• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Štore

• Temu pokrenuo vasso123
  • Datum prvog posta

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Bit će 87C prije.
Negdje sam napisal, al sam zaboravil gdje.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Jel moguće z IC termometrom odrediti kod koje temperature otvara termostat? Koliko takvo mjerenje površine crijeva iza termostata uopće može biti točno (zanemarimo odstupanje termometra)?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Mjerenje je točno je jer gumena cijev slabo reflektira.
Pitanje je koliko je temperatura manja izvana na crijevu nego sama rashladna tekućina.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
ma skineš ga i staviš u lonac s vodom i termometar skupa s njim. Sve skupa grij na štednjaku

i znat ćeš u 1 °C kad otvara i je li ispravan

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Nemam ga namjeru skidati. Ukoliko je radna temperatura uistinu preniska, bolja opcija mi je prijedlog od Velečasnog - karton pred kiler i smanjiti protok zraka.

Čak ga niti ne mislim mijenjati, samo me zanima zakaj pokazivač uvijek pokazuje nisku temperaturu. Nemam na mjernom području označenu temperaturu. Kazaljka se kod malčiranja ujesen pomakne svega do 1/4 radnog područja, a zimi do 1/10. Zanima me gdje je problem. Hladnjak je izrazito velik, a primjereno hladnjaku i ventilator. Po meni problematična mogu biti na tri mjesta:
1. termostat,
2. termoprekidač i
3. pokazivač temperature.

Mjerenjem bi htel utvrditi gdje je problem te na neki način "kalibrirati" pokazivanje. Gdje bi još, osim iza termostata, bilo dobro mjeriti?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Iwanho, razlog takvom pokazivanju može biti i smještaj osjetnija temperature.
Izmjeri temperaturu u cijevi kak si zamislil ili na vrhu i dnu kilera.
Jel povratna cijev bar malo topla?
Pokrivanje kilera zimi ima smisla, a nužno je ak imaš vodu a ne antifriz (u kaj sumnjam).

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Karton na hladnjak je opasna igračka, treba oprezno s tim. Bilo je kod mene nekoliko takvih pa su kod vađenja klipovi imali fine šare po sebi... Znamo kaj složi smečem začepljen hladnjak, a ovo je slično.
Ja kod sebe nebi, bolje da je pod hlađen nego pregrijan.

Kupi klasični toplomjer i nabi mu ga u hladnjak, a ako baš hočeš znati teperaturu vode u motoru ugradi ga na motor, pa makar i onog od peči za centralno.

Zimi je logički da je temperatura puno manja jer ga nemožeš pošteno zagrijati, ventilator (ako je na remenu) stalno puše po motoru, a pitanje je i kakav je termostat gore. Ako ima rupicu, kroz nju može čudo vode proči. Ako ima kuglicu, možda ona ne radi kak bi trebala. Možda ni ne brtvi dobro u kučištu pa prođe voda.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Kaj fali onomu od peči za centralno? Ja ga del za probu i zadovoljan (nije estetski no radi ).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Mi smo često zimi pokrivali kiler na Štoreu.
No, uvijek samo donju polovicu. Motor se brže zagrije, a nemre se pregrijati.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
Hm, ne znam jel Štorko u orginalu to ima ali recimo na mom Uniju je bila ugrađena na hladnjaku rolo zavjesa koju si mogao sa vozačevog mjesta dizat i spuštati po potrebi.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Hvala kolege. :drink:
Kad sam napisal termoprekidač, mislil sam na osjetilo temperature. Sorry. :(

Moj hladnjak nema čepa. Znači uz ulaz i izlaz vode ima samo još tanko povratno crijevo u ekspanzionu posudu. Čak nisam nigdje našel podatak da ima ispust rashladne tekučine iz bloka motora, nego samo ispusni vijak na hladnjaku. Znači li to da motor prije ispuštanja antifriza (kod zamjene) treba prije dobro zagrijati?

Nemam posebnu želju znati točnu temperaturu vode u hladnjaku i ne bum dodatno ništa ugrađival. Želi se samo na neki način uvjeriti kod kojeg položaja pokazivača je temperatura motora približno 90-95°C i kolika je kad se pokazivač počinje pomicati. Mislim da te dvije informacije mogu dosta koristiti u radu. Pogotovo ako želim prekrivanjem dijela hladnjaka osigurati da motor radi u što povoljnijem režimu.
Hladnjak sigurno ne bi čitav prekril, nego samo polovicu. Ako več prekrivam, jel bolje donju ili gornju polovicu?

Možda je ovak, kak je sad, normalno, a možda nije? U kojem rasponu se uopće kreće normalna radna temperatura kod traktorskog motora?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Hm, ne znam jel Štorko u orginalu to ima ali recimo na mom Uniju je bila ugrađena na hladnjaku rolo zavjesa koju si mogao sa vozačevog mjesta dizat i spuštati po potrebi.
Ne, nema.

Iwanho, svejedno je koju stranu pokriješ, no lakše je donju.

Posljednje uređivanje:

zvijer007

Član
Tu od
11 Sij 2015
Poruka
229
Opet pitanje za sve mehaničare i ostale znalce..mjenjao sam obrtomjer na štoretu 402, jer normalno nije radio..nesto se unutra poje...o i kupim novi kod jakopica, novi pinjon gore na sat, novi pinjon na motor..spojim ja to sve..radi odlicno.. minutu, pukne sajla..ajd dobro bila je stara par godina..kupim drugu, namontiram gore, radi odlicno.., ne prođe minuta, počne cviliti pinjon na motoru, ugasim motor, skinem ga..neda se s prstima mrdnut a kamoli okretat..odem u trgovinu, reklamiram dobijem novi..namontiram novi..radi super, danas ga upalim, opet zvuk cviljenja za minutu..i samo kazaljka na satu stane..ugasio ga i više neznam što bi moglo bit..neznam gdje griješim..ovak to izgleda..
40b2e5aa0747b824cc92f1ad069a7355.jpg

Poslano sa mog PE-TL10 koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
A nije ti palo na pamet da probaš sajlu probaš ručno okrenuti prije montaže ovod dijela na slici?

zvijer007

Član
Tu od
11 Sij 2015
Poruka
229
Probano..vrti se bez problema..zacvika pinjon na motoru ne na satu..znaci sajla je skinjena s tog pinjona, vrtim rucno samo sat..bez ikakvih problema s prstima..negdje je greska s tim pinjonom..ne sa sajlom i satom

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Nije mi jasno kak je onda pukla sajla?
No dobro, jesi li ga pri šarafljenju dobro uzubil?

Neznam ti pomoći, jer naš ide već dugo, a ura je mijenjana u garanciji na oko 250h.

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Da li je duljina osovinice ista kao i na originalu? Ako je duža, onda valjda cvika sve skupa i radi toga puca sajla jer nema mjesta u bužiru.

zvijer007

Član
Tu od
11 Sij 2015
Poruka
229
Na originalu je bila drvena kajlica jer to nije funkcioniralo 20 i kusur godina

Sajla sjeda odlicno..i normalno se zategne s šarafom..

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh