Kolega Nostradurus, bez zamjerke, ja to čitam i čitam, ali i dalje ne razmem kaj bih ja to trebal napraviti da mi bude bolje. Po struci sam ekonomist i čitavi život sam radio u struci. Znam sve slabosti obrazovnog sustava i svjestan sam da se to neće još dugo, dugo promjeniti. Ti si napisao da si od elektrostruke, a vidim da se rado baviš ekonomskim pitanjima. Svaka čast na tome. Znači da promišljaš o tome i radiš analize. Svaka čast još jedanput. Samo ja i dalje ne vidim gdje bih ja to i kako primjenio, npr. u slučaju svojeg OPG-a. Ako imaš kakav konkretan savjet rado ću ga saslušati i biti ti neizmjerno zahvalan na tome.
Da je svijet usrano mjesto za život toga sam svjestan, pogotovo u zadnje vrijeme. Bio sam u jednome ratu, ali se bojim da ću biti i u drugome, a na to nemam utjecaja. Otprilike kao i na svjetska ekonomska kretanja. Ljudski rad se svakodnevno obezvređuje i pomalo se svodi opet na šaku riže, toliko da se preživi dok gazde grcaju u blagu.
Točno ono što sam napisao. Da je autor ekonomski akademik pitanje bi bilo "gdje sam ja tude"? Zar ne?
Tematika objava nije pogodna za realizaciju osobnog oportunizma. To je čini se veliki problem.
Isto tako morate znati da ne možemo uspostaviti bolje društvo, ako nam je osobni oportunizam na prvom mjestu. U socijalističkim poduzećima je često bilo geslo "ne možete vi mene toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi". I socijalizam je na kraju propao. Teza dokazana.
Sva carstva prije ili kasnije propadnu? Najčešći uzrok je promjene u klimi, drugo carstvo u širenju ili vlastiti oportunizam pojedinaca koji velikoj većini učini život besmislen u tom carstvu te carstvo više nitko ne brani.
Mi imamo ekonomiju i pravo bazirano na oportunističkim temeljima. U takvom društvu vam ne pomaže znanje koje je korisno jedino u neoportunističkom društvu. Mi idemo u propast radi vlastitog oportunizma, a cijelo vrijeme propitujemo da li mogu još više profitirati u vlastitom oportunizmu?
Da li se ikad zapitate što sam mogao učiniti da svijet bude bolji? Što treba mjenjati? Što ćemo ostaviti kao nasljeđe svojoj djeci i unucima? Znanja koja vode u propast?
Anketa je pokazala da ljude ne zanima promjena svijeta, nego samo njihov vlastiti interes pa i po cijenu samouništenja. A da sistem ide u samouništenje vidi se po teoretski neodrživim modelima ekonomije po kojima funkcioniramo. Ekonomija će nas odvesti u neofeudalizam. Budite spremni za nove gazde jer vas ne zanima metoda i način na koji vas ekspolatiraju u takozvanoj "slobodnom" društvu i ne želite vidjeti da je to kraj u kojem samo postoje posjednici, njihovi poslušnici (korisnici državnog proračuna, tehnokracija) i stoka sitnog zuba. Ljudi bježe iz HR, a mjenja nas strano stanovništvo. Operacija je u toku, a vi samo gledate i pitate me "gdje je tu moja korist".
Ako čekate da vam netko drugi daje rješenja koja su dobra za vas, načekati ćete se. Ako sami ništa ne pokrenete, nitko to neće učiniti za vas. A pogotovo ja to neću učiniti. Prava i bolje društvo možete jedino sami svojim djelovanjem stvoriti.
Ne možete računati na to da su poljoprivrednici "gazde" koje će uvijek znati naći rješenje za svoj prosperitet bez obzira na ostale jer je povijest pokazala da to možda može samo koji postotak od vas. Ako ste sretni s time super. Ako niste, spremite se na bankrot. Sustav nije ni teoretski složen za win-win situaciju. I stoga se Slavonija prazni.
I koja je moga uloga ovdje? Da vam pokažem i dokažem da sistem ide u propast bankrotom velike većine jer sada ne postoji način da se postigne da svi budu pošteno plaćeni za svoj posao. I prošlo je dovoljno vremena da se vidi da je događanje u ekonomiji lako predvidivo, ako imate ključno znanje o novcu u društvu i bankarskoj kamati. I to znanje vam ne može previše koristiti jer su veliki igrači sistem upregnuli u svoju korist. Dvije su mogućnosti: ići dalje vodeći se vlastitim oportunizmom i nadati se da neće biti bankrota ili mijenjati ekonomski sustav tako da nije baziran na vlastitom oportunizmu? Očigledno birate prvu mogućnost. Tko je još vidio brinuti se o tuđem prosperitetu? Mogli bi nas proglasiti komunjarama. A ne, idemo punom parom u neofeudalizam.
Ne ne zazivam socijalizam. Jer nije problem u uređenju. Oduvijek je problem u ljudima. Japanci su poslije WW2 imali planski kapitalizam i na kraju im je išlo bolje nego u našem planskom socijalizmu. Ipak su to japanci, a ne hrvati.