• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
@Nostradurus prof.dr Slavko Kulić je jedan od rijetkih stručnjaka,koji svako svoje stručno izlaganje sa stručne terminologije prevede na narodni jezik ,osobno ga izuzetno cijenim, ali on kao takav nema mjesta u širim medijima.

• Like
Reactions: ZJ

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
0:01 / 10:55

Nekad žitnica Hrvatska, danas zaboravljena – tko je odgovoran za propast Slavonije?
---------------------------------------------------------------
Da li itko zna? Prije 11 godina sam pokrenuo temu da opišem pravo stanje ekonomije i pomognem ljudima da shvate ekonomske bajke u programima stranaka.

Tvrdio sam da nam mora ići na gore jer nema elemenata za financijski opstanak svih nego će se događati bankroti koji neće prestati. O.K. ne likujem, nego samo konstatiram da ekonomija nije znanost i da uspjeh jednog poljoprivrednika objektivno ne garantira isto drugima.
I dalje se nije ništa promjenilo na bolje, nego s uvođenjem eura na gore.

Prva stvar za moguću promjenu na bolje je upoznavanje s zakonitostima u ekonomiji. Jer nitko nam neće dati rješenje na tanjuru. Za to se moramo izboriti. Ne možemo zahtjevati rješenje jer će nas prevariti kao i uvijek do sada.
Oni koji traže rješenje su oni koji ne odlučuju. Oni koji znaju su jedini koji mogu dobro odlučiti. Znači, oboružajte se znanjem. Čovjek može učiti na dva načina. Jedan je čitanje, a dr...

WILL ROGERS
Čovjek može učiti na dva načina. Jedan je čitanje, a drugi je druženje s pametnijim ljudima.

Kulić je u jedno od svojih intervuja rekao da ekonomija koja se bazira na novcu mora propasti. Prema mojim saznanjima novac je sredstvo ekonomskog iskorištavanja u rukama onoga koji ga izdaje. Što znači da ekonomija koja se bazira na sredstvu ekonomskog iskorištavanja od izdavača novca ide u propast.

Posljednje uređivanje:

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
Kulić je u jedno od svojih intervuja rekao da ekonomija koja se bazira na novcu mora propasti. Prema mojim saznanjima novac je sredstvo ekonomskog iskorištavanja u rukama onoga koji ga izdaje. Što znači da ekonomija koja se bazira na sredstvu ekonomskog iskorištavanja od izdavača novca ide u propast.
Ja bih se usudio reći, nije problem što se ekonomija neke države bazira na novcu.
Nažalost meni se čini da je problem u tome što je tržište preplavljeno legalno falsificiranim novcem, pod tim mislim na novac koji država pušta u opticaj, legalno štampan,no taj novac nema gospodarsko pokriće, jer svi mi vidimo u kakvom je stanju naše gospodarstvo i koliko proizvodi materijalnih dobara, i koliko uža država a pod tim mislim na izvršnu i sudsku vlast,sa komplet državnim tijelima ima od toga.
No komplet europska unija, nije poentirala sa svojom vanjskom politikom a naročito prema Rusiji,Kini,Indiji,Turskoj,te na taj način se dovela u prilično nepovoljan položaj, a navedene države su ili veliki proizvođači(svega i svačega) ili s druge strane bogate rudnim bogatstvom(nafta,plin,ugljen,željezo,aluminija,itd). Na kraju su europske vlade predvođene onom u Briselu,pribjegle upumpavanju kako sam ga ja nazvao falsificiranog novca da izbjegne nemire i nerede koji bi buknuli na ulicama.
Sve ovo skupa je vjerojatno izraženije u državama koje su postkomunističkim,jer sama financijska disciplina i državnog aparata i naroda je drukčije nego li na sjeveru.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
I još nešto sam zaboravio napomenuti a jako je bitno u navedene države su mnogoljudne zemlje dok Hrvatska kao i ostatak europe muku muči s brojem stanovnika.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Ja bih se usudio reći, nije problem što se ekonomija neke države bazira na novcu.
Nije vam dosta zadnjih 500 godina? Još 1573. se Matija Gubec i kompići pobunili (dok se kompletna ekonomija bazirala na novcu). Ali u susjednom turskom carstvu koje nije bilo 100% bazirano na novcu je bilo bitno manje ekonomskih buna.

