• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ŠTORE 402 DT - obnova (puno slika)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
'Ajde da nastavimo gdje smo stali. Na red je došlo i rastavljanje zadnjeg dijela traktora.

Počelo je skidanjem blatobrana...
Disassembly1_zpse6014443.jpg

...pa zatim zvona kuplunga
Bellhousingoff_zps8c73ee21.jpg

te su isto odloženi na paletu, naravno
Mudguardsoff_zps6362bc28.jpg

Naravno, otvoren je i mjenjač, izvađeni su zupčanici gornjeg sloga
Holowshaftandgearsout_zps59a7b5f6.jpg

pogled u unutrašnjost
Bottomgearsandreductiongear_zpsd8fc6fe9.jpg

Onda su skinuti kotači
Wheelsoff_zpsf79d3a85.jpg

...pa zatim i stražnji reduktori
Rightsidereductoroff_zps771826a1.jpg

Ovaj sav posel je bil napravljen 1996., kad je traktor dobil prednji pogon.
Tada su zamijenjeni i pojasi kočnica, koji nakon 17 godina izgledaju ovak
Bandbrake_zps668cf5f0.jpg

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Sad se moglo krenuti u daljnje rastavljanje:
Gearboxwith_zps96fd3aec.jpg

Najprije je skinuta hidraulika
withoutlift_zps2b629651.jpg

pa su svi veliki dijelovi odloženi na paletu
Rearcomponents_zpsf9402cb9.jpg

Kak na slikama vidite, svi su dijelovi jako zamazani. Prvotna ideja je bila malo posložiti motor, a o ovakvoj reparaturi, odnosno obnovi, nije se uopće razmišljalo. Da je, traktor bi bil opran prije.

...pa zatim poklopac diferencijala,
Differentialopen_zpsb056ec49.jpg

kojie je ujedno i kućište pogona kardana
PTOhousing_zpsf9a8a489.jpg

te su diferencijal i špera ugledali sunce
Diffwithlock_zpsa8bbb450.jpg

Za sve one koji sumnjaju, ovdje se može vidjeti stanje zupčanika nakon 7000 sati. Ti zupčanici jesu mali i nježni u odnosu na neke druge marke traktora, no rade s velikim brzinama i malim momentima. Velike brzine, nažalost, uzrokuju karakteristično zujanje.

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Moram priznati da mi ova tema budi sječanja na ljepe dane, a ujedno me podsječa da na mjestu Štorkana sad stoji Bela ladja, samo kad bu zaplovila ....

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Sad kad je traktor rastavljen, nastupilo je zatišje od nekih mjesec-dva dana.
Za to vrijeme sam kuhal ideje, i razbijal glavu kak stvar poboljšati, dodati možda pokoju brzinu i slično.

Najprije sam lagano zaoblil, od šaltanja malo skrhana, čela zupčanika brusilicom i potrošenom polir šajbom, na maloj brzini, bez iskri.

Onda sam nabavil dijelove puzajućeg reduktora, koji je stajal nekih 20g. u podrumu, na zemlji. Hvala motornom ulju, pa nije propal.
Najprije je ostrugan drot kefom, pa se onda pacal jedno tjedan dana u Coca Coli.

Kućište
Creepingdrive_zps99566ccd.jpg

zupčanici reduktora
Creepinggears_zps8934ce44.jpg

ulazna osovina
Creepgearinputshaft_zps86f235ae.jpg

Nažalost, izlazna (osovina mjenjača) je toliko pohrđala, da je bila neupotrebljiva. Bila je ideja da se napravi nova od stare originalne, ali se odustalo od toga, jer su falili još neki dijelovi reduktora.

Osim toga, već sam kupil novi par osovina
Newhollowshafts_zps9b21eb3c.jpg

pa ih je bilo šteta "baciti".

Padale su razne ideje kak iskoristiti kućište. Jedna od njih je bila da se ugradi jedan mali međureduktor, koji bi kratil brzine. No, nisam na otpadu nalazil nikakvih zupčanika iz auto mjenjača, koji bi se dali primijeniti, tak da je na kraju odlučeno da on bude dodatni stabilizator mjenjačke osovine.

Nova, originalna, osovina je potokarena i pobrušena za dosjed lagera i semeringa.
Uppergears_zps56b2bce1.jpg

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Iako sam imal originalnu spojnicu, odlučil sam ugraditi modificiranu.
Sirova, nova zupčasta spojnica...
Couplings_zps51a4a6b6.jpg

...je nitrirana na FSB-u, te je savršeno odgovarala ozubljenju osovina. Na slici se vidi koliko je dulja od originalne
Originalandmodcoupling_zps834756d1.jpg

Osovine su "na suho" sastavljene. U šupljoj mjenjačkoj je osovini ugrađena nova piksa i semering.
Shaftswithreductiongear_zps8563fe0e.jpg

Spojnička osovina kardana nije mijenjana, jer joj je za >30 godina upotrebe čelo bilo minimalno potrošeno.
Shaftsfromrearside_zpsa92f9d4f.jpg

Na njoj smo samo zamijenili unutarnju košuljicu igličastog lagera

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
A onda su nastupili problemi.
Naime, originalni lager spojničke osovine puzajućeg reduktora je 6010 (fi 80/50x16), a osovina je obrušena na fi 45mm, jer nije drugačije moglo.
Lager 6010 ima preveliku rupu, a lager 6209 (85/45x19) nejde u kućište.

