Ja sam ove godine sijao sirak koji je kupljen još prošle godine. A prošle godine ga nisam sijao zato jer je cijela godina bila kišovita i hladna. Cijene se ne sjećam tačno al čini mi se da je bila oko 3,5 KM (13 HRK) za 1 Kg, pakovanje je po 5 Kg.
Što se tiče sjetve, sijao sam ga žitnom sijačicom svaki drugi red, tako je razmak između redova bio 25 cm. Silirao sam ga sa jednorednim silo kombajnom. Sledeće godine planiram sijati tako što ću dva reda sijati pa dva preskočiti i tako ću dobiti razmak između redova 12 cm pa onda 36 cm prazno. Tako da silokombajn bez problema uzima ova dva reda a opet ima dovoljno mjesta između da ne ruši sledeći red.
Što se tiče ovog "Grazer N" sirka, čisto sumnjam da je toliko bolji koliko je skuplji od ovog "NS Džin-a". Valjalo bi da neko posije na istoj parceli i jedan i drugi pa da se baš vidi razlika u nekim realnim uslovima. Ja mislim da kod mene i nema ovog Grazera za kupiti, jedva se i Džin nađe a neda mi se naručivati Grazer samo za to da vidim kakav je.
sijao sam ga sredimo Maja a silirao sredinom Avgusta. A prinos je bio dobar s obzirom na to da je gnojidba bila i više nego oskudna, mislim da ni kukuruz nebi dao više silaže(imaju slike ovdje u temi). Bilo je 9 prikolica onih od 3t. sa produžnim stranicama sa površine od 0,4ha. Silirao sam ga jednorednim silokombajnom "Mengele MB 290".