Da ne govorim da je prije 110 godina bilo veliki problem baš seljaka zbog zelenaštva te da se taj problem nije uspio riješiti do WW2. I pretpostavljam da je to bio jedan od važnih faktora koji je okrenuo ljude od kapitalizma k socijalizmu.

Posljednje uređivanje:

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
I još nešto sam zaboravio napomenuti a jako je bitno u navedene države su mnogoljudne zemlje dok Hrvatska kao i ostatak europe muku muči s brojem stanovnika.
Nisam tražio da se rodim, nadam se da neću nikada prenjet gene dalje. Nije meni loše, ali je prosječan život, sa zdravstvenim problemima, nedovoljno dobar za stvaranje obitelji. Ljudstvo nije uvijek prednost. Ovaj način komunikacije je nastao isključivo zapadnim doprinosima. Jedino ljudima nije jasno da su nafta i plin jednako važni kao "mudrovanje" i pamet. Da ne zastranim previše, sirotinja uvijek bude sirotinja. Postoje 2 načina stvaranja materijalnog bogatstva. Teški rad, uz puno sreće i kontroliranog rizika, pod rizik spada širenje, mehanizacija, strojevi... Drugi je onaj pri kojem ja nebih mogao spavat. Usput bi mogli nastradat bližnji, a to nije u mojem interesu. Puno ljudi pljuju po jednom čovjeku na karlovačkoj tržnici. Po njegovoj ženi. Škrti, iskorištavaju radnike... Ali to je način stvaranja materijalnog bogatstva. Žena je spigana od posla, muž ide u podrapanoj trenirci, ali u džepu je bunt od 2, 3 tisuće eura u svakom trenutku. Kad pogledam to sve, zahvalan sam što živim gdje živim, u kakvoj klimi, što atmosferskoj, što svjetonazorskoj. Bila je rezolucija UNa. Nije obvezujuća. RH je stala uz najjače. Iako mnogi ponosni ljudi to vide kao klečanje, meni ni najmanje ne smeta. Mi smo mali i nebitni. Ali imamo toliko toga dobroga. Ne možemo bit Švicarska. Nismo Jugoslavija.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,435
Ja ću samo postaviti pitanje, a što je to 2 - 3 tisuće eura u džepu? To na datum 29.10.2023. Vrijedi isto kao i 2 - 3 tisuće kuna 29.10.2021.

Ja osobno, prije sa 200 - 300 kn u džepu sam se osjećao čisto okej, znam da imam dovoljno i ako nešto trebam kupiti i ako trebam zarundat i ako me pajkani zaustave za sitni prekršaj, na licu mjesta, imam dosta.

Danas, kad u šlajboku imam 100€ već kalkuliram šta i kako, kontam gdje mi je bankomat (ukinuto ih pun k pa i onaj u mom selu) i kad ću stići do njega, jer brzo se živi, para kurcu ne vrijedi, a ljudske vrijednosti su odavna sve samo ne to - vrijednosti.

Pa se postavlja pitanje, i taj podrapanko... Koliko danas njegov rad i podrapana trenerka vrijedi? Ionako će ta shabana žena i on uskoro kod interniste, pa na xy tableta, pripravaka i ostalih sranja, pa za koju godinicu doza gore i još koji bombonček, pa za godinu - dvije, malo jača doza uz dodatak pilula za lilule da živci "ostanu" u zboru i onda dobiješ ljude sjebane od života, farmacije i sebe samih, a za koji *****? Za par hiljadarki eura u džepu?!

Jednom rob novcu - uvijek rob novcu, a to se od ljudi traži. Ja isto, kao i svatko tko živi po životnom kodeksu u vremenu u kojem živimo - ovisim o novcu, ali mu ne robujem, nikada niti neću, barem se iskreno nadam.

Rekao bih ja, pošten - jeben, a i onaj drugi što jebe, bude jeben kad - tad pa svakome na volju.

Ostalog se ne bih doticao da ne odemo u prevelike dubioze, a zapitam se dali da i ovo uopće objavim...