Problem je bil gotovo nepremostiv. Razmatrala su se razna rješenja: tokareni uložak, vijenac igličastog lagera kao umetak...i na kraju se skoro odustalo od ugradnje kućišta.

A onda se pojavilo rješenje: jedan gospodin trgovac iz Ležaj trade-a se sjetil da auti marke Honda imaju čudne dimenzije ležaja u getribi.
Malo je prokopal i našel točno ono kaj je meni trebalo: ležaj fi80/45x16.
Slijedeći je bil problem to kaj je ležaj koštal skoro 300kn. A onda je riješil i taj problem: dal mi je 20-tak % rabata za gotovinu.
Mojoj sreći nije bilo kraja. Od tada, sve ležaje i semeringe za reparaturu sam tam kupil, i istovaril lijepu hrpu novaca.
Hondabearing_zps43e4b074.jpg

Kad je već taj lager plaćen tak skupo, a visoko je i ne umače se, napravljena je žlica (bućkalica), koja može raspršivati ulje po njemu.
Vanjski dio je izrezan laserom, te zavaren na tokareni prsten.
Spoon_zpsb930e200.jpg

Pa se onda probalo da se vidi ima li mjesta za semering, te kakve širine mora biti.
Shaftonplace_zpsca63f9a9.jpg

na sklopljeno kućište nasađeni su i zupčanici gornjeg snopa
Newgearssetup_zps0d4bb470.jpg

kao i prednja spojnička osovina
Newgearssetupwithcoupling_zpsb459647b.jpg

Time su poslovi oko modifikacije mjenjača bili završeni. Dijelovi su bili lagano nauljeni, te su čekali ugradnju.

Većina ugrađenih lagera su bili KOYO (made in Japan), samo jedan TIMKEN (made in France) jedan FAG, a svi igličasti INA (made in Germany). Stožasti ležaji diferencijala su NACHI (made in Japan).
Svi semeringi su CORTECO.

Kak vidite, ugrađivali su se najkvalitetniji dijelovi koje je u ZG i okolici bilo moguće najti i nije se šparalo.

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Bome svaka čast.

Znači to kučište nije bilo u originalnom mjenjaču??
Kaj se sad točno dobilo ugradnjom tog kučišta unutra??

Pojasni jer nisam nikaj skužil u postovima prije.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nisi stisnul Hvala, pa ti neću reći :D:
Moral buš sam pročitati. Napisano je.

Bilo je, ali ne na mojem traktoru. Već me dugo kopka ideja za powershiftom (Hi-Lo), jer bi mu taman sjele brzine 20% kraće, ali nisam našel dijelova :(

A kak je traktor napravil 60-tak vur, odustal sam od toga. Nema smisla, jer je ionak previše ulupano u njega, a nebu nikaj radil.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Evo sad sem i 3. put pročital i još ne kužim najajjasnije :)

Znači ubačen mu je pužni reduktor, kaj se to moglo dobiti i tvornički s njima??

Ne kužim kaj budeš dobil s tim, odnosno kak se bude upravljalo s tim reduktorom izvana pošto on ima klasičan mjenjač brze/spore??

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Šanana, taj reduktor je usporaval spore brzine, pa ih je traktor imal 9 naprijed i tri natrag. U brzima ga se nije moglo ni ušaltati.
Kak nisam imal sve dijelove, iskoristil sam samo kućište: ... tak da je na kraju odlučeno da on bude dodatni stabilizator mjenjačke osovine. To si trebal pročitati ali nisi skužil bit.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Aha, to sam i pročital, ali nisam skužil, istina!

Sad je sve jasno! Možemo dalje :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
A onda mi duguješ još i zahvalu za objašnjenje :D

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Kaj ti je tak napeto? Ili si se zaljubil v Štorea iznutra? :D:

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
ZJ ak budeš tak brzo postavljal slike bu Štorkač zahrđal pa bu opet moral na glanc :icon_fU:zezam se obriši ovo .:icon_axe:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pa napeto mi je da vidim kak ste ga sredili, znaš da me sve u vezi Fiata jako zanima :)

Ko zna, možda se jedan Štorkan 404 (Fiat 420) s prednjim utavarivačem zaleti u moj dvor.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Šanana, znam da tebe više zanima bojanje i limarija, ali još se buš načekal. Tek smo u ožujku, a bil je gotov negdje oko listopada :)

Na vrh