s dodatnih 10 dana karantene. Ali moja obitelj nije stradala od korone. Pronašao sam na internetu jeftino rješenje protiv smrtnog ishoda i primjenio ga uspješno na sve u familiji. Tko je tražio, mogao je naći.
Naravno, kao pojedinac bez kredita i dugova, jasno je da imam prednost pred drugim "uspješnim" pojedincima jer sam bio više nezavisan te sam se lakše mogao odlučiti za "bolji" ishod događaja. Nezavisnost je nešto što mi znači u životu. Biti sam svoj gazda.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Kolega @plus,
nebi se složil s tobom. Sve je u životu stvar odabira. Nema tog društvenog pravila koje te može natjerati na nekaj kaj nećeš. Bilo je "guranja toga" i u drugim firmama (i u "mojoj"), po cijenu otkaza.
Rekel sam im na početku da to neću i da nek me ne pitaju više. I nisu me pitali i nikaj se nije dogodilo...
Nisam sumnjal u tebe, vjeruj mi, ali bi ti drukčije pjevao u drukčijem zboru... Nemojmo dalje, važi?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Platio sam neodlazak na testiranje na koronu s dodatnih 10 dana karantene. Ali moja obitelj nije stradala od korone. Pronašao sam na internetu jeftino rješenje protiv smrtnog ishoda i primjenio ga uspješno na sve u familiji. Tko je tražio, mogao je naći.
Naravno, kao pojedinac bez kredita i dugova, jasno je da imam prednost pred drugim "uspješnim" pojedincima jer sam bio više nezavisan te sam se lakše mogao odlučiti za "bolji" ishod događaja. Nezavisnost je nešto što mi znači u životu. Biti sam svoj gazda.
Imam krive naočale ali ne slažem se baš s tobom. Nije šire primjenjivo. 🤓

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Imam krive naočale ali ne slažem se baš s tobom. Nije šire primjenjivo. 🤓
Naravno da nije šire primjenjivo. Nema kapitalizma gdje smo svi nezavisni. Samo je vladajuća klasa prirodno u toj poziciji. Mi ostali, kako se snađemo.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Evo došao sam do naočala.
Dakle tvoje učenje "nije šire primjenjivo", 😖 bravo, onda su to samo još jedne nebuloze i pokazivanje ljudima mjeseca u lavoru.
Što meni znači što je tebi jako dobro i nezavisan si, ako ja i svi oko mene nisu?
Što sad mi kao nezavisni građani, golih guzica, uništenih polja, resursa i ljetine trebamo, napraviti narodni ustanak, uništiti banke ili?
Puno pišeš malo toga je prihvatljivo, ili ništa.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,923
Ta korona????
To je došlo iznenada, kao svi bili vaauu.
Onda se pojavilo cjepivo, onak preko noći pa se liksoni obogatili.
Onda jedni tupe ovaj, a drugi onak.
Nisam nikako mogao uhvatiti neke temelje!
Nisam išao na pelcovanje, nego sam krenuo na domaće vraštvo (lijek) koje mi je pomoglo kad je bila ona gripa.
Zna li se kako je to prošlo u Švedskoj?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nisam sumnjal u tebe, vjeruj mi, ali bi ti drukčije pjevao u drukčijem zboru... Nemojmo dalje, važi?
Nemojmo, samo da ne ostane nejasno do kraja: rekel sam u firmi, ako je "cij..." zahtjev firme,dajte mi otkaz.
Ne mogu reći da sam nezavisan, ali nemam kredit i nisam se nikad dovodil u situaciju da me netko na taj način ucjenjuje (uvijek postoji neka zaliha na tavanu, podrumu...). Nikaj ne traje vječno, a fuša uvijek bu ;)

Puno toga iz gore opisanog je primjenjivo, samo se treba nečega odreći ili drugačije posložiti stvari u životu....a to zahtjeva napor, pa se mnogima to ne da.

Posljednje uređivanje:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Evo došao sam do naočala.
Dakle tvoje učenje "nije šire primjenjivo", 😖 bravo, onda su to samo još jedne nebuloze i pokazivanje ljudima mjeseca u lavoru.
Kao ima netko tko nudi šire primjenjivo rješenje?
Što meni znači što je tebi jako dobro i nezavisan si, ako ja i svi oko mene nisu?
Kapitalizam se zasniva na tržištu koje ide u korist onima koji su najviše neovisni. Ako to niste do sada naučili, još uvijek stignete. Također nema kapitalističkog tržišta gdje su svi neovisni. Oni neovisniji se brinu da stvore što više ovisnih da bi ih mogli iskorištavati. Na žalost, recept za potpunu neovisnost vodi k ukidanju tržišta i kapaitalizma. To bi bilo i protiv ustavno.
Što sad mi kao nezavisni građani, golih guzica, uništenih polja, resursa i ljetine trebamo, napraviti narodni ustanak, uništiti banke ili?
Puno pišeš malo toga je prihvatljivo, ili ništa.
Naslov ankete vam je odgovor na vaše pitanje. Ljudi koji imaju mogućnost realno procjeniti izvedivost i korisnost ekonomskih programa stranaka će moći prekinuti daljnje uništavanje zemlje i iseljavanje ljudi. Tada više ne bi prodavači magle mogli uspjeti u politici i došlo bi do pozitivnih promjena.