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
Nije vam dosta zadnjih 500 godina? Još 1573. se Matija Gubec i kompići pobunili (dok se kompletna ekonomija bazirala na novcu). Ali u susjednom turskom carstvu koje nije bilo 100% bazirano na novcu je bilo bitno manje ekonomskih buna.

Da ne govorim da je prije 110 godina bilo veliki problem baš seljaka zbog zelenaštva te da se taj problem nije uspio riješiti do WW2. I pretpostavljam da je to bio jedan od važnih faktora koji je okrenuo ljude od kapitalizma k socijalizmu.
Pa u tom i jest problem, što država uvjek može, a to i radi,naštampati novčanica( a sad im je još i lakše jer pomalo s vremenom koristimo svi istu valutu pa netreba mijenjati niti šablonu), I na taj način srušiti vrijednosti dobara, usluga i svega drugog.
E sad kad vidimo da je to tako,mi I dalje najviše volimo za robu uzeti novac,i na taj način pogodujemo državi,a trebalo bi kad god je to mogućnost ići na robnu razmjenu .

Nisam tražio da se rodim, nadam se da neću nikada prenjet gene dalje. Nije meni loše, ali je prosječan život, sa zdravstvenim problemima, nedovoljno dobar za stvaranje obitelji.
Nepoznati moj @cvajko997 ,kad se tako malo cijeniš ne vidim razloga da te itko drugi cijeni ,no nadam se da je ono gore napisano tek trenutak revolta koji nakon prespavane noći ipak čovjeka napusti.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
Nigdar ni bilo da nekak ni bilo, nigdar nebu da nekak nebu...normalno je da grabi više onaj koji je bliže loncu, međutim nije normalno da pritom mora istovremeno gazit po nekome...svega ima, ja sam od onih koji nepravdu ne trpe, ispravljam je di god stignem i kad god stignem.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
@Viduka OPG,
ideja trampe nije loša u funkciji sprečavanja inflacije, ali je nažalost u današnje vrijeme neprovediva. Preveč smo postali ovisni o novcu. Većina, ili se možda varam, nije zadovoljna načinom vođenja države i lokalnih jedinica uprave, ali ključan dan u 4 odnosno 2 godine, pozabimo sve kaj nas muči. Dobro, ne pozabe svi, ali večina ipak da, makar je to jedini legalan način da si pomoremo.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
@Viduka OPG,
ideja trampe nije loša u funkciji sprečavanja inflacije, ali je nažalost u današnje vrijeme neprovediva. Preveč smo postali ovisni o novcu. Većina, ili se možda varam, nije zadovoljna načinom vođenja države i lokalnih jedinica uprave, ali ključan dan u 4 odnosno 2 godine, pozabimo sve kaj nas muči. Dobro, ne pozabe svi, ali večina ipak da, makar je to jedini legalan način da si pomoremo.
Slažem se sa vama @iwanho ,jer smo već previše vezani uz institucije koje ne priznaju niti jednu vrstu plaćanja osim novčarskog ,a to obično i jesu državne šlužbe ili one firme usko vezane uz državni proračun.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,730
Mijenjam pola jupol kante oraha za 5 litri dobrega vina. Nema boljega od dobre trampe (i vina). :ppozdrav:

• Like
Reactions: H&S

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
Gospodo, sami smo kovači svoje sreče. 🥂
Slažem se,samo što je to sreća i zadovoljstvo, koliko znam to se mijenja od osobe do osobe, odnosno stvar je ukusa, a @plus o ukusima se ne raspravlja .
A u biti možemo na to gledati I ovako,da je bilo dosta ljudi koji su bili zadovoljni svojom plaćom u nekakvoj firmi na Baniji, doma su gruntali još malo poljoprivrede,podizali djecu održavali imanje, u biti bili sretni,I onda im je netko jednim potpisom uništio firmu,a poljoprivreda je dovedena tu gdje jest,ne zahvaljujući tim ljudima već opet nekoj drugoj ruci,I nikakva tu kovačija nije mogla pomoći, negoli sretan onaj tko je uspio sačuvati zdrav razum u svemu tom i ne završiti na psihijatriji.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Vama je do zaj... a u Slavoniji su počeli prosvjedi...
Ima li tko kakvih informacija iz prve ruke?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh