Bok Krešo,
ja pičim sa Oltovim 2x10“ na Štoreu 502. Kao mladi neupućeni poljoprivrednik plug su mi štelali svi kvazi nadri lokalni stručnjaci i nikak da bi išel u zemlju. Traktor je išel poprek, brazde svakakve, a volan dobro da nisam spigal:mur:. Dve rali oral po cijeli dan i ubijal traktor s tim prcekom od pluga. Na kraju su svi digli ruke i rekli da tu nekaj ne valja. Onda sam se sam prijel štelanja i nabavil knjižicu od traktora koja ti govori nešto malo van logike nego kaj imaju Imteji, Ursusi i ovi malo češći traktori.. Sad mi za 2 rali treba oko 3-4h naravno ovisi i kakva je podloga taj dan uz drastično manju potrošnju, bez da ubijam traktor i napravim posel i brazde kak spada.
Prva stvar ti je da toplink treba biti
na 3 rupi odozgora na traktoru, tak kad digneš plug da ti je skoro pod kutem manjim od 60°, znam da to blesavo izgleda ali tak mora biti. Kod oranja hidraulika mora biti
sa kontorliranim radnim otporom. Lanci naravno otpušteni da daju laganu
šetnju pluga cca 5 cm. Plug štelaš na ravnom. Znači po daski zamaknut da zadnja brazda čisti pod zadnjim desnim kotačem, po vertikali okomit štel. Kad ga lagano spustiš tik uz podlogu zadnji lemeš mora biti poravnat s njom, a peta prvog lemeša cca 2,5 cm u zraku dok je vrh na podlozi. Kad kreneš u zemlju vidi dal ti plug zanosi traktor i kakve su ti brazde (uske,preširoke, jednolike….) to lagano dobivaš zamicanjem ručice na plugu …mislim da prema naprijed veća brazda i veći otpor traktoru, prema nazad obrnuto (neznam sad na pamet). Gledaj da si to poštelaš optimalno. Kad prejdeš prve dvije brazde i krećeš u druge dvije ujdi sa traktorom jedno 3 metra u odorani dio sa dignutim plugom. Lagano ga spusti i naštelaj nagib polugi tak da ti letva pluga bude po horizontali jednaka ko i ravnina zemlje dok ti traktor tak visi u brazdi. To ti je u globalu to…
Savršenstvo sigurno nemreš očekivat s ovom bokčijom kakvu i ja posjedujem no jako lepo možeš i zaorati i okrenuti brazdu, a kak sam gore napisal da ne ubijaš traktor fizički i sebe psihički…
snooze):
Ovak ja delam i zadovoljan sam, ak netko ima još kakvu polemiku slobodno nek napiše jer uvijek sam voljan i ja nekaj naučiti novoga.:icon_super: