Re: stočni sirak i sudanska trava
Mister No kaže:
Pozdrav!
Bogec, bravo za entuzijazam...zarazio si mnoge ovdje...pozitivno naravno
i ustedio mnogima vrijeme koje mogu iskoristiti za druga obrazovanja i edukaciju u svome poslu...naravno oni ce svima nama prenijeti svoja znanja i to je smisao foruma...
Cijenim to sto zelis podijeliti svoja znanja i praksu sa drugima...netko ce to iskoristiti netko ne.
evo da se osvrnem na ovaj post bez citiranja da ne bi bio predugi!
ovo si jako dobro rekao, DOK SE NIJE VIDJELO NA MLIJEKU, to ja ljudima govorim jer imam iskustva s tim i znam kolko krave daju mlijeka hranjene sirkom.
da nekad je bilo problem nabavit sirak i sudansku travu, i moji nekad davno su to koristili, naravno ove današnje selekcije su puno bolje i po prinosu i po kvaliteti, ali se moraju poštivati zakonitosti biljke :!:
sirak je po površinama 4ta kultura u svijetu :!: :!:
največi prinos je postignut u kini 129 tona na ha mase, u standardnim uvjetima, a niti mi ne zaostajemo , možda kojih 20 tona.
da ljudi i kod mene to smatraju korovom i da se kao širi dalje na druga polja, svašta :lol: , ali to njihovo neznanje se vidi i na poljima i u štali i na njima samima :!:
eto makar si propustio sezonu , veliki je plus da si ipak naišao na to i da te interesira
vidim želiš imati za košenje i sušenje trave, ovako ljuljevi, sudanska trava i sirak svi spadaju u poacea iliti trave, sve ih karakterizira čvor busanja i mogučnost obnavljanja nakon košnje, e sad postoje razlike :!:
trava , npr ljuljevi, vlasnjače, mačji repak, lisičji repak......... su pogodne za sušenje (djeteline su leguminoze iako ih ljudi trpaju u trave), a samim tim kao osušene ili provenute u sjenaži imaju svoje određene zakonitosti, a to je postotak vode, suhe tvari, proteina.....
sirak (to je hibrid sirka x sudanske trave) i sudanska trava nisu baš pogodni za sušenje, naime ne smije se kositi kad je niži od 50cm a kad je višlje stabljika polako je sve deblja, tako da je izvanredno za sjenažu ( drugi naziv za silažu trave), ili košenje u svježem stanju, ko sjenaža u balama ili silosu če imat ujednačenu kvalitetu ako je kvalitetno napravljano, a u svježem stanju da bi se dobila stalna kvaliteta traba se znati kolika je potrošnja po grlu i ukupna potraošnja dnevna, da bi se mogla izvršiti sjetva koja u pravilu bi trabala biti u vremenskim razmacima da bi samim korištenjem uvijek bila ujednačenog rasta pa tako i kvalitete
,iako kod košnje sirka i sudanske trave u svežem stanju dolazi jedna velika prednost a to je da se ne upari kao što se dogodi sa običnom travom u prikolici.
samo sušenje dotičnih hibrida je moguče ali traje duže vrijeme nego kod obične trave, ali se može i bale su zadovoljavajuče kvalitete(ja dajem telcima nešto slično tome)
i vidim da jedu super
znači možeš i osušit i balirat ali pazi na visinu i vrijeme, znači kosi kad pređe 50cm, pazi na gnojidbu, jer želiš prinos ali mora proći min 20 dana od gnojidbe do košnje ako je bilo kiše, npr mi smo silirali krajem 7.mj sirak i sudansku a več za 25 dana sam kosio otkos visine 70cm, znači tu pazi.
u intenzivnoj proizvodnji sa dosta gnojiva i košnjom u ranijoj fazi ima do 5 ili 6 otkosa super kvalitete.
kvaliteta osušenog bi bila na razini trava, čak i bolje jer trave več u nekoj svojoj fazi prestare , a ti bi za košenje imao tek u početku, tj tek bi onda smio kositi a gdje je visina preko 2 metra
po kvaliteti svaka ima svoje, po količini isto, ja bi trebao za šta ti to treba, krave junad, prodaju....?
drago mi je da sam ti pomogao oko kukuruza, kao što veliš neki poslušaju a neki ne :!:
SMILJANE vegetacija traje od prestanka mrazeva do prvog mraza, tak da je varijabilno, ali ima širok raspon sjetve, treba više topline od kukuruza a manje vode za veči prinos, znači i da posiješ u 6.mjesecu imao bi tri otkosa do mraza ovisno o vremenu i veličini u košnji
eto ja želim pomoći kolko znam i mogu svima, to mi je struka , teorija i praksa, od toga živim, to volim i želim postići još više i bolje, tesao sam znanje i to gadno, sijao sirak da nikad nisam u životu to vidio, sijao grašak da nisam imao pojma kak bi to napravio, a u glavi sam imao stalno da mene prosječnost ne zadovoljava :!:
ja mislim tj to je moje mišljenje da sam ipak malo pokrenuo ljude u temama sirak i sudanska trava, stočni grašak i krmno bilje i travnjaštvo, hranidbi krava (stvari koje najviše volim), da se ljudi interesiraju i da što je najbitnije siju :!: a rezultati če doć to je rezultat rada :!:
vi samo pitajte ja sam uvjek prisutan