Na žalost, na tom putu nam se ispriječio Dunning-Kruger Effekt. Problem s tim efektom je da ljudi koji nemaju dovoljno znanja misle da znaju bolje i nisu svjesni svog neznanja. Školski sustav nam naravno ne može pomoći jer je on usmjeren na očuvanje postojećih društvenih odnosa, a ne na promjenu vladajuće klase. Stoga školski sustav štanca i potiče oportunizam (koji je individualan i svodi se na stvaranje koristi na račun drugih - 100% kompatibilan s kapitalizmom).

Ne možete bolje društvo izgraditi s masom ljudi koji imaju ugrađeni oportunistički stav. Ali oportunizam se tako dobro isplati na kratke staze.

Da rekapituliram:

Problem nam je Dunning-Kruger Effekt, oportunizam, nedostatak znanja, konzervativan školski sustav.

I vi mislite da se to može rješiti jednom forumskom temom?

Temu sam pokrenuo da bih vam pokazao da postoji puno ekonomskog znanja o kojem se malo zna i da se ključni problemi koje otvara to znanje uopće ne rješavaju u gospodarskim programima stranaka.
To je ona stavka (nedostatak znanja). Međutim da bi usvojili to znanje i primjenili u praksi morate nadvladati Dunning-Kruger Effekt i oportunizam pojedinca. Kako to izvesti, nemam pojma. To je van mojih mogućnosti.

Prema nekim teorijama zemljani su prije mnogo tisućljeća završili tu na Zemlji baš zbog oportunizma na galaktičkoj razini. Što znači da nam je oportunizam u krvi. :mad: Nije nestao ni u doba socijalizma.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nemojmo, samo da ne ostane nejasno do kraja: rekel sam u firmi, ako je "cij..." zahtjev firme,dajte mi otkaz.
Ne mogu reći da sam nezavisan, ali nemam kredit i nisam se nikad dovodil u situaciju da me netko na taj način ucjenjuje (uvijek postoji neka zaliha na tavanu, podrumu...). Nikaj ne traje vječno, a fuša uvijek bu ;)

Puno toga iz gore opisanog je primjenjivo, samo se treba nečega odreći ili drugačije posložiti stvari u životu....a to zahtjeva napor, pa se mnogima to ne da.
Pa dobro, ti tako želiš.
Da ti radiš u firmi koja te šalje na sjever Evrope, moraš avionom, tamo napraviti posao i vratiti se avionom. Ti si nezavisan i daješ otkaz, ostavljaš obitelj i firmu koja te hrani na cjedilu. Tvoja je sreča da radiš to što radiš tu doma, u HR. Pokušavaš pucati iz prazne puške, jako prazne prijatelju moj. "Gdo kaputa ne zna z vetrom obrnuti, mora kakti svijeća na vetru vtrnuti" tak nekak je Petrica Kerempuh otprilike govorio.
Ja to vidim tako. Evo opet ja stajem.

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Kao ima netko tko nudi šire primjenjivo rješenje?

Kapitalizam se zasniva na tržištu koje ide u korist onima koji su najviše neovisni. Ako to niste do sada naučili, još uvijek stignete. Također nema kapitalističkog tržišta gdje su svi neovisni. Oni neovisniji se brinu da stvore što više ovisnih da bi ih mogli iskorištavati. Na žalost, recept za potpunu neovisnost vodi k ukidanju tržišta i kapaitalizma. To bi bilo i protiv ustavno.

Naslov ankete vam je odgovor na vaše pitanje. Ljudi koji imaju mogućnost realno procjeniti izvedivost i korisnost ekonomskih programa stranaka će moći prekinuti daljnje uništavanje zemlje i iseljavanje ljudi. Tada više ne bi prodavači magle mogli uspjeti u politici i došlo bi do pozitivnih promjena.

Na žalost, na tom putu nam se ispriječio Dunning-Kruger Effekt. Problem s tim efektom je da ljudi koji nemaju dovoljno znanja misle da znaju bolje i nisu svjesni svog neznanja. Školski sustav nam naravno ne može pomoći jer je on usmjeren na očuvanje postojećih društvenih odnosa, a ne na promjenu vladajuće klase. Stoga školski sustav štanca i potiče oportunizam (koji je individualan i svodi se na stvaranje koristi na račun drugih - 100% kompatibilan s kapitalizmom).

Ne možete bolje društvo izgraditi s masom ljudi koji imaju ugrađeni oportunistički stav. Ali oportunizam se tako dobro isplati na kratke staze.

Da rekapituliram:

Problem nam je Dunning-Kruger Effekt, oportunizam, nedostatak znanja, konzervativan školski sustav.

I vi mislite da se to može rješiti jednom forumskom temom?

Temu sam pokrenuo da bih vam pokazao da postoji puno ekonomskog znanja o kojem se malo zna i da se ključni problemi koje otvara to znanje uopće ne rješavaju u gospodarskim programima stranaka.
To je ona stavka (nedostatak znanja). Međutim da bi usvojili to znanje i primjenili u praksi morate nadvladati Dunning-Kruger Effekt i oportunizam pojedinca. Kako to izvesti, nemam pojma. To je van mojih mogućnosti.

Prema nekim teorijama zemljani su prije mnogo tisućljeća završili tu na Zemlji baš zbog oportunizma na galaktičkoj razini. Što znači da nam je oportunizam u krvi. :mad: Nije nestao ni u doba socijalizma.
Opet si rekao - ništa.
Ili si forumašima diskretno dao do znanja - da nemamo znanja, tako nekako.
Lp

